TIP

HiFi.nl weektip: Full House

Redactie HiFi.nl | 16 juli 2010

Menig audiomeubel zal `op de groei` worden gekocht, met één of zelfs meer plaatsen of planken die in eerste instantie onbezet zijn. Met name bij vertikaal opgebouwde meubelen (racks) kan het niet benutten van een etage voor een enigszins verminderde werking van het energie-management zorgen.

Bij planken die individueel via kegels of dempers ontkoppeld zijn, zal dat effect tamelijk klein zijn terwijl ingeklemde planken -vooral glasplaten- enige mechanische belasting behoeven, om de werking van het gehele meubel optimaal te laten zijn. Individueel ontkoppelde maar ongebruikte planken kan men simpelweg verwijderen, zolang ze niet van nut zijn. Werkloze ingeklemde dragers/etages kan men van één of meerdere passieve bewoners voorzien, die ten minste enige druk uitoefenen op de drager en liefst non-reflectief zijn.

Een aantal stevige boeken voorziet in beide behoeften terwijl een stapel CD`s/SACD`s enkel aan het eerste criterium voldoet. Wanneer het dummy-gewicht ook nog eens energie-absorberende eigenschappen heeft, zal het zeker voor een verbeterde werking van het A/V meubel zorgen. Een tegel of blok gasbeton, aan de onderzijde van vilt voorzien is praktisch ideaal terwijl de eerder genoemde stapel boeken vrijwel even goed kan werken, maar soms minder praktisch is (liggende boeken werken beter dan staande).

Loodzwaar spul zoals grindtegels zijn niet pe sé nodig en in sommige gevallen ongewenst; dat hangt van de constructie van het meubel af (lichtgewicht rigide meubelen preferen het luchtigere gasbeton). Het mechanisch en akoestisch bezetten van een ongebruikte plank kan ondersteunend werken bij de energieafvoer en de mechanische aarding van een meubel. Happy weighing!


EDITORS' CHOICE