TIP

Mythen en Misverstanden 3: Scherpe Naald

Redactie HiFi.nl | 08 oktober 2009

Naaldtippen zijn in vele genuanceerde uitvoeringen verkrijgbaar, elk met hun eigen benaming maar in feite zijn er drie hoofdvormen: conisch, elliptisch en `fine-line`. Vroeger werden naaldtippen zowel uit saffier als diamant vervaardigd maar tegenwoordig hebben we hoofdzakelijk met diamanten tippen te maken.

De meer kostbare tippen bevinden zich aan het uiteinde van een `nude shank` (massieve diamanten staaf) terwijl laag geprijsde tips vaak op een (metalen) drager zijn aangebracht. Veel vinylisten gaan er van uit, dat conische naaldtippen `uit` zijn, elliptische `saai` en fineline tippen de rigeur.

Heel wat fameuze professionele aftasters hebben een hoogwaardige, nude shank diamant met een ronde naaldtip; zowel Ortofon als E.M.T en Denon leveren Pro-elementen met conische tippen. Elliptische tippen bieden een verkleining van de laterale horizontale contactvlakken met de groefwanden. Dankzij een slanker zij-profiel ontstaat een verbeterde `tracing`, oftewel: aftasting van de kleinere nuances (hogere frequenties).

Yazuo Osawa past voor zijn Shelter aftasters klassieke elliptische en conische tippen toe. Ultra-fijne tipvormen zijn vaak geweldig in het uitdiepen van de kleinste details maar wanneer de verhouding tussen het horizontale en vertikale contactoppervlak erg groot is, zal een element met zo`n tip gevoeliger zijn voor V.T.A. en Azimuth. De montage en uitlijning van een naaldtip, zijn cantilever en de spoelen zijn van groot belang. Een element met een perfect uitgelijnde en bevestigde generator, cantilever en elliptische tip kan voor een meer coherente en schone weergave zorgen dan een minder zorgzaam gemonteerd element met een achteloos uitgelijnde fine-line tip.

Naaldtippen met een gemiddeld zijprofiel hebben weliswaar hun beperkingen maar zijn tegelijkertijd minder kritisch. Het is daarom aan te bevelen om ook open te staan voor hoogwaardige aftasters met klassieke technologie in plaats van automatisch voor de aftaster met `het scherpste diamantje` te kiezen.


EDITORS' CHOICE