REVIEWBluesound

Impressie: Bluesound Pulse Soundbar

SAMENVATTING

Lees hieronder de (voorlopige) plus- en minpunten van de Bluesound Pulse Soundbar:

PLUSPUNTEN

  • Goede weergavekwaliteit
  • Volledige integratie met andere Bluesound apparaten
  • Bestuurbaar via app of willekeurige afstandsbediening
  • Ethernet en Bluetooth koppelingen ingebouwd

MINPUNTEN

  • Geen HDMI aansluitingen
  • Slechts één digitale aansluiting

De Pulse Soundbar van Bluesound is een meer dan welkome aanvulling op het pakket van Bluesound waarin het gebruik van streaming audio de hoofdrol speelt. Naast de bestaande Nodes zonder luidsprekers, de Vault voor muziekopslag en de Pulse modellen mét luidsprekers is een soundbar met optionele subwoofer de oplossing om een platte tv een behoorlijk geluid mee te geven. Op het moment van schrijven zitten de Pulse Soundbars nog ergens op een schip op de oceaan, maar een preproductiemodel mocht ik even gebruiken voor een eerste indruk.

Met zijn 107 x 14 x 7 cm is de Pulse Soundbar in werkelijkheid een stuk groter dan je zou verwachten. Aan de voorzijde zitten verwisselbare frontjes die aan de ene kant een high tech uiterlijk geven en, na omkeren, een zachte uitstraling hebben. Achter de frontjes gaat per kanaal een drietal luidsprekers schuil. Een 25 mm softdome tweeter, een 50 mm middentoon luidspreker en een 102 mm woofer die wordt ondersteund door een passieve woofer van gelijke afmeting. Elke unit heeft zijn eigen 20 Watt versterker ter beschikking.

De Pulse Soundbar is met de meegeleverde beugel op te hangen of op een kast te plaatsen met eveneens meegeleverde voetjes. De aansluitmogelijkheden lijken met een optische Toslink ingang, een analoge ingang, Ethernet (Gigabit en Wireless), Bluetooth 4.0 met aptX en een USB poort beperkt, maar navraag leert dat Bluesound bewust een HDMI in/uitgang heeft weggelaten omdat in het bijzonder voor 4K een bindende specificatie ontbreekt. “Liever geen HDMI dan een poort die met sommige merken tv’s wel werkt en met andere niet,” moeten ze gedacht hebben.

Bluesound leunt sterk op de ethernetkoppelingen waarmee internetradio beschikbaar komt. Een muziekbibliotheek op een NAS of een Bluesound Vault en een keur aan muziekdiensten als Qobuz en Tidal is ook te gebruiken. Een sterk punt dat de soundbars van de concurrentie vaak het nakijken zal geven. Tenslotte is er een USB poort voor software onderhoud en een subwoofer aansluiting.

Besturing

De Pulse soundbar kan, net als alle andere Bluesound producten, alle bitrates tussen 32 kHz en 192 kHz en veel verschillende bestanden aan. Mogelijk hebt u al gehoord van MQA, het door Meridian ontwikkelde formaat dat ervoor zorgt dat zelfs met relatief lage download snelheden studio masterkwaliteit afgespeeld kan worden. Welnu, de Pulse Soundbar kan dat formaat al aan.

Bovendien komt er op de productiemodellen een Dolby mixdown voor de tv. Besturing van de Pulse Soundbar gaat via een app op je tablet, telefoon of computer. Binnen de app draait de Pulse Soundbar volledig mee met al aanwezige Bluesound apparaten of NAD audio die voorzien is van MDC modules. Bluesound heeft samen met NAD daarvoor een compleet besturingssysteem ontworpen, gebaseerd op Linux. Dat creëert de mogelijkheid om de Pulse Soundbar op te nemen in een multiroomsysteem en de soundbar net als een Pulse model muziek weer te laten geven zonder de noodzaak om de tv aan te laten staan. Op die manier maakte ik onder meer gebruik van de soundbar.

Als een zonnetje

In eerste instantie is de soundbar bedoeld om het vaak erbarmelijke geluid van een flatscreen tv naar een behoorlijk niveau te tillen. De Pulse Soundbar, gekoppeld aan mijn tv decoder van Humax, werkte in dat opzicht als een zonnetje. Helder geluid met verstaanbare dialogen, een ruime dynamiek en fraaie weergave van muziek bij tv series of films. Zowel bij informatieve programma’s als bij amusement is de Pulse Soundbar al snel onmisbaar geworden. Andere instellingen dan tv passen de weergavecurve van de soundbar aan voor films of muziekweergave. Naar keuze in stereo of semi-surround. Het volume laat zich regelen via de app, maar handiger is met je afstandsbediening. De Pulse Soundbar kan namelijk gewoon infrarood commando’s leren.

Voorlopige conclusie

Ik gaf al aan dat de Pulse Soundbar onafhankelijk van de tv kan werken als muziekbron. Mijn volledige collectie geripte cd’s en gedownloade files haal ik via ethernet binnen vanaf mijn NAD M50/M52 combinatie, vervolgens wordt de muziek verdeeld over Bluesound Nodes en Pulses. De Pulse Soundbar geeft mijn collectie in zeer goede kwaliteit weer, waardoor ik toch enigszins verbaasd wordt. De soundbar doet zeker niet onder voor een paar kleine hoogwaardige monitor luidsprekers. De lage tonen zijn weliswaar beperkt, maar de rest van het frequentiebereik is mooi gebalanceerd.

Dat maakt ook het weergeven van internetradio tot een plezier en mijn muziekdienst Tidal klinkt gewoon goed. Zo goed dat het voor achtergrondmuziek niet langer nodig is om mijn kostbare high-end installatie te gebruiken. Alweer een toepassing waarvoor ik een Pulse Soundbar graag zou willen houden. Helaas, het preproductiemodel moet terug, maar pas nadat de belofte is gedaan dat ik zo snel mogelijk een normaal model in handen krijg om nog meer te gaan ontdekken. De Bluesound Pulse Soundbar gaat 1199 euro kosten en lijkt voorlopig de investering meer dan waard. Wordt vervolgd!

MERK

EDITORS' CHOICE