TIP

HiFi.nl weektip: Knellende Schoenen


Redactie HiFi.nl | 19 september 2011

Voor vinylisten is er vrijwel niets spannender dan het aanschaffen van een nieuwe, superieure groefspeurneus. Meestal zal men het inbouwen van het kleine juweel overlaten aan de expertieve dealer maar de meest ervaren groefmeesters zullen dat klusje zelf klaren, met hun arsenaal aan specialistisch gereedschap en meetapparatuur.

Wanneer de toonarm in kwestie een wat krap bemeten armkop heeft, kan dat de armslag van een nieuwe aftaster danig beperken. De oplossing: het voorzichtig buigen van de  contactschoenen aan de armzijde van de armkopdraden. Bij Linn Akito en Ekos toonarmen is dat vaak nodig maar dankzij de contactpennen in de armkoppen van die modellen ook goed mogelijk, mits de armkopdraden lang genoeg zijn.


Foto ©Kilian Bakker

Bij Rega toonarmen is er minder gauw sprake van beperkte inbouwruimte, mede vanwege de vaste armkopdraden. Voor het bijbuigen van de 1 mm contactschoenen kan men de armkopdraden het beste losnemen uit de armkop (de contactschoenen aan de elementzijde zijn groter om compatibel te zijn met de universeel toegepaste 1.2 mm contactpennen bij 99 % van de aftasters). Met een zeer fijn rond- of platbektangetje kan op meer gecontroleerde wijze worden gebogen. Let wel: het buigen moet langzaam, voorzichtig en niet verder dan noodzakelijk worden gedaan (een 50 tot 60 graden buiging is meestal afdoende; 70 graden maximaal).

Probeer voor het bijbuigen vast te stellen, hoeveel extra ruimte nodig is en buig de contactschoenen enkel eenmaal, in één richting! Terugbuigen zal in de meeste gevallen tot het doorscheuren van het messing plaatmateriaal leiden. Alle vier de gebogen contactscoenen moeten daarna met de bogen in dezelfde richting als de armkop-offset (knik) worden teruggestoken, om zo vrijbaan te maken voor het element (zie foto), wat ongehinderd en lineair naar achteren moet kunnen worden geschoven tot het optimale overhang-punt (fouthoek). Met correct bijgebogen contactschoenen van de armkopdraden zal men vrijer zijn in de keuze en montage van aftasters.
Happy tracking!

EDITORS' CHOICE