TIP

Mythen en Misverstanden 5: Facts vs Fora

Redactie HiFi.nl | 23 oktober 2009

Alvorens een nieuw apparaat -of ander onderdeel van de weergaveketen- aan te schaffen gaat menig audiofiel eerst te rade bij een audiobuddy die flink door de weergavewol is geverfd. Een goed idee wanneer de buddy het apparaat in kwestie ofwel in zijn bezit heeft gehad, of er veel praktische ervaring mee heeft opgedaan.

Uiteindelijk zal de keuze moeten worden gemaakt op basis van persoonlijke smaak en een goed geplande luistersessie bij de locale dealer kan dan het pleit beslechten. Voordat men naar de HiFi-specialist gaat, kan het handig zijn om eerst wat informatie uit de HiFi-pers op te diepen zoals de website die u nu bezoekt; HiFi.nl. Op internet is veel informatie te vinden maar men moet zich altijd realiseren dat het om vrije media gaat en dat wat men leest vaak een mening is en geen absoluut feit.

Internet-discussiefora zijn minder geschikte bronnen voor het verkrijgen van neutrale informatie gezien die vrijwel altijd (vanuit de oprichter) zijn toegespitst op één bepaald merk of zelfs één model van een merk waar men 100% achter staat, met als gevolg dat ze `anti` al het andere zijn. Leuk voor gebruikers van zo`n apparaat om weetjes uit te wisselen maar ongeschikt voor het verkrijgen van een helder overzicht van de huidige opties in een bepaald prijssegment.

Ook bij het lezen van artikelen uit de professionele HiFi-pers moet men recensies vooral als leidraad zien. De conclusies van recensies zijn niet heilig, ze komen meestal van mensen met veel luisterervaring maar die mensen hebben ook hun voorkeuren. Daarnaast is het mogelijk dat een bepaald apparaat bij de recensent thuis simpelweg niet uit de verf komt. De conclusie is dan terughoudend of negatief, terwijl datzelfde apparaat in een andere omgeving (of systeemcontext) mischien best goed zou kunnen presteren.

Ook is het mogelijk dat een apparaat veel lof ontvangt of als beste uit een groepstest komt. Het kopen van HiFi op basis van testuitslagen en het vervolgens aan elkaar knopen van testwinaars is geen garantie voor succes want het leidt niet zelden tot teleurstellingen. Nogmaals, het gaat uiteindelijk om de systeem-synergie en het is daarom mogelijk dat drie apparaten die afzonderlijk niet al te hoog scoorden in recensies samen een gouden combinatie vormen.

Audio-recensenten zijn muziekliefhebbers en onverdroten speurders die desondanks zijn gebonden aan praktische- en tijdsbeperkingen. Toch kan de lezer dankzij recensies een goed inzicht krijgen in de techniek, de ergonomie en het algehele karakter van een onderwerp en in dat opzicht kan een recensie heel nuttig zijn. Op basis van die informatie kan men een lijst opstellen met ergonomische, klankmatige en zelfs cosmetische wensen.


EDITORS' CHOICE