REVIEWLessLoss

Review: LessLoss Firewall Module

Hoewel ik doorgaans liefst met een wijde boog om tweaks en andere zogenaamde klank verbeterende producten heenloop, krijg ik soms toevallig spullen in handen die toch meer dan alleen maar verbazing oproepen. De uit Litouwen afkomstige Louis Motek met zijn onderneming LessLoss, is één van die zeldzame fabrikanten die met eigenlijk alle uitgebrachte vindingen en producten een soort van ‘aha!’ belevenis weet op te roepen.

Want waar veel anderen het vaak in overmatig complexe oplossingen zoeken, zijn de vindingen van het LessLoss ontwerpteam vaak geniaal in zowel eenvoud als de regelmatig onverwacht krachtige werking. In deze test ontferm ik mij over het nieuwste product van deze bijzondere onderneming, genaamd Firewall Current Condition Module.

Hoewel ik met de jaren toch al heel wat terminologieën in de audiobranche tegen ben gekomen, is de term firewall in dit kader voor mij volledig nieuw. Uiteraard is dit in de ICT sector een totaal ander verhaal, want daar zorgen firewalls al sinds jaar en dag voor de bescherming van netwerken en computers tegen misbruik van buitenaf. Toch blijkt er bij het daadwerkelijk opstarten van de test, onverhoopt nog een hindernis op te duiken. Een barricade in de vorm van een op de LessLoss website gespotte, compleet vernieuwde Lessloss Firewall-module waarmee ik mijn maandenlange werk van zorgvuldig uitproberen in verschillende configuraties ineens compleet in het water zie vallen!

Nog beter

Toch enigszins nerveus geworden neem ik meteen contact met Louis op en vraag naar zijn verklaring. “Doorgaans doen we gericht onderzoek naar een bepaald fenomeen waar dan uiteindelijk een oplossing in de vorm van een product uit voortkomt,” vertelthij me. “Maar deze discipline is nog zo nieuw en vooral zo onontgonnen dat we, zelfs na het ogenschijnlijk definitieve eindproduct, eigenlijk door toeval nog een verdere structurele verbetering wisten te bereiken! Zo snel kunnen ontwikkelingen soms gaan als je er echt helemaal bovenop zit.”

“Daarbij zat er, perfectionistisch als we zijn, niets anders op dan zo snel mogelijk de herziene versie van de oorspronkelijke Firewall op de markt te brengen.” Louis vervolgt: “om het hogere niveau nog eens extra te onderstrepen, besloten we om dan ook meteen maar de eigenlijk wel heel eenvoudige plastic behuizing die jouw exemplaren nog kenmerkt, te veranderen in een heel stijlvol uit één massief blok eikenhout gefreesde behuizing. Het eindresultaat is gewoonweg prachtig en heeft zelfs onze eigen verwachtingen nog ruimschoots weten te overtreffen.

Is het nu al verrichte werk dan voor niks geweest? “Natuurlijk niet. Feitelijk bestaat ook de vorige versie nog steeds. Hoewel de werking in grote lijnen hetzelfde is, hebben we inmiddels wel het uiterlijk aangepast en bestaat het ontwerp nu uit verschillende materialen en een iets andere constructie.”

Klein doosje, groots effect

Zo gezegd, zo gedaan en daarom ga ik het nu hebben over een klein, relatief zwaar, zwart plastic doosje van 8 cm lang, 5 cm breed en slechts 2 cm hoog. Aan de voor- en achterkant zit een plastic lipje meegegoten waarin een gaatje is aangebracht om het kastje in een apparaat of andersoortige ondergrond vast te schroeven. Hoewel het object op zich zeker keurig is afgewerkt, zou ik het als ik het voor het eerst zou zien toch veel meer thuisbrengen bij de lokale elektrazaak dan als high-end audiocomponent. Iets wat ook Louis zich zeker gerealiseerd zal hebben, want juist LessLoss producten blinken naast hun bijzondere elektrische eigenschappen, doorgaans ook uit door hun prachtig chique en stijlvolle verschijning.

Maar dan de hamvraag: wat is het nu eigenlijk, hoe werkt het en waar kun je het voor gebruiken? Om met de eerste vraag te beginnen, is de Firewall Module volgens de fabrikant een unieke oplossing voor ons door ruis en storingen vervuilde lichtnet. Daarbij wordt, in tegenstelling tot praktisch alle andere oplossingen, niet van condensatoren of spoelen gebruik gemaakt. Nee, LessLoss maakt gebruik van de beproefde skin-filtering technologie waarop ook de LessLoss stroomkabels zijn gebaseerd. Bij een skin-filter wordt altijd optimaal gebruik gemaakt van de wijze waarop een elektrische wisselstroom zich van nature door een draad verplaatst. Deze functionaliteit is gebaseerd op het principe van afstandsverzwakking waarbij het hoogfrequente skin effect zelfs al in 1883 voor het eerst wiskundig is beschreven. Het uiteindelijk meest overtuigende bewijs is tenslotte dat gebruikers van over de hele wereld bevestigen dat deze technologie in vergelijking met de traditionele stroom-filtering methoden, daadwerkelijk superieure resultaten oplevert.

De hoge effectiviteit van deze Firewall-module zou zich in de praktijk meteen openbaren door de duidelijk waarneembare verlaagde ruisvloer, een hogere mate aan rust, overzicht en vooral een natuurlijkere weergave. Door deze toegenomen grotere natuurlijkheid zal de weergave ook meer muzikaal inzicht en informatie doorgeven, waardoor naast een betere omlijning en definitie vooral meer van de muziek kunnen worden genoten. Vooral bij transformatoren genereert de Firewall-module geen spanningsverschil tussen input en output, waardoor er geen irritant gezoem of gebrom van meer is en er geen efficiëntie in de vorm van warmte wordt opgeofferd.

Omdat deze Firewall-module tenslotte zo klein is, kan hij naast extern gebruik ook in veel bestaande producten worden ingebouwd en zodoende in bijna iedere audio en videotoepassing de kwaliteit verbeteren. Naast de inbouw in apparatuur, kan de Firewall-module ook nog in bijvoorbeeld stekkerblokken en zelfs extern tussen een wandcontactdoor en een netkabel worden aangesloten. Mede voor het gebruiksgemak en de inzetbaarheid is voor de test bewust van deze gebruiksvriendelijke variant gebruikgemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE