NIEUWSSonus faber

Sonus Faber onthult futuristische all-in-one speaker

Sonus Faber verandert. Dat is de conclusie die we kunnen trekken uit het afgelopen half jaar. De recent geïntroduceerde Pryma hoofdtelefoon en de nóg nieuwere Principia-serie zijn producten die het merk bereikbaar maken voor een compleet nieuwe doelgroep. Dat is overigens niks negatiefs – wij vinden het alleen maar mooi dat er naast kostbare, passieve high-end speakers ook nog wordt verbreed. Vandaag trok Sonus Faber die lijn nog een stukje verder door met de SF16, een indrukwekkende all-in-one luidspreker.

Design

Wat het eerst opvalt als de representatives van het merk het nieuwe apparaat onthullen, is dat er twee ‘armen’ uitschuiven. Ze doen gelijk een beetje denken aan autospiegels, maar misschien is dat ook wel de bedoeling. In de presentatie die samenging met de onthulling werd namelijk meer dan eens een vergelijking met auto’s gemaakt. Dat is dezelfde vergelijking die wij hier op de redactie vaak maken met betrekking tot hifi in het algemeen.

“De vorm van de SF16 moest klassiek, elegant en krachtig zijn,” vertelt Sonus Faber, waarna er een foto verschijnt van een vintage Camaro SS. Duidelijk: recht van voren ziet de SF16 er inderdaad een beetje uit als de grille van een oude muscle car. Alsof hij ineens kan gaan brullen. Ook de uitschuifbare armen met speakers aan het uiteinde, die moeten zorgen voor een realistisch breedtebeeld, lijken geïnspireerd door sportwagens. Denk bijvoorbeeld aan de spoiler van moderne Italiaanse hypercars, die zich automatisch aanpassen om de prestaties te optimaliseren. Ook bij de SF16 schuiven ze automatisch in en uit om het beste geluid weer te kunnen geven. Toch geeft de Italiaanse fabrikant aan dat de initiële inspiratie voor dit project van de Sonus Faber Snail komt, een interessant product uit de jaren '80. 

Details

Goed, over het design en de invloed van auto’s daarop kunnen we nog wel even doorpraten, maar de nieuwe must have van Sonus Faber heeft nog wel wat meer te bieden. Weinig verrassend is het feit dat de speaker dankzij Play-Fi plug 'n' play is – steek de stekker in het stopcontact en je kunt beginnen met streamen. Want, inderdaad, streaming zal de meest gebruikte bron zijn bij de SF16. Uiteraard bedien je de muziek met een handige smartphone app,  waar we helaas nog geen beelden van hebben. Oh ja, en het woord multiroom is uiteraard ook gevallen!

"Something you fall in love with within one second."

Maar als we bij de unique selling points komen wordt het pas écht interessant. De uitschuivende armen zijn gemaakt van aluminium en koolstofvezel en worden aangedreven door een geruisloze motor. In de SF16 vind je tien speakers, die samen met een ultra compacte Class D versterker in een vierkanaals configuratie goed zijn voor een totaal vermogen van 1400W. Dankzij een speciale ‘push push’ setting, waarbij twee drivers met de ‘rug’ tegen elkaar geplaatst zijn, claimen de Italianen een compleet vibratievrije ervaring. Deze geavanceerde techniek en het gebruik van bijzondere materialen heeft alleen wel één minpuntje: er zullen voorlopig slechts 200 SF16’s per jaar geproduceerd worden.

De SF16 zal vanaf september verkrijgbaar zijn en gaat €9.999 kosten. Voor dat geld krijg je wel een serieus high-end systeem, want hoewel we helaas weinig tijd hebben gehad om er een écht goede blik op te werpen (laat staan eens goed aan de tand te voelen) waren we erg onder de indruk. Hopelijk snel meer.

https://www.hifi.nl/artikel/24498/Nieuwe-instapserie-van-Sonus-Faber-Principia.html

EDITORS' CHOICE