REVIEWLibratone

Review: Libratone ONE CLICK

Jasper Mijwaard | 21 augustus 2016 | Fotografie Fabrikant | Libratone
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 05 augustus 2016

SAMENVATTING

Lees hieronder de plus- en minpunten van de Libratone ONE CLICK.

PLUSPUNTEN

  • Intuïtieve bediening
  • Dynamisch en overtuigend geluid
  • Te gebruiken in een multiroomsysteem
  • Handige verwisselbare componenten
  • Mooi design

MINPUNTEN

  • Geluid mist soms detail
  • Bas had strakker gemogen
  • Staat niet stabiel

Libratone belooft met de ONE CLICK een Bluetooth-speaker af te leveren die er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog eens goed geluid moet voortbrengen. Giet dat in een handig customizable jasje en je zou wel eens een succesformule in handen kunnen hebben. Let’s find out!

Er zijn anno 2016 zo enorm veel Bluetooth-speakers verkrijgbaar dat je als merk niet meer wegskomt met alleen een leuk design en een hip kleurtje. Toch besteedt Libratone, zoals zoveel andere Deense audiofabrikanten, behoorlijk wat aandacht aan de looks. De eerste indruk is dan ook gelijk goed.

Ready to go

Steve Jobs zou trots zijn – de doos waarin de ONE CLICK wordt geleverd is zó Applewaardig dat je bijna het idee hebt dat je een veel te grote iPhone hebt gekocht, ware het niet dat er een grote foto van de speaker op de voorkant stond. Na de bovenkant van de strak witte doos gehaald te hebben (wederom een Apple-gevoel) is de CLICK gelijk te gebruiken, opladen was in ons geval niet nodig.

De speaker voelt dankzij het gewicht en de rubberen rand robuust aan en bij het aanzetten klinkt al een bevredigend geluid. Om via Bluetooth verbinding te maken met je telefoon of tablet houd je het Libratone-logo op de speaker even ingedrukt en selecteer je de speaker uit de lijst met apparaten op je toestel. Zodra je twee piepjes hoort weet je dat de verbinding tot stand is gebracht en ben je good to go!

Dat Libratone-logo zit er overigens niet alleen om verbinding te maken of voor de sier, het dubbelt ook nog eens als intuïtieve volumeregeling: met de rand meeswipen zorgt er voor dat het volume zachter of harder gaat. Handig als je dichter bij de speaker bent dan bij je telefoon, bijvoorbeeld.

Veelzijdig

Zoals al aangekaart bij een eerder nieuwsbericht lijkt ‘portable’ het sleutelwoord te zijn in de GO-serie. De CLICK, met zijn volledig afneembare en customizable rubberen rand, is daar het toppunt van. De rubberen rand dient namelijk niet alleen als bescherming voor het metalen chassis, maar wordt gebruikt om verschillende handgrepen eenvoudig te kunnen bevestigen. Een haak om de speaker op te hangen en een langere rubberen band om hem te dragen worden standaard meegeleverd. Libratone kon ons vertellen dat daar later nog meer accessoires aan zullen worden toegevoegd.

Wil je de speaker alleen neerzetten? Dan kun je ervoor kiezen om geen enkele ‘handle’ te bevestigen, maar wellicht is de ONE STYLE dan een betere keuze. Dat is exact hetzelfde product, maar dan zonder afneembare rubberen rand én 20 euro goedkoper. Toch zouden wij aanraden dat extra briefje van 20 op tafel te leggen, puur vanwege de veelzijdigheid van de CLICK. Een Bluetooth-speaker koop je tenslotte meestal niet om op één plek te laten staan.

Een andere leuke feature is dat je de speaker met een tweede exemplaar kunt koppelen om in stereo af te kunnen spelen. Dat komt het geluid natuurlijk ten goede, maar dit hebben we niet kunnen testen omdat wij slechts één exemplaar tot onze beschikking hadden. Daarnaast is het via de Libratone-app, die trouwens net zo intuïtief werkt als de speaker zelf, mogelijk om de CLICK te integreren in een multiroomsysteem met bijvoorbeeld Libratone Zipps. Handig als je je tuin bij een bestaande systeem wilt betrekken.

