NIEUWS

De slimme tuin: genot, sfeer, veiligheid en decoratie

Ulco Schuurmans | 17 september 2016 | Fotografie Fabrikant

De moderne tuinbezitter gebruikt steeds meer elektronica en domotica voor besturing van apparaten en onderhoud plus veiligheid. Bijvoorbeeld verlichting, reinigingsinstallatie voor de vijver, poolverwarming, fonteinen en een beregeningsinstallatie, maar ook tuinbeveiliging en AV-installaties. Ook de echt groene tuin op zonne-energie of kleine windmolentjes voor de energievoorziening en verantwoord watergebruik raakt in zwang.

Je kunt in de slimme tuin alles met gemak ter plekke vanuit de luie tuinstoel regelen met de smartphone of tablet, voorprogrammeren en tijdens de vakantie of vanuit je werk op afstand besturen. Van op zichzelf staande toepassingen en devices is er een duidelijke groei naar tuinnetwerken. Dit zowel in de vorm van bekabeld Ethernet als draadloos (WiFi en Bluetooth). Sensoren, apps en netwerkcomputers (speciaal voor de tuin of als uitbreiding van het thuisnetwerk naar buiten) en compatibele outdoor netwerkapparaten zijn op tal van plaatsen te koop. De handige doe-het-zelver klust het eenvoudig in elkaar. Maar je kunt natuurlijk ook een deskundig tuinontwerper voor de ‘smart garden’ de opdracht geven.

Relatief nieuw is de garden hospitality. Net als bij het smart-home en de smart office herkent de connected garden de aanwezigen en stelt daarop het gebruik, ambiance en functionaliteit van de domotica en online behoeften in. Last but not least is de smart garden er voor alle seizoenen. Niet alleen de zomer en het latere voorjaar maar het gehele jaar door. Het blijft een pronkstuk om naar de kijken en sfeervolle verlichting plus veiligheid blijven immer actueel.

Dit artikel behandelt in de eerste instantie de tuindomotica voor thuis. De connected garden is echter ook heel geschikt voor het slimme kantoorgebouw (vergaderen, productpresentatie, teamrelaxing), congrescentra, scholen, hotels en verzorgingshuizen.

Smart garden

De tuinspecialist Gardena introduceerde in dit voorjaar (ook voor Nederland en België) de Smart Garden: de automatische tuin. Met een smartphone of tablet heb je via het smart garden system inzicht in wat er in de eigen tuin gebeurt. En je kunt direct reageren door de besproeiing in te schakelen of de robotmaaier aan het werk te zetten. Het volautomatische en draadloze systeem is zelfs te bedienen vanaf je werk of vakantieadres.

Een behoorlijk compleet concept bestaande uit:

• A.I. (Artificial Intelligence) voor het beheer, instellen van en gepast interveniëren op de gemeten tuinparameters.

• Tuinsensoren registreren de omstandigheden waarop het systeem automatisch reageert. Regent het? Dan wordt er niet besproeid. Groeit het gras snel? De robotmaaier rijdt een extra maairondje! De Gardena sensor meet continu waarden als bodemvochtigheid, lichtomstandigheden en buitentemperatuur. Via de Gateway van het smart system wordt de informatie verzonden naar de app. Zo kun je, indien nodig of gewenst, onmiddellijk reageren en de apparaten in de tuin aansturen.

• De functies waterbeheer (sproeier, beregening) en de Sileno robotmaaiers zijn de noviteiten voor het gazon binnen het Gardena smart system. Via de app stel je bij de robotmaaiers de maaitijden in en die kun je ook op de sproeitijden afstemmen. De Sileno+ maaier heeft de functie om de maaifrequentie automatisch aan te passen aan de groeisnelheid van het gras.

Het complete smart garden system bestaat uit een server (Gateway), sensoren, een besproeiingscomputer (Watercontrol) en een robotmaaier (Sileno). Het hele systeem is aan te sturen via de gratis Gardenapp voor smartphone of tablet.

Tuinsproeien en beregening

Slimme beregeningsinstallaties zijn populair in de duurzame slimme tuin. De optimale hoeveelheid water op de juiste plaats en automatisch gedoseerd. Het aanbod varieert van simpele sensor-gestuurde spuitinstallaties tot complete smart garden-hubs. De investering, zowel op de waterkosten en geen verdroogde planten meer, verdient zich binnen enkele jaren terug.

Beregening is tegenwoordig synoniem met sproeien op maat. Dit uiteraard geheel geautomatiseerd in de optimale dosering. Je hoeft de benodigdheden ook niet meer bij elkaar te sprokkelen. Diverse firma’s leveren complete digitaal aangestuurde sets voor rijtjeshuizen, vrijstaande huizen en grote percelen. Daarbij hoort ook een sproeiplan, te programmeren naar oppervlak, type tuin en begroeiing. Het plan invoeren met de app op smartphone, tablet of console en de digitale tuinman of -vrouw heeft er nog nauwelijks omkijken naar.

Bij een eenvoudigere tuin en een laag budget voldoet ook een sproeier met sensor- en/of tijdbesturing op de pompmotor. Z-Wave voorziet bijvoorbeeld in via een Fibaro-module bediende sproeiklep (handig is een 230V magneetventiel). Een filmpje over hoe het werkt staat op YouTube. Ook Gardena heeft in deze een oplossing met 24V beregeningsventielen en sproeicomputers.

De vochtigheid op specifieke locaties meten kan met insteeksensoren. Je prikt deze in de aarde en de sensor meet de vochtigheid en in een aantal gevallen ook de zuurgraad en temperatuur. De waarden uit te lezen met de bijbehorende meetapp. Vervolgens via het tuinnetwerk weer te koppelen aan de beregening. Het van de Drones bekende merk Parrot doet eveneens in teletuinieren en ‘Flower Power’ met insteeksensor. Echt iets voor de thuiskweker. De Buetooth Parrot Flower Power controleert en analyseert zowel in een pot als in de volle grond vier instellingen die essentieel zijn voor de gezondheid van jouw plant. Detecteert de sensor een probleem dan krijgt de tuinier een melding via de smartphone-app. In de praktijk geschikt voor het beheer van vochtigheid, bemesting, temperatuur en juiste plaats (licht en schaduw). Er is een bibliotheek met 7.000 planten en hun verzorging aanwezig. Verder zijn er realtime simulaties van de verzorgingseffecten en een tuinagenda aan boord. Sensoren zoals die van Edyn werken op zonne-energie en geven de condities van de tuinaarde automatisch door aan de bijbehorende app.


EDITORS' CHOICE