NIEUWSYamaha

De vele gezichten van Yamaha MusicCast

Jamie Biesemans | 30 september 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Yamaha
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 24 september 2016

MusicCast is inmiddels iets meer dan een jaar oud en heeft in die korte tijd al aardig wat succes gekend. Voor Yamaha is dat geen reden om op hun lauweren te rusten, want het multiroom- en streamingplatform van het merk krijgt al een belangrijke ‘update’ om het in het bereik van meer en meer muziekminnende consumenten te brengen. Onder de noemer ‘MusicCast Round 2’ verschijnen er nog meer apparaten die compatibel zijn met het platform.

Op IFA zag je op de stand in Hall 2 goed hoe breed het aanbod van Yamaha nu is geworden, onder andere via een muurdisplay die netjes het MusicCast-universum in beeld bracht. De display was opvallend, maar het was een ander deel van de stand waar iedereen meteen naar liep. De demo met een Yamaha Enspire-piano die inhaakt op MusicCast moest iedereen gehoord en gezien hebben. Toegegeven, het is niet iets dat bij iedereen hoort, maar vanuit een technisch perspectief is het verbluffend dat je een zelfspelende piano netjes synchroon hoort spelen met een hifi-set dat de niet-pianopartijen laat horen!

Eigen troeven

De grote push rond multiroom is natuurlijk ook bij andere audiomerken merkbaar, maar opvallend is dat Yamaha inzet op een paar heel exclusieve eigenschappen. Het is zeker geen exhaustieve lijst, maar bij de pluspunten rekenen wij:

  • Een heel breed aanbod aan toestel in verschillende categorieën.
  • Ondersteuning voor hi-res audio tot 192 kHz / 24-bit, en in sommige gevallen incluis DSD.
  • Zeer brede streamingopties vanaf mobiele apparaten (Bluetooth en Airplay)
  • Bluetooth-broadcasting, waardoor je pakweg een Bluetooth-speaker van derden kunt inschakelen in je multiroom-verhaal.
  • Het streamen van externe analoge en digitale bronnen, incluis vinyl (als het MusicCast-apparaat een phono-ingang heeft).
  • Geen grote beperkingen qua aantal zones.

Betaalbaarheid voorop

Bijna veertig Yamaha-producten zijn nu compatibel met MusicCast, fors meer dan vorig jaar. De verbreding van het aanbod is een duidelijke richting, krijgen we op de stand te horen: “We willen MusicCast nog meer bereikbaar maken, onder meer met een zeer betaalbare soundbar en een draadloze speaker voor 179 euro”. Die twee, de YAS-306-soundbar en WX-010-speaker, maken het instappen in MusicCast heel gemakkelijk. Het waren trouwens niet de enige bereikbare MusicCast-producten die op IFA werden geshowd.

Yamaha blijft met Round 2 trouw aan zijn vrij unieke strategie om multiroom en streaming als een standaard functie op (bijna) elk soort audiotoestel aan te bieden. Het is een meer op hifi en home theatre geënte strategie. Bouw niet een apparaat rond een multiroom-functie, maar neem goede, bestaande productcategorieën en voeg er MusicCast aan toe. Voor wie liever een apparaat eerst kiest op basis van zijn audiokwaliteiten en dan pas op de multiroom-functie, is dit een goede zaak.

Nieuwe compacte units

Tegelijkertijd zijn er in het assortiment ook de nodige ‘echte’ multiroom- en streamingtoestellen, voor wie vooral daar op wil focussen. De WX-A50 bijvoorbeeld, is een nieuwe versterker die je met bestaande luidsprekers kunt gebruiken. Door zijn compacte, strakke vorm is hij ideaal om inbouwspeakers aan te sturen of als je iets discreet zoekt voor in een woonkamer. Je bedient de WX-A50 bij voorkeur via de MusicCast-app of je streamt over Bluetooth en Airplay. Heb je dat liever dan zijn er ook de nodige knoppen aan de voorkant. Of je gebruikt de remote, die uitgerust is met zes presetknoppen die je kunt toewijzen aan favoriete internetradiostations of een album op een NAS, naargelang je voorkeuren. De WX-A50 is ruim voorzien van ingangen, incluis voor USB-opslag, zodat je al analoge en digitale bronnen kunt blijven gebruiken. Het is niet omdat je streamt, dat je per se die cd’s niet meer wil beluisteren.

Voor wie zijn bestaande hifi-installatie wil blijven gebruiken, is er de WX-C50. Qua vormgeving lijkt dit toestel heel sterk op de WX-A50. Het is echter een streamer of een voorversterker (naargelang de modus die je kiest) die je analoog of digitaal op je versterker aansluit, net zoals een andere bron. Je kunt op de WX-C50 ook een externe bron aansluiten via een analoge cinch of digitale ingang. Handig, want dan kun je die muziek-cd meteen streamen naar een andere kamer met een MusicCast-apparaat. Op IFA ontdekten we ook dat er een ‘one push play’-optie is bij de WX-C50 en –A50. Als die apparaten uitstaan, kun je met één druk op eender welke knop op het toestel ze activeren en begint meteen de laatste bron opnieuw te spelen.

Klein maar luid

De MusicCast-filosofie maakt het mogelijk om in de woonkamer een compatibele hoogwaardige AV-receiver te plaatsen en in de hobbykamer een mooie stereo-oplossing. Maar elders in het huis wil je misschien iets handig en compact. Een draadloze speaker is vaak handiger in de keuken dan een volledige set met losse speakers. Daarvoor had Yamaha al de WX-030-speaker en op IFA kwam daar de WX-010 bij. Niet enkel is hij vergeleken met concurrerende speakers heel competitief geprijsd aan 179 euro, de speaker is slechts 12 cm breed en 13 cm diep. Hierdoor kun je hem echt overal plaatsen. Klankmatig heeft de WX-010 alles in huis om goed te klinken: een 2,5 mm tweeter en een 9 cm actieve woofer, ondersteunt door twee passieve radiators aan de zijkant voor een breed uitgestuurde, krachtige bas. Voor meer impact kun je twee WX-010’s tot een stereopaar samenvoegen. Hoewel hij klein is, heeft deze speaker wel alle mogelijkheden van MusicCast aan boord. Hij heeft dus alles aan boord: Airplay, Bluetooth, DLNA, internetradio, Spotify, Juke en – sinds kort – Qobuz.

Wekkerradio

Net zoals de WX-010 een kleiner alternatief is voor de WX-030, presenteerde Yamaha op IFA een kleine broer voor de designhoogvlieger ISX-18D. De ISX-80 past er perfect bij, met dezelfde dunne behuizing met metalen rand en een centraal geplaatste klok omringd door een metalen mesh. De knopjes aan de bovenkant en de metalen staaf die hem stabiel houdt, maken het design helemaal af. Je ziet hem zo een plekje krijgen op een nachtkastje.

MERK

EDITORS' CHOICE