TIP

Mythen en Misverstanden 11: Hoofdtelefoons ondingen?

Redactie HiFi.nl | 04 december 2009

Het gros van de audiofiele samenleving luistert dagelijks naar muziek via luidsprekers, zij het twee stuks of een multi-kanaals opstelling. Hoofdtelefoons zijn voor veel fervente luidsprekerluisteraars pure ondingen; oncomfortabel, onnatuurlijk qua stereobeeld en zonder een voelbare aanwezigheid van de weergave.

De fysieke vrijheid en de mogelijkheid om een groots, voelbaar geluidsveld te creëren zijn twee aantrekkelijke kanten van luidspreker weergave. Die pluspunten kunnen zich echter rap tegen de muziekfanaat keren, bijvoorbeeld wanneer men in de late uurtjes -en niet fluisterzacht- wil gaan luisteren. Een hoogwaardige hoofdtelefoon biedt dan meer dan enkel uitkomst; de weergave van hedendaagse `cans` kan zelfs verbluffennd goed zijn. Het draagcomfort van een bepaalde hoofdtelefoon is niet alleen van groot belang maar ook geheel persoonlijk. Wat voor de één een fijn, robuust werkpaard is kan voor de ander uiteindelijk een hoofdklem-nachtmerrie blijken te zijn.


AKG K-1000

Er zijn veel gradaties in comfort, van stevig klemmende hoofdbanden en nepleer oorkussens (lees: oor-broei) tot perfect instelbare en meedraaiende constructies met zachte schuimrubber of velours kussens. Voor wie geen druk tegen de oorschelpen kan velen zijn hoofdtelefoons met grote oorkussens (die óm de oren liggen) zeker aan te bevelen. Voor stereobeeld-verslaafden zijn er hoofdtelefoons verkrijgbaar met een ruimtelijk vrije en coherente weergave (denk aan de electrostatische modellen van AKG, Stax en Sennheiser, de Ergo AMT versie of Ultrasone).

In ons kleine landje met dicht op elkaar gebouwde huizen en dichtbevolkte flats is het nou eenmaal niet altijd mogelijk om eens lekker breeduit te genieten van muziek. Een hoofdtelefoon kan dan een echte uitkomst zijn, maar alleen als zowel de weergavekwaliteit als het zitcomfort van een behoorlijk niveau zijn. De hoofdmoot van onze luistersessies zullen we toch wel achter onze geliefde luidsprekers blijven doorbrengen maar voor die momenten dat het uur -of het gezin- dat uitsluit is een hoogwaardige hoofdtelefoon toch een echte muzikale zegen.


EDITORS' CHOICE