NIEUWSYamaha

Yamaha breidt uit met MusicCast streamer en versterker


Redactie HiFi.nl | 28 april 2016 | Yamaha

­Over een week is de High End München-beurs in volle gang en Yamaha kondigt voor die tijd nog twee gloednieuwe MusicCast aan. De multiroom-familie van Yamaha wordt namelijk uitgebreid met de WXC-50 en WXA-50, apparaten die vooral interessant zijn voor iedereen die al hifi-spullen heeft staan.

Wie denkt dat wij in dit artikel per ongeluk twee keer een foto hebben geplaatst van hetzelfde apparaat heeft het fout: Yamaha’s nieuwe versterker en streamer lijken gewoon héél veel op elkaar. Beiden zijn met een breedte van nauwelijks 21,4 cm relatief compact te noemen en passen in een rack of kunnen verticaal geplaatst worden. En met een stroomverbruik van 1,8 watt in ruststand kan Yamaha ook de ‘zeer zuinig’ sticker op deze apparaten plakken.

Zowel de WCX-50 als de WCA-50 gebruiken en ESS Sabre 9006AS DAC-chip voor het omzetten van digitale streams naar analoog, met een Direct Modus om processing bij muziekbestanden te minimaliseren.

Yamaha WXC-50 versterker

Deze nieuwe 2.1-versterker van 70 watt beschikt over een ingebouwde streamer die, zoals we mogen verwachten, netjes samenwerkt met andere MusicCast-toestellen. Ideaal voor mensen die bijvoorbeeld nog een paar speakers hebben staan en die willen gebruiken voor een multiroom-systeem, of voor iedereen die een compacte audio-oplossing zoekt die echt stereo biedt.

Streamen staat centraal en de versterker biedt dan ook de mogelijkheid om muziek af te spelen vanaf streamingdiensten of eigen bestanden (inclusief DSD). Bluetooth, WiFi, Ethernet zijn ook aanwezig. Wil je externe bronnen aansluiten? Achterop de WXC-50 vind je een aux-ingang en uitgang en een optische digitale ingang.

Weinig vernieuwends tot zover, maar met het Bass Extension-systeem heeft Yamaha toch nog een uniekere functie toegevoegd. Dit systeem zou ervoor moeten zorgen dat speakers die normaal gesproken minder presteren in het laag, zoals kleinere boekenplankspeakers, de bas tóch goed naar voren kunnen laten komen.

Yamaha WXA-50 streamer

Heb je al een hifi-set waar je tevreden over bent, maar wil je deze aansluiten op MusicCast apparaten? Dan is Yamaha’s nieuwste streamer misschien iets voor jou. Door een schuifknop aan de achterkant kun je de WXA-50 gebruiken als digitale voorversterker of pure netwerkspeler.

De streamer is voorzien van exact dezelfde aansluitingen als de WXC-50, maar heeft daar nog wel wat extra’s aan toegevoegd. Zo kun je ook gebruik maken van een analoge pre-out, optisch digitaal en coaxiale uitgang. Je kunt ‘m dus aan vrijwel elke eindversterker koppelen. Ook niet onhandig: via de Remote IN kun je de WXA-50 ook bedienen met de afstandsbediening van je Yamaha versterker. Voor beide nieuwe MusicCast producten geldt overigens dat de MusicCast-app wordt gebruikt als primaire bediening.

Je zult nog moeten wachten tot de zomer voor je ze in huis kunt halen en ook de Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend. In Amerika ben je $500 (WXA-50) of $350 (WXC-50) kwijt, maar wat dat betekent voor de prijzen aan onze kant van de oceaan is altijd even afwachten. 

MERK

EDITORS' CHOICE