Hoe klinkt het?

Onder de, in dit geval stijlvolle groene, stoffen bekleding vind je een 8 cm woofer, 30mm tweeter en twee passieve drivers. Gezamenlijk moeten deze zorgen voor een goed gebalanceerd, 360 graden geluid. Omdat Bluetooth-speakers veelal buiten gebruikt zullen worden door groepen mensen met allemaal een verschillende muzieksmaak, hebben we  uiteenlopende muziek door de CLICK laten gaan. Uiteraard via het meest gebruikte medium: Spotify, gestreamd vanaf een Samsung Galaxy S6.

Wat gelijk opvalt bij het opzetten van de eerste testtrack, Moderat’s ‘Bad Kingdom’, is dat de lage tonen goed doorkomen. Af en toe iets té goed, waardoor de klank een beetje wollig wordt. Een iets strakkere bas zou niet verkeerd zijn. Het 360 graden geluid komt ook goed uit de verf, het maakt eigenlijk niet uit waar je zit ten opzichte van de speaker. Kleine kanttekening daarbij is dat de speaker rechtop moet staan om van het 360°-geluid te genieten. Helaas staat de Libratone niet erg stabiel en valt, zeker op een ongelijke ondergrond, redelijk snel om. Vrij irritant, maar ophangen is hier een uitstekende oplossing.

Van elektronisch switchen we gelijk naar iets compleet anders: ‘Lua’ van Bright Eyes. Een prachtige, intieme track waarin niet meer te horen valt dan een akoestische gitaar en een gebroken stem. Hoewel het geluid helder overkomt, mist er toch iets in de details. Zinnen die bijna gefluisterd worden komen bijvoorbeeld net niet helemaal lekker door en die gemiste details zorgen ervoor dat de emotie in het nummer een beetje wordt afgevlakt. Hoogstwaarschijnlijk zul je de CLICK overigens niet gebruiken voor zulke muziek – daar ga je even goed voor zitten.

Waar de Libratone wél in zou moeten uitblinken is ‘gezelligheidsmuziek’, dus hebben we hem gelijk even getest tijdens een barbecue waar zo’n twintig mensen aanwezig waren. De playlist, waarin o.a. Bob Marley, Twenty One Pilots, Jamiroquai en The Cure vertegenwoordigd worden, zorgde dankzij de CLICK voor een heerlijk zomerse vibe. De dynamiek is dik in orde en de muziek wordt met een soort gewichtig enthousiasme de wereld in geholpen. Opgehangen aan een parasol in het midden van de tuin kwam de surround sound goed tot zijn recht. Ook met het volume zat het wel goed, de CLICK gaat hard genoeg - zolang je het gebruikt als achtergrondmuziek, tenminste.

Conclusie

Hoewel het geluid af en toe tekort schiet in de details, weet de speaker ruim te overtuigen in de lage regionen en op het gebied van dynamiek én enthousiasme. Bovendien gaat de batterij bij gemiddeld gebruik zo’n 12 uur mee. Dat is niet zoveel als bijvoorbeeld de (125 euro duurdere) Beoplay A2, maar alsnog helemaal niet verkeerd. Tel de verwisselbare handles daarbij op en het wordt wel erg interessant.

Voor hetzelfde geld (199 euro) kun je misschien Bluetooth-speakers kopen die op puur muzikaal vlak beter presteren, maar slechts weinig daarvan zijn zo veelzijdig als de Libratone. Dus als je van plan bent een Bluetooth-speaker aan te schaffen om dagelijks mee te nemen, zou je de Libratone ONE CLICK serieus in overweging moeten nemen. 


EDITORS' CHOICE