TIP

Mythen en Misverstanden 15: Versleten laser

Redactie HiFi.nl | 30 december 2009

Wanneer bij een oudere CD/SACD/DVD-speler het uitlezen van schijven ineens minder jofel verloopt of zelfs geheel uitblijft, wordt nog wel eens te snel de conclusie getrokken dat de laser naar zijn grootje is - of versleten.

In werkelijkheid geven de respectievelijk 780 en 650 nm laserdiode`s niet zo gauw de geest, tenzij de nominale werkspanning wordt overschreden. Het haperen of niet op gang komen van het opstart- en uitleesprocédé ligt veelal aan de volgende euvels:

-de speler heeft teveel stofdeeltjes en/of nicotine ingeslikt, welke op de focuslens en andere delen van de laser pick-up zijn neergeslagen. Oplossing: reiniging van de focuslens en -wanneer nodig- de hoofdlens.

-de voeding van het laser-circuit geeft een te lage spanning af of heeft een regulatie-probleem. Uitgedroogde elco`s kunnen daar de oorzaak van zijn. Oplossing: vervanging van alle elco`s in de loopwerkvoeding en de servoprint.

-een kabel-connectie is vervuild of een soldering is zwak (met name harde lintkabels kunnen na jaren van bewegen scheurtjes gaan vertonen). Oplossing: vervanging door een nieuwe flexilink.
 
-bij lineaire lasers (dus niet de oude `swingarm` Philips loopwerken) kunnen onderdelen van de laserslede zijn vervuild of met uitgedroogde smering zijn bedekt. Oplossing: reiniging van de slede-assen en aanbrengen van nieuwe smering (de juiste soort en de juiste hoeveelheid).

-de spindelmotor wijkt (teveel) af in toerental of kan het benodigde toerental niet halen. De oorzaak daarvan kan een versleten motor zijn, maar in veel gevallen zal de oorzaak bij de motor-servo liggen. Een fractioneel verzakte motorspindel kan voor focusproblemen zorgen. Oplossing: het spindelplateau of de motor (wanneer mogelijk) iets ophogen. 

De hierboven genoemde oplossingen zijn in feite onderhoudswerkzaamheden die door een expert dienen te worden uitgevoerd. Overigens kunnen zich problemen voordoen die niet met een wattenstaafje met alcohol of een soldeerbout kunnen worden opgelost. Zo kan door een verzakte ophanging de focuslens niet meer op het juiste niveau worden getild door de focusspoelen, iets wat met name bij laser-units met een kunststof ophanging voorkomt. Alhoewel er dan nog steeds geen sprake is van een versleten laser, zal de laser pick-up module in zijn geheel moeten worden vervangen. Veel TD`s vervangen in dat geval -voor de zekerheid- het gehele loopwerk. Lasers kunnen het op zich behoorlijk lang uithouden maar wanneer de omringende onderdelen  vervuild of versleten raken, zal een trip naar de ervaren techneut noodzakelijk zijn.


EDITORS' CHOICE