REVIEWSony

Review: Sony UHP-H1

Eric Beeckmans | 01 augustus 2016 | Fotografie Fabrikant | Sony | Importeur: Sony Nederland

SAMENVATTING

Lees hieronder de plus- en minpunten van de Sony UHP-H1:

PLUSPUNTEN

  • Prachtige beeld- en geluidskwaliteit
  • Dubbele HDMI-aansluiting
  • Speelt SACD en DVD-audio
  • Zeer goede upscaling
  • Mediaspeler
  • Handige interface

MINPUNTEN

  • Prijs
  • Geen HEVC-ondersteuning
  • Speelt geen Ultra HD Video
  • Geen Ultra HD Blu-ray

Design en aansluitingen

Zodra je de Sony uit de doos haalt, voel je het al: dit is geen gewone speler. Hij is met zijn 2,8 kg behoorlijk wat steviger dan de meeste andere spelers die regelmatig met de 1 kg grens flirten. De vormgeving oogt eenvoudig: rechte lijnen, en scherpe hoeken, maar wie goed oplet merkt dat het design perfect aansluit bij de 2016 Sony tv’s. De speler is afgewerkt in een matzwarte, ruwe textuur, gecombineerd met een glossy zwarte front. Aan de voorzijde zit een eenvoudig display, de eject- en power-toetsen, en de USB-aansluiting.

Aan de achterzijde vinden we twee HDMI-aansluitingen, eentje voor de video en audio, de tweede enkel voor audio. Wie dat wil kan dus audio apart via HDMI aansluiten op zijn AV-receiver. Dat is handig voor AV-receivers met oudere HDMI-ingangen, maar kan voor de audiofiel ook interessant zijn als je audio en video gescheiden wil houden. Een digitaal optische en coaxiale uitgang, en een stereo cinch uitgang maken de lijst audio-aansluitingen volledig. Bedraad en draadloos netwerk zijn uiteraard ook beschikbaar, en de speler beschikt ook over een Bluetooth-verbinding.

Aan de slag

De setup-menu’s zijn goed georganiseerd en dat is broodnodig, want de Sony bulkt uit van de mogelijkheden. Neem de handleiding erbij om je toestel optimaal aan te sluiten. Uiteraard heeft de Sony voor heel wat instellingen een ‘auto’ selectie die in de meeste gevallen zelf de juiste beslissingen maakt, maar als je opstelling wat uitzonderlijk is, neem er dan de tijd voor. Ook wie Bluetooth-bronnen wil aansluiten, moet even in de menu’s nagaan hoe hij het beste compromis tussen kwaliteit en doorvoersnelheid selecteert.

Gebruiksgemak

De remote is een compacte zapper met aangename toetsen. Hij is klein, maar werkt nog net handig genoeg, dankzij een prima layout. De remote bevat aparte toetsen om Bluetooth-bronnen te selecteren, ondertitels en audiosporen te selecteren, en om Netflix op te starten. Opvallend is ook de Audio Direct toets. Daarmee schakel je de videosignaal en het display vooraan op het toestel uit, om van het best mogelijke geluid te genieten.

De interface heeft een handig grid layout waarin je niet alleen de functies van de speler terug vindt (mediaspeler, netwerkspeler), maar ook een ruime selectie van internet-apps. Je kan de grid ordenen zoals je zelf wil.

Wie liever zijn smartphone gebruikt, installeert de Songpal-app waarmee de speler een bron wordt in je Sony multiroom-omgeving. Hij speelt media van het netwerk, je mobiele telefoon, maar ook CD of USB.

Beeldkwaliteit

De UHP-H1 zet zijn beste beentje voor in onze videotesten. De beeldverwerking legt uitmuntende resultaten voor. Accurate deinterlacing, snelle herkenning van alle video- en filmframerates, en een schare instellingen die in veel gevallen de instellingen van een televisie kunnen vervangen. We raden meestal af om instellingen zoals ruisonderdrukking (instellingen: FNR, BNR en MNR), contrastverbetering (Contrast remaster), of scherpte (Texture remaster en Super resolution) aan te passen op de speler zelf, en de televisie die taken te laten uitvoeren. Maar in het geval van de Sony kun je dus perfect een taak waarin de tv wat minder goed is, opvangen met de speler. Blu-ray, dvd of internetcontent, de Sony doet een erg goede upscaling-job en haalt het beste uit je beeldmateriaal. Is je dagelijkse portie YouTube van bedenkelijke beeldkwaliteit? Experimenteer dan met de IP Content NR Pro instelling. En om kleurbanden te vermijden activeer je best de SBM (Super Bit Mapping) instelling.

Ook voor geluid mag je op beide oren slapen. De speler is soliede gebouwd om allerlei trillingen te vermijden, en maakt gebruikt Sony’s DSEE HX-technologie de klank van je bestaande muziek verbeterd. Bluetooth-gebruikers kunnen dan weer rekenen op LDAC, Sony’s eigen Hi-res codec voor streaming.

Extra’s

De Sony slikt heel wat verschillende schijfjes, maar Ultra HD Blu-ray hoort daar niet bij. Naast audio cd, dvd en Blu-ray, inclusief alle (her)schrijfbare varianten, speelt de Sony ook dvd-audio en sacd schijven. Een echte “allesspeler” is deze dagen bijna onmogelijk, maar de Sony komt wel erg dicht in de buurt. Prima nieuws voor de audiofiel die zijn collectie hi-res schijven uit het stof wil halen.

De mediaspeler is goed, maar net niet modern genoeg. Divx is niet ondersteund, dat is niet zo’n probleem, maar het ontbreken van HEVC en ondersteuning voor Ultra HD video vinden we pijnlijker. Dat hadden we eigenlijk wel verwacht van een speler die het ‘premium video’ label claimt. Voor audio is er dan weer goed nieuws, daar kan de speler met een enorm scala aan bestanden overweg, inclusief FLAC, ALAC, en DSD. Met andere woorden, alles voor hi-res audio.

Bij de internettoepassingen is er een degelijke keuze. Netflix, Youtube, Videoland, RTBF, Muboi, Spotify en Berliner Philharmoniker, we noemen er maar enkele.

Conclusie

De Sony UHP-H1 zou twee jaar geleden zonder problemen vijf sterren gehaald hebben. Vandaag schiet hij daarvoor net te kort. De mediaspeler ondersteunt geen HEVC en geen Ultra HD video. Voor ondersteuning van het nieuwe UHD-formaat wachten we nog op een volgende speler van Sony.

Dit gezegd zijnde, de 4K-upscaling is zeer goed. Verder is het een uitstekende speler, met ondersteuning voor heel wat schijfformaten, prachtige beeldkwaliteit en hi-res audioweergave, gecombineerd met een prima mediaspeler, mooie interface en flink wat streaming-mogelijkheden. We zetten wel nog een opmerking bij de prijs: voor dezelfde prijs (€400) kun je immers bijna een Ultra HD Blu-ray-speler in huis halen, en voor 200 euro heb je al een uitstekende Blu-ray-speler. Of de ondersteuning van hi-res audioformaten je deze prijs waard is, moet je uiteraard zelf beslissen.


EDITORS' CHOICE