TIP

HiFi.nl weektip: BFA Adapter

Redactie HiFi.nl | 12 mei 2010
Alhoewel de wat overdreven mode van dubbel geïsoleerde 4mm (banaan) plug/bus verbindingen onderhand grotendeels is overgewaaid, zal menig muziekliefhebber thuis nog een versterker met zogeheten BFA uitgangen hebben staan.

Bij de BFA (British Federation of Audio) connectoren zijn de male/female rollen in feite omgedraaid, met frontaal geïsoleerde 4mm contactpennen in het versterker-chassis en in kunststof hulzen verpakte banaanbussen als kabelpluggen.


 
BFA pluggen kunnen op zich goed functioneren maar praktisch gezien leggen ze hun baasje wel een tweeledige beperking op; zowel BFA geconfectioneerde versterkers als kabels zijn incompatibel met standaard 4mm kabelplug- of chassisbus-verbindingen. Uitproberen van luidsprekerkabels met 'normale' banaanpluggen wordt dan tamelijk lastig maar onmogelijk is het niet.
Wanneer men twee -bijvoorbeeld Deltron- BFA pluggen via de kabelzijden met elkaar verbindt (door middel van een zeer kort stuk kabel of een directe soldering) kan met de resulterende BFA female-female adapter de uitgang van de versterker weer vrouwelijk worden gemaakt. Met standaard 4mm banaanpluggen geconfectioneerde luidsprekerkabels kunnen dan worden aangesloten op een versterker of receiver met BFA uitgangen. Happy connecting!

EDITORS' CHOICE