TIP

HiFi.nl weektip: Cinchplug verbetering


Redactie HiFi.nl | 12 september 2011

Menig cinchplug is gebaseerd op het aloude concept van gefreesde messing aardekraag met vanbinnen een lange soldeerlip voor de aarde/return-signaalverbinding, die ook als kabelverankering fungeert. Zo`n soldeerlip lijkt één geheel te vormen met de aardekraag maar maakt in feite via een simpele knelverbinding contact.

Geen ideaal aardecontact want de knelverbinding zal bij mechanische stress (bijvoorbeeld door het samenknijpen van de ankerboog) en gebruik steeds meer speling krijgen en daardoor een hoogohmige metaalovergang worden of zelfs intermitterend gaan geleiden.


Foto: een onbewerkte en doorgesoldeerde aardeverbinding - ©Kilian Bakker

De oplossing; de overgang doorsolderen (zie foto). Het lijkt wellicht een onbelangrijk detail maar in de praktijk heeft deze modificatie zich al talloze keren bewezen. Vele audiofabrikanten passen deze extra soldering reeds jarenlang toe (onder andere Linn, bij hun analogue interconnect) en kabels met dusdanig aangespaste pluggen blijken behalve een verbeterde betrouwbaarheid ook betere prestaties te bieden. Er kan dus worden gesteld dat dergelijke kleine knel- of drukverbindingen (met mogelijke speling) door een vakkundige doorsoldering zowel mechanisch als auditief kunnen worden opgewaardeerd.
Happy Soldering! 

EDITORS' CHOICE