TIP

Tip! Spec-takel

Redactie HiFi.nl | 06 augustus 2009

Meten is weten. Of toch niet helemaal? Technische specificaties en meetwaarden lijken met name in de wereld van de digitale electronica heiligmakend te zijn, terwijl dat bijvoorbeeld in het buizenuniversum van minder groot belang is.

Wanneer het gaat om afsluitwaarden zoals ingangs- en uitgangsimpedanties of de ingangsgevoeligheid van een voorversterker (of Phonotrap) is een duidelijke opgave van de fabrikant absoluut van nut voor de consument. Specificaties kunnen echter ook verwarring scheppen. Bij het kiezen van een luidspreker voor gebruik met een relatief `lichte` versterker zijn de nominale impedantie en het rendement van de luidspreker belangrijke factoren. Die laatste term wordt vaak verkeerd gebruikt en in Decibels uitgedrukt (bijvoorbeeld: 90 dB). Het gaat dan in feite om de GEVOELIGHEID, waarbij een bepaalde aansturing resulteert in een bepaalde geluidsdruk (gemeten op 1 of 2 meter afstand).


Het Tower Of Power systeem van het niet in Nederland verkrijgbare merk Zale-Vox heeft een opgegeven rendement van 101dB

Het RENDEMENT is afhankelijk van de gevoeligheid én het impedantiegedrag van een luidspreker. Wanneer men een versterker met een laag maximaal vermogen wil gaan gebruiken (bijvoorbeeld 20 Watt) is het verstandig om bij de aanschaf van een luidspreker zowel op het in `dB` opgegeven getal als de nominale impedantie te letten. De impedantie zorgt in feite voor meer problemen dan de gevoeligheid gezien veel versterkers niet van een lage impedantie houden (4 Ohm en lager).

Dat is slechts één voorbeeld van de vaak incomplete of verwarrende specificaties die door veel fabrikanten worden opgegeven. Een onjuiste interpretatie van de consument is dan het onvermijdelijke gevolg. Veel audiofielen gaan er van uit dat `superspecs` altijd voor de beste klankmatige resultaten zorgen en dat jongere ontwerpen automatisch beter zullen presteren dan die uit een eerdere generatie. In werkelijkheid kan oudere maar hoogwaardige technologie zeer goede of zelfs superieure resultaten geven.

Daarnaast is het even belangrijk om open te staan voor goed uitgedokterde nieuwe technologie want de huidige audiowereld is nog altijd gezegend met geniale ontwerpers. Eerlijk en duidelijk opgegeven specificaties zijn ongetwijfeld van nut maar vertrouw vooral op het gehoor. Happy Listening!


EDITORS' CHOICE