TIP

HiFi.nl weektip: Hot Stuff

Redactie HiFi.nl | 02 september 2010

Tijdens een hittegolf zoals die van juli dit jaar is het al lastig genoeg om zonder airconditioning een luisterruimte koel te houden, laat staan de apparatuur en de vinylschijven. Audiofielen die er grote buizenversterkers op na houden en/of graag solderen weten reeds wat ze zich op de hals halen wanneer ze daarmee aan de slag gaan terwijl het kwik tot boven de 30 graden stijgt.

Vinylisten zijn in bepaalde opzichten nog het meest de dupe; terwijl zilveren schijfjes en downloads bij tropische temperaturen onverdroten data doorgeven aan hun DAC, zullen aftastelementen en LP`s wel te lijden hebben onder de hoge omgevingstemperaturen. De ophanging -en vooral de demper-  van een groefspeurneus zal dan onvoldoende mechanische weerstand bieden terwijl de af te tasten schijven een slijtage slachtoffer kunnen worden omdat het vinyl simpelweg te zacht wordt en daardoor deformatieschade zou kunnen oplopen (wellicht dat Cooking Vinyl schijven het wel kunnen doorstaan ...).



Om die redenen kan de platenverzamelaar gedurende periodes waarin de omgevingstemperatuur in de kamer erg hoog wordt beter tijdelijk vinylvrij luisteren. Daarnaast is het verstandig om de hoezen zo recht mogelijk in de kast te zetten, om eventueel doorbuigen te voorkomen. Gelukkig bieden de tuner, de digitale schijfspeler en eventuele streamers ook bij tamelijk hoge temperaturen sonisch soelaas voor de muziekverslaafden. Happy heatwaving!


EDITORS' CHOICE