TIP

HiFi.nl weektip: Laser Lament


Redactie HiFi.nl | 10 september 2010

N.B.: deze weektip is specifiek gericht op oudere CD-spelers waarvan de garantie reeds is vervallen.

Wanneer een oude en tot dan toe trouwe topklasse CD uitlezer plotseling besluit om de 780 nm laser in de wilgen te hangen is een laser- of loopwerkvervanging vaak de enige oplossing. Sommige fabrikanten rekenen astronomische bedragen voor dergelijke reserve-onderdelen, mede omdat ze steeds lastiger te vinden zijn en vervolgens lang op voorraad moeten worden gehouden.

Het is dus gedeeltelijk verklaarbaar en begrijpelijk waarom losse CD loopwerken aardig in de papieren kunnen lopen maar in sommige gevallen rijzen de kosten zo ver de pan uit, dat ze het repareren van digitale dinosaurussen effectief ontmoedigen. Dan wordt de zware, fraai gebouwde reus maar weggedaan want de kosten wegen immers niet op tegen de restwaarde? Dat hangt ervan af.

Een oerdegelijk geconstrueerde, hoogwaardige klassieker met navenante prestaties kan dusdanig geliefd zijn bij het baasje, dat reparatie juist veel zin heeft. Moet het vervangings-loopwerk dan altijd honderden Euro`s gaan kosten? Nee, dat hoeft niet; men kan bijvoorbeeld zelf op zoek gaan naar een nieuwe laser pick-up of een compleet loopwerk.


(Hitachi HOPM3)

Eerst moet het exacte type bekend zijn, inclusief eventuele toevoegingen (een Hitachi HOPM3 is geen HOPM3a). Men kan de hulp van een ervaren techneut inroepen, die eerst vaststelt of het inderdaad een laser- of spindelmotor-fout betreft en welk loopwerktype aanwezig is. Vervolgens zou men zelf -om kosten te besparen- op het internet op zoek kunnen gaan naar dat onderdeel; CPC Farnell kan de meeste 780 nm (CD) en 650 nm lasers (DVD/SACD) en loopwerken leveren, Donberg en Justone-Schnepel zijn bekende leveranciers en dan zijn er de onderdelen-grootgrutters zoals Multimedia Discounter.

Wanneer het juiste type is gevonden (en dat ook per stuk leverbaar is) zal de prijs in de meeste gevallen een fractie zijn van de fabrieksopgave. Let wel: in veel gevallen zullen de grootgrutters Chinese vervangingsloopwerken leveren - die desondanks uitstekend kunnen werken - terwijl de fabrikant van de speler vaak nog originele Europese of Japanse loopwerken zal hebben liggen. In geval van twijfel kan men bij de groothandel navragen, of het een origineel betreft (met name Farnell levert goede service).

Wanneer het prijsverschil tussen fabrieksleverantie en DIY minimaal is, kan men beter voor de eerste route kiezen. Zo niet, dan kan met wat speurwerk en de hulp van een goede techneut de geliefde schijfdraaier voor relatief weinig geld worden gerepareerd. Happy lasering!

EDITORS' CHOICE