TIP

Mythen en Misverstanden 6: Kwantiteit vs Kwaliteit

Redactie HiFi.nl | 29 oktober 2009

Zogeheten `Surround`- en `Home Theater` systemen zijn de laatste jaren erg in trek omdat het idee van een soort bioscoop in eigen huis veel mensen aanspreekt. Het gevolg van de alom heersende multifunctionaliteits-hype is dat veel muziekliefhebbers automatisch een meerkanaals systeem aanschaffen terwijl ze er maar heel af en toe een film mee gaan bekijken.

Vooral wanneer het om een veel-voor-weinig systeem gaat zal de prijs/kwaliteitverhouding heel scheef gaan omdat er zowel meerdere versterkerkanalen als meerdere weergevers worden geboden voor een bepaald bedrag. De Prijs/kwantiteitsverhouding lijkt dan wel goed, maar zelfs dat kan tegenvallen (bijvoorbeeld wanneer een weergever het begeeft bij de eerste dreunende dinosaurus voetstap).

Een multikanaals systeem is niet per sé meer geschikt om luid mee te draaien (denk aan een feestje) maar kan soms wel meer geluidsdruk in het laag produceren, dankzij de onontkoombare subwoofer. Een degelijk gebouwd paar Stereo weergevers, aangestuurd door een geschikte versterker kan voor een indrukwekkende geluidsdruk en een fraaie ruimtelijke afbeelding zorgen wanneer de weergevers met zorg worden opgesteld.

Een weergavesysteem -of het hoofdzakelijk muziek of film met meerkanaals geluid moet weergeven- kan het beste op basis van het dagelijks gebruik worden gekozen. Bij de aanschaf kan er wel wat exra marge (headroom) worden verkregen door een systeem met bovengemiddelde daadkracht te kiezen. Een goed Surroundsysteem kost altijd meer dan een goed tweekanaals systeem omdat de kwaliteit liefst gelijk moet blijven bij het gebruik van meerdere kanalen. Voor wie af en toe films bekijkt maar vooral naar muziek luistert is een mooi tweekanaals systeem daarom meer geschikt want voor de prijs van een behoorlijk multikanaals systeem kan een ervaren verkoper een verrassend goed Stereosysteem samenstellen.


EDITORS' CHOICE