NIEUWS

Betaalbare luxe

In 1972 kreeg student Bob Carver de opdracht een machine te bouwen die aardbevingen kon simuleren. Het was het begin van vier decennia vol primeurs en unieke vondsten binnen de audio-industrie. Het door hem opgerichte Sunfire groeide uit tot een merk met een heel eigen, onconventionele kijk op versterker- en luidsprekertechniek. Spraakmakend zijn Sunfire’s subwoofers, die tot wel 3000 Watt aan power leveren.

Sunfire is synoniem met subwoofers. Dat is niet zo verwonderlijk, want de vernieuwende ontwerpen van Bob Carver uit de vroege jaren negentig staan aan de wieg van de compacte, uiterst krachtige subwoofers die vandaag de dag zo bekend en geliefd zijn. Sunfire maakt ook high-end versterkers, een keur aan ribbonluidsprekers geknipt voor de kleine en grote thuisbioscoop, alsmede subwoofers voor Dolby Atmos-weergave.

Tracking Downconverter

Net afgestudeerd in natuurkunde vroeg de uit Seattle afkomstige Bob Carver in 1972 zijn eerste octrooi aan, en wel voor een door hem gebouwde versterker: de Phase Linear 700. Met 350 Watt per kanaal was het in die dagen de krachtigste consumentenversterker op de markt. Het was de eerste van een lange reeks uitvindingen; Carver zette in vier decennia een hele reeks octrooien op zijn naam. Strenge kwaliteitsbewaking staat sinds het begin hoog in het vaandel.

Bob Carver wierp zich op het bouwen van krachtige versterkers die minder warmte ontwikkelen dan conventionele modellen, die een hogere output hebben en zeer betrouwbaar en compact van formaat zijn. Na eind jaren zeventig de Carver Corporation te zijn begonnen, was Sunfire in 1994 het tweede bedrijf dat Carver startte, in Californië inmiddels.

Carvers baanbrekende kijk op versterkerontwerp leidde tot zijn zogenoemde Tracking Downconverter. Dit unieke stukje Sunfire-technologie is hart en ziel van iedere versterker en subwoofer die de firma produceert. De Tracking Downconverter regelt de output van de versterker al naar gelang het binnenkomende audiosignaal. Een dynamische manier van stroomvoorziening waarvan zelfs de meest veeleisende luidsprekers profiteren, en een die door zijn efficiëntie zorgt voor een tot 30% koelere versterker.

Atmos XT

Wie besluit om een serieuze thuisbioscoop in te (laten) richten, die komt vanzelf voor de keuze van de subwoofer te staan. Of subwoofers, meervoud. Je wilt het laag en sublaag zo accuraat mogelijk verdeeld zien, en Sunfire voorziet daarin maximaal. Bob Carver ging overigens aan de slag met het ontwerpen van subwoofers met een wel heel pragmatische reden: zijn vrouw haatte dat grote blok dat in de woonkamer in de weg stond. Zodoende blonken de Sunfire subwoofers bij de introductie in 1998 meteen uit door hun onconventionele ontwerp. Stond de industrienorm voor een groots laag toen nog gelijk aan een omvangrijke luidsprekerkast, Sunfire trok de aandacht met subwoofers die een zeer hoge output combineerden met een opvallend kleine behuizing - kleiner dan ooit, zelfs.

Deze high-end maar ten opzichte van de concurrentie gunstig geprijsde subwoofers hebben sindsdien de markt veroverd. Met allerlei unieke features (zoals de StillBass anti-tril technologie) onderscheidt Sunfire zich van andere merken. Met name de XTEQ 10 en natuurlijk de Atmos XT (reclameslogan: “It will leave the rational part of your brain fighting for its life”) subwoofers zijn opvallend. De laatste heeft een automatische equalizer aan boord die maakt dat de subwoofer perfect presteert binnen de specifieke ruimte. Extreme output, praktisch zonder vervorming, in een kastje van nog geen 30 cm hoog.

De HRS-serie subwoofers valt op door zijn directe, punchy weergave; perfect voor games en soundtracks. De subs uit de XTEQ-serie spreken met hun verfijnde weergave tot de hifi-liefhebber en leveren maximaal 3000 Watt aan glashelder laag, lager en sublaag. Van de ingebouwde versterker tot de volautomatische, ruimte-specifieke calibratie, de XTEQ’s houden zelfs de meest kritische audiofiel tevreden.

De Atmos XT is met zijn 1400 Watt (en bijna 1,7 bar interne druk) geknipt voor de hoge eisen die de Dolby ATMOS audiomix aan een systeem stelt. In omvang blijven de XTEQ-modellen bescheiden.

Systeembouw

Sunfire denkt met de klant mee waar het de samenstelling van complete audiosets betreft. Sunfire stemt al zijn producten namelijk zo op elkaar af dat ze als een volledige systeemoplossing gepresenteerd kunnen worden. De firma hanteert daarbij de term ‘Sunfire Optimized’ als een garantie dat de verschillende onderdelen tezamen altijd op het hoogst haalbare niveau presteren. Wie Sunfire luidsprekers en subwoofers combineert, hoort audio zoals Bob Carver en zijn technische team het hebben bedoeld.

Een zeer beproefde combinatie voor zowel de woonkamer als de thuisbioscoop dan wel game room is die van verschillende luidsprekers uit Sunfire’s Cinema Ribbons-lijn. Het idee achter dit systeem is dat voor de woonkamer een strak klinkende 5.1-set-up met componenten van bescheiden afmetingen voor elk gezinslid voldoende moet zijn om op een bevredigende manier tv te kijken, muziek te luisteren en games te spelen.

Sinds midden jaren tachtig experimenteert Bob Carver met ribbon tweeters. Deze zorgen voor een perfecte weergave van de hogere frequenties. CRM-2 Cinema Ribbons satellietluidsprekers zijn met hun 8” hoogte bedrieglijk klein. Het geluid dat ze produceren is echter dat van luidsprekers vijfmaal zo groot - dankzij de 30 meter aan Kapton bandmateriaal die erin is verwerkt. Wie deze set combineert met de CRS-3C Trio On-Wall Center Channel en bijvoorbeeld een HRS of XTEQ subwoofer, heeft een zeer hoogwaardige set in huis.

Natuurlijk kan er ook van alles aan apparatuur worden weggewerkt, mocht u daar in woonomgeving of thuisbioscoop behoefte aan hebben. Cinema Ribbons In-Walls zijn er in verschillende maten. Speciaal is de HRSIW8 In-Wall subwoofer, een krachtige subwoofer met twee 8” drivers, in zijn geheel slechts 4” diep, dankzij de bijbehorende losse versterker die 520 Watt rms levert. Kies je voor een systeem dat is opgebouwd uit deze componenten, wees dan verzekerd dat Sunfire alles uit je audio haalt wat erin zit.

Integra & Furman

De Theater Grand Amplifiers van Sunfire, hoe mooi ook, worden niet gedistribueerd door importeur Spark Custom Electronics, omdat ze enkel voor het Amerikaanse elektriciteitsnet (110 V) gemaakt worden. Spark adviseert bij installatie van een Sunfire-set de multiroom-a/v-receivers van Integra en, om elk risico op vervuiling vanuit de stroomverziening te voorkomen, een powerconditioner van Furman.

EDITORS' CHOICE