NIEUWSFocal

Aangename verrassingen bij Focal & Naim


Jasper Mijwaard | 06 mei 2016 | Focal

High End München 2016 is in volle gang! Hifi.nl is aanwezig om je te voorzien van het laatste nieuws, de nieuwste producten en natuurlijk foto’s van de mooiste hifi apparatuur. Met in dit artikel alles over Focal en Naim!

Als je luidsprekers wilt presenteren heb je een goede versterker nodig en vice versa. Focal en Naim hebben daar wat op gevonden en zijn samen te beluisteren op de High End-beurs. Focal’s nieuwe luidspreker, de Sopra 3, zal in München namelijk worden aangestuurd door de Naim NAP500 DR versterker. Dat willen we meemaken!

In de ruimte proberen we gelijk een goede foto te maken van Naim’s NAP500 DR, maar dat blijkt erg lastig. De versterker is namelijk niet veel meer dan een flinke zwarte kist, die qua uiterlijk ook wel wat weg heeft van de €250.000 kostende Statement. Daar houden de overeenkomsten niet op, trouwens: ook de transistors uit de Statement zijn verwerkt in Naim’s nieuwe versterker. Sierlijk zijn de looks niet per sé, maar hij heeft een beetje dezelfde robuuste charme als een matzwarte Range Rover.  Helemaal niet verkeerd!

Verder zijn we natuurlijk erg benieuwd naar de Sopra N°3, opvolger van de EISA-award winnende N°2 van vorig jaar. Tot groot plezier kwamen we niet alleen de luidspreker tegen waar we naar op zoek waren, maar werden we begroet door een Grande Utopia EM en een aantal AV-speakers uit de Focal range: de Surround Be en de Sopra Center.

In de Sopra N°3 vind je twee woofers van 21 cm, waarmee je volgens Focal ruimtes tot 80 m2 met goed geluid kunt vullen. Ondanks dat heeft de luidspreker een best redelijk formaat  en zal niet storend zijn in de iets grotere woonkamers. Minder redelijk is de Grande Utopia EM, die met zijn behoorlijke grootte en gewicht van 260 kg per speaker misschien minder geschikt is voor een gemiddeld huis. Of dat zal je vrouw in ieder geval zeggen.

In dat geval bieden de Sopra AV-speakers wellicht een oplossing. Deze zijn niet alleen enigszins compact, maar zijn ook nog eens geschikt voor het creëren van een surround geluid. Dankzij de unieke Bi/Twin constructie met dubbele inputs kan de Surround Be in zowel een 5.1 als 7.1 gebruikt worden. Een Sopra Center mag dan natuurlijk ook niet ontbreken. Mis je dan nog wat in het laag? Geen zorgen, dan kun je gewoon de (600 watt, 33 cm) Sopra SW 1000 Be subwoofer aansluiten. 

Prijzen

Focal Sopra N°3: €18.000 per paar
Focal Sopra Center: €2.499
Focal Sopra Surround Be: €1.999 
Focal Sopra SW 1000 Be: €3.499 

MERK

EDITORS' CHOICE