REVIEWYamaha

Review: Yamaha MusicCast WX-010

SAMENVATTING

Bekijk hieronder de plus- en minpunten van de Yamaha WX-010:

PLUSPUNTEN

  • + Prijs
  • + MusicCast
  • + Geluidskwaliteit
  • + Bluetooth
  • + Erg gebruiksvriendelijk

MINPUNTEN

  • - Mist punch en body in het geluid
  • - Hoge tonen overheersen soms
  • - Afwerking

Als er nog een kleine leegte bestond in het MusicCast-assortiment van Yamaha is dat met de komst van de WX-010 verleden tijd. Deze kleine multiroomspeaker moet de concurrentie aangaan met vergelijkbare speakers, maar dan tegen een aanzienlijk lagere prijs.

Zeggen dat multiroomsystemen tegenwoordig niet meer mogen ontbreken in het assortiment van een merk is even afgezaagd als zeggen dat ‘vinyl weer helemaal terug is.’ Toch is het absoluut waar en Yamaha speelt er slim op in met hun MusicCast systeem. De WX-010 is daarin de nieuwste én kleinste aanwinst.

De eerste indruk

Het eerste wat we voelden na het uit de doos halen van de WX-010 was een lichte teleurstelling – de speaker is niet zo mooi als verwacht. De (in dit geval) witte plastic behuizing met een grijs stofje, in combinatie met duidelijk zichtbare schroeven aan de achterkant, oogt wat goedkoop. We kunnen ons voorstellen dat de zwarte versie net wat stijlvoller en eleganter overkomt. De aansluiting voor de voeding is wel netjes weggewerkt en de WX-010 is lekker compact. De ethernet-aansluiting is ook onzichtbaar, maar naar beneden gericht, wat een probleem zou kunnen zijn voor wat stuggere ethernetkabels. In ons geval in overigens geen probleem. Een groot voordeel is de érg lange voedingskabel (ruim 2 meter) die wordt meegeleverd. Je hoeft dus niet te werken met verlengsnoeren als je de speaker niet in de buurt van een stopcontact wilt zetten – of wilt ophangen, want de Yamaha is standaard voorzien van ophangmogelijkheden.

Als we de speaker open zouden schroeven, zouden we stuiten op een 2,5 cm tweeter, een 9 cm woofer en een passieve radiator aan zowel de linker- als rechterzijde. Dat is wat uitgebreider dan bijvoorbeeld de Sonos PLAY:1, wat ongetwijfeld de grootste concurrent is van deze Yamaha, maar het zorgt natuurlijk niet automatisch voor een beter geluid.

Aansluiten en gebruiksgemak

Yamaha belooft dat eigenlijk alle MusicCast-apparaten eenvoudig aangesloten kunnen worden en de WX-010 is geen uitzondering. Je steekt de stekker in het stopcontact, download de MusicCast app, start deze op, volgt een paar stappen en voila – je kunt beginnen. Na het instellen biedt de app een duidelijk overzicht van alle MusicCast-apparaten binnen je netwerk en een aantal belangrijke instellingen en mogelijkheden om te updaten. Er is geen software beschikbaar voor de computer, alles zal dus bestuurd moeten worden via telefoon of tablet. 

De app hebben wij overigens vrijwel niet meer nodig gehad omdat we geen volledig multiroomsysteem hebben getest en de speaker is getest met Spotify Connect. Deze manier heeft voor- en nadelen: het is vanwege de vele functies van Spotify fijn om vanuit de Spotify app te werken, maar het koppelen van verschillende ruimtes en speakers moet natuurlijk via de MusicCast app. Ook radiostations en andere bronnen vind je in de app van Yamaha, dus je bent veel aan het switchen tussen twee of meer apps. Zeker als je iemand bent die regelmatig wisselt van bron of instellingen kan dat vervelend zijn. Gebruik je de speaker simpelweg op één manier, vergeet dan gerust wat je net hebt gelezen.

Het geluid

En dan waar het allemaal om draait: hoe klinkt de WX-010? Om dat uit te zoeken hebben we lekker veel diverse muziek uitgeprobeerd. Om te beginnen zetten we eens ‘All I Want’ van A Day To Remember op, voor de gemiddelde luisteraar geclassificeerd als rotherrie, maar een mooie manier om gelijk het laag eens te testen. De klank die uit de WX-010 komt is mooi gedefinieerd, maar mist regelmatig de body en punch om het hardere werk goed over te brengen. Andere tracks uit dezelfde categorie bevestigen deze bevindingen. Niet storend, wel jammer!

Eens compleet de andere kant op dan: akoestisch georiënteerde nummers. ‘First Day of my Life’ van Bright Eyes en ‘Blood’ van City and Colour, bijvoorbeeld. De tracks komen heel natuurlijk uit de WX-010; je hoort de snaren aangeslagen worden en ook andere kleine details zijn goed hoorbaar. Al met al een mooi, sfeervol geluid. Toch ook hier een kritische noot: af en toe lijkt het hoog wat te overheersen, wat het vermoeiend kan maken om lang te luisteren. Een track als ‘Under the Pressure’ van The War on Drugs, waar bekkens goed vertegenwoordigd zijn, komt hierdoor minder goed uit de verf.

Na het luisteren van nog veel meer muziek, van de Star Wars soundtrack tot Paolo Nutini en van David Bowie tot Bastille, blijft onze mening onveranderd. De WX-010 is erg veelzijdig en weet de meeste tracks goed te presenteren. Zijn kracht ligt wel duidelijk bij de minder zware muziek, dus als je op zoek bent naar een speaker voor een lekkere portie rock of EDM ben je wellicht aan het verkeerde adres.

Ook de Bluetooth-verbinding hebben we uitgeprobeerd en dat viel in eerste instantie nogal tegen. Het geluid klonk enorm leeg en karakterloos, alsof je een speaker van nog niet eens de helft van de prijs hebt staan. Dat weigerden we te geloven en dus startten we de WX-010 even opnieuw op - stekker eruit, stekker erin. Het geluid dat de Yamaha nu produceerde klonk weliswaar iets 'leger' dan via wifi, maar zeker bruikbaar. Een mooie extra als je de speaker wil gebruiken voor meer dan alleen muziek. 

Conclusie

Met de WX-010 heeft Yamaha een betaalbare speaker neergezet om de concurrentie aan te gaan met speakers als de Sonos PLAY:1 (50 euro duurder) en HEOS 1 (70 euro duurder). De geluidskwaliteit is op een paar minpuntjes na gewoon prima en het lijkt erop dat Yamaha vooral heeft bespaard op de afwerking.

De WX-010 doet precies waar hij voor gemaakt is: muziek afspelen met een kwaliteit die meer dan goed genoeg is voor dagelijks gebruik. Een gebrek aan punch en soms een overschot aan hoog zijn daarbij niet te missen minpunten. Maar ben je op zoek naar een prima multiroom-oplossing voor een relatief lage prijs, dan is de Yamaha absoluut het overwegen waard. 

Probeer de Yamaha WX-010 in je huiskamer >>

MERK

EDITORS' CHOICE