REVIEW

Review: Our Little Sister (dvd)

Jan Luijsterburg | 07 april 2016

Drie zussen, die samen in het ouderlijk huis wonen, ontmoeten bij de begrafenis van hun vader hun jongere stiefzusje. Het klikt meteen, en omdat Suzu helemaal niet overweg kan met haar moeder trekt ze snel daarna in bij de zussen.



Suzu is een gemakkelijk kind dat zich soepel aanpast in de nieuwe situatie. Ze vindt snel aansluiting op school en blijkt een getalenteerd voetballer. Ze heeft veel gemeen met de oudere zussen: een moeder die nauwelijks naar haar kroost omkijkt. Alleen de relatie met de gemeenschappelijke vader was heel anders. Waar de oudste zussen door hem in de steek gelaten werden toen hij het huis verliet voor een andere vrouw, is hij voor Suzu altijd als een warme toeverlaat aanwezig geweest. Iets waar ze niet over kan praten met de zussen en wat een onbenoembare afstand schept.



De oudere zussen hebben onderling sterk verschillende karakters, waardoor het huis bijna een mini-maatschappij lijkt. De oudste zus, die al jong de ouderrol opgedrongen kreeg, wordt in het ziekenhuis waar ze als verpleegkundige werkt overgeplaatst naar een nieuwe afdeling voor terminale patiënten. Net zoals aan veel belangrijke zaken worden daar weinig tot geen woorden aan vuil gemaakt, maar wordt dit in het heerlijk voortglijdende - maar knap in elkaar gestoken - verhaal een tijdje later alsnog belangrijk.  



Emoties zijn duidelijk zaken waar men niet mee te koop loopt. Suzu lijkt te stralen, maar zit ondertussen wel erg met de situatie in haar maag. De cultureel bepaalde gereserveerdheid uit zich ook in het ontbreken van enig fysiek contact tussen familieleden. Als moeder eens voor een begrafenis in de buurt is en een zeldzaam bezoek aan haar dochters brengt, is de afstandelijkheid ronduit pijnlijk.



Meesterfilmer Kore-Eda Hirokazu is briljant in het doseren van intermenselijke spanningen, met als gevolg een maximaal emotioneel effect. Juist door de schijnbare afstandelijkheid kruipen de personages met hun alledaagse problemen diep onder de huid en word je als kijker meer geraakt dan door welke Hollywood-tranentrekker ook. Echt een parel van een film.    



Aanvullende informatie:
Japan 2015

Speelduur: 128 minuten
Regie: Hirokazu Kore-eda
Scenario: Hirokazu Kore-eda
Camera: Mikiya Takimoto
Montage: Hirokazu Kore-eda
Met: Haruka Ayase, Masami Nagasawa, Kaho, Suzu Hirose, Ryo Kase, Ryôhei Suzuki, Takafumi Ikeda, Ohshirô Maeda
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1 Japans gesproken
Uitgave: Lumiere  

Eerder besproken films van Hirokazu Kore-eda:

 


EDITORS' CHOICE