TIP

Tip! Digitale Omnivoor

Redactie HiFi.nl | 23 juli 2009

In een eerdere weektip werd het onderwerp `dedicated CD transport` aangehaald voor muziekliefhebbers die enkel CD`s draaien. Maar wat nu als men zowel CD`s als SACD`s, DVD`s, DVD-A`s en BluDisc, oftewel BD (Blu-Ray Disc) wil afspelen?

Er zijn al jaren zogenoemde universele spelers op de markt maar geheel universeel zijn ook die niet meer, met de opkomst van BD. Aan de andere kant zijn de meeste bestaande (of aangekondigde) BluDisc spelers niet compatibel met SACD en soms zelfs niet met DVD-Audio. Wordt de multischijf A/V liefhebber daardoor gedwongen om drie aparte spelers te kopen?

Dat zou natuurlijk kunnen, maar het hoeft niet per sé. De volgende oplossing is zowel praktischer als meer elegant. Men neme een hoogwaardige universele speler met digitale ingang(en). Zo`n speler, of het nu op SACD of Blu-Ray is gebaseerd, biedt de mogelijkheid om de digitale uitgang van een secundaire speler op een hoger plan te tillen. Zo`n secundaire speler zou bijvoorbeeld een BluDisc-speler kunnen zijn, met een high-end SACD speler als hoofdbron en DAC. Gezien de huidige universele spelers vaak compatibel zijn met SACD, kan het voor audiofielen verstandiger zijn om zo`n speler als hoofdbron te nemen, met een relatief bescheiden BluDisc speler als secundaire bron.


(De Marantz SA15S2 beschikt over een (optische) digitale ingang die een Linear PCM datastoom kan verwerken)

De uiteindelijke keuze hangt van twee factoren af; namelijk of men de nadruk op audio of juist video wil leggen en de aanwezigheid van een digitale ingang op de universele speler. Dat laatste punt is cruciaal want zonder een digitale ingang op de meer hoogwaardige speler kunnen beide spelers niet worden gekoppeld en kan de secundaire speler geen gebruik maken van de super-DAC in de hoofdspeler. Voor het samenstellen van zo`n digitaal duo zal wat speurwerk en goed advies van een ervaren specialist nodig zijn maar dan kan men ook met twee loopwerken en één hoogwaardig DAC-circuit alle gewenste schijven afspelen. Happy Multitasking!


EDITORS' CHOICE