TIP

HiFi.nl weektip: Unplugged

Redactie HiFi.nl | 15 juni 2010
Connectivity wordt in toenemende mate doorgevoerd, niet alleen in A/V apparatuur maar ook in de woningbouw. Jongere woningen zullen ten minste in elke leefruimte van telefoon- en CAI outlets zijn voorzien, bij de laatste generatie komen daar nog RJ45 aansluitingen bij.

Wanneer men zo'n ruimte heeft verkozen tot luisterdomijn en er geen gebruik zal worden gemaakt van de (tele-) connectivity, is het verstandig om die ongebruikte maar mogelijk storende domestic outlets elektrisch het zwijgen op te leggen.


 
Dat kan overigens uiterst eenvoudig worden gedaan, mits de huisinstalletie volgens genormeerde voorschriften is aangelegd. In de meterkast zal men de aanleverpunten van telecom en CAI aantreffen, elk van één of meerdere splitters  voorzien. De data-kabels die naar de luisterruimte voeren kan men dan eenvoudig loskoppelen, inclusief splitter. De wel in gebruik zijnde kabels krijgen dan meteen een beter/sterker signaal terwijl in het luisterrijk ten minste één of twee potentiële (maar tamelijk lichte) stoorbronnen zijn geëlimineerd.
 
Daarnaast is het aan te bevelen om in aangrenzende ruimtes modems etc. zo ver mogelijk van het audiomeubel vandaan te houden (dus liever niet recht achter de A/V apparatuur, aan de andere kant van de muur). Tip in een tip (van Ron Kemp): na het loskoppelen van de 75 Ohms coax kabel kan men de mantel van de kabel nog aan aarde leggen, zodat die inactieve kabel enigszins als 'stofzuiger' van rotzooi in de ether gaat werken.
 
Met het loskoppelen van ongebruikte en onnodige communicatie-outlets slaat men twee vliegen in één klap: een unplugged luisterruimte en een beter signaal elders in de woning. Happy unplugging!

EDITORS' CHOICE