REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Room


Redactie HiFi.nl | 06 maart 2016

Vorige week verzilverde actrice Brie Larson (Short Term 12) meteen haar eerste Oscarnominatie voor Room van regisseur Lenny Abrahamson (Frank). De aangrijpende dramafilm - gebaseerd op de gelijknamige en eveneens prijswinnende bestseller van Emma Donoghue - is nu ook te zien in de Nederlandse bioscopen. Filmpjekijken.com beloonde Room met 4 van de 5 sterren.

Larson speelt de liefhebbende moeder van het vijfjarige jongetje Jack (Jacob Tremblay). Net als elke goede moeder voedt ze haar kind op met verhalen en spelletjes, alleen is er een groot verschil: ouder en kind zitten namelijk opgesloten in een piepklein kamertje zonder ramen. Als moeder heeft ze daar een eigen wereld gecreëerd voor Jack en stelt ze alles in het werk om hem een volwaardige opvoeding te geven. Maar als Jack steeds nieuwsgieriger wordt naar zijn situatie en ze zelf ook langzaam haar verstand verliest, verzinnen ze een plan om te ontsnappen en krijgen ze te maken met iets wat wellicht nog beangstigender is: de echte wereld.

Volgens redactrice van Elise van Dam zijn de acteerprestaties van Larson en Tremblay fantastisch. "Het tweetal geeft Room een grote emotionele kracht zonder dat het ergens sentimenteel wordt. Vooral het eerste deel van de film is daardoor ijzersterk. De scènes in de buitenwereld zijn echter een stuk conventioneler. Of het zo bedoeld is door Abrahamson of niet, het maakt dat we - net als Jack - op momenten terug verlangen naar Room. Toeziend hoe Jack en Ma uit elkaar lijken te groeien begin je bijna te denken dat ze het daar misschien wel beter hadden. Wat vooral bewijst hoe overtuigend Abrahamson ons de belevingswereld van Jack heeft ingezogen."

Volgens van Dam is het in het tweede deel van de film de moeder die de grootste ontwikkeling doormaakt, terwijl de film wel het perspectief van Jack blijft houden. "Haar complexe vraagstukken wordt nooit echt uitgediept, maar tegelijk geeft de blik van Jack de film zijn zeggingskracht. Vooral wanneer hij voor het eerst wordt geconfronteerd met de buitenwereld. Het is chaotisch, helverlicht en ja, angstaanjagend. Om daarmee om te gaan zal Jack opnieuw een eigen wereldje moeten creëren. Zoals dat voor ons allen geldt. Want we denken wellicht dat absolute vrijheid het hoogste streven is, de waarheid is dat niets ons zo beangstigt als onmetelijkheid."

De volledige recensie van Room kun je hier teruglezen

 

EDITORS' CHOICE