TIP

HiFi.nl weektip: Kreatief met Kurk

Redactie HiFi.nl | 18 mei 2010
Menig rechtgeaarde audiofiel (met speciaal geslagen aardepen natuurlijk) wil graag de support van de gekoesterde apparatuur optimaliseren. Daarbij gaan de fabrieksstandaard 'voetjes' -vaak door middel van metalen kegels- van de vloer (of het audiomeubel). Men kan ook dempers inzetten of speciale hardhouten blokjes maar het aloude kurk wordt nogal eens over het hoofd gezien.

Terwijl veel vinylisten zeer verheugd zijn over kurkmatten of matten met kurkringen (zoals de fameuze Ringmat) wordt dat breed inzetbare materiaal nog vrij weinig toegepast als apparaat-support. Ringmat Developments levert allerlei kurk-dome's voor die toepassing en ook Russ Andrews draagt kurk een warm hart toe. Men kan zeer voordelig met kurk van start gaan door het in de vorm van kurkvellen of kurkblokken aan te schaffen en het vervolgens naar wens op maat te maken.


(Foto: Kilian Bakker)
 
De meest voordelige kurkblokken zijn bij bouwmarkten verkrijgbaar in de vorm van schuurpapier-blokken. Dergelijke blokken kunnen 'as is' worden ingezet onder weergevers (met name paneelweergevers reageren positief op een kurkbehandeling) of ze kunnen worden opgedeeld in kleinere blokken voor apparatuur.
 
Een nog minder toegepast materiaal is balsahout, wat het beste verkrijgbaar is via de modelbouwhandel. Balsahout heeft een extreem lage dichtheid en een zeer hoge (trillings-) dempingsfactor. Pink Triangle paste balsa toe in haar Aerolam subshassis en armboards (welke zeer voorzichtig moesten worden aangedraaid). Balsablokken zijn minder geschikt als support van zware objecten maar werken uitstekend onder CD-spelers etc. Kurk of balsa kan ook bijzonder goede resultaten geven als kabelsupport.
 
Wie kreatief met kurk (of balsa) is, zal auditief worden beloond. Happy creating!

EDITORS' CHOICE