ARTIKEL

Deel 1: hoe bouw je een eigen Smart Home?

In de komende edities van Home Emotion willen we je op weg helpen met de bouw van een eigen Smart Home. In dit artikel beginnen we met de basis: het ontdekken van de mogelijkheden en wensen.

Begin bij het begin: informatie verzamelen! Simpeler kunnen wij het niet maken. Als je eenmaal een beetje verdiept in het thema Smart Home kom je al snel 1000 en een mogelijkheden tegen, waarbij de ene producent belooft om alles aan elkaar te koppelen, wil de ander het juist eenvoudig en functioneel houden. Echter hoe groot, uitgebreid, duur of eenvoudig iets is, iedereen noemt het Smart Home. Dit is nu juist wat het zo verwarrend maakt als je gewoon “Smarter” wil leven.

Laten we beginnen met de in onze ogen grootste misvatting van dit moment: alles moet met een app bedienbaar zijn. In ons vorige artikel beschreven wij het al, wij zijn van mening dat de smart-phone juist niet de centrale bediening hoeft te zijn! Sterker nog, bij onze Smart Home projecten willen de bewoners eigenlijk helemaal niet iedere keer de smartphone gebruiken. We kijken toch gemiddeld zo’n 200 keer per dag op onze telefoon. Als je dan thuis ook voor iedere handeling je smartphone erbij moet pakken om muziek, televisie, alarm, temperatuur, licht etc. te bedienen, dan zit je snel op 400 keer per dag je smartphone in de hand.

Zeg nou eerlijk, een tv bedien je toch ook het liefst gewoon met een echte afstandsbediening? Dit is de enige bediening, op je stem na, die je blindelings kan gebruiken. Ook de verlichting in huis werkt het makkelijkst door het indrukken van de knop aan de muur. Voorwaarde is wel dat de knop op de juiste plek zit, in de looprichting of naar een deur. Door met Ă©Ă©n knop alle lampen te schakelen of een licht-scenario te activeren heb je het beste van twee werelden.

Nu is het zeker niet zo dat we de smart-phone willen verbannen, hij biedt namelijk zoveel meer mogelijkheden. Maar de smartphone als hoofdbediening voor een Smart Home voldoet niet. Elke keer dat je van telefoon wisselt moeten alle Smart Home apps weer opnieuw ingesteld worden. Maar ook je gezinsleden moeten dat bij een nieuwe smartphone, dat wordt al snel een hele klus. Een smartphone is in onze ogen een secondaire afstandsbediening. Het is de kunst een Smart Home zo te bouwen dat ie ook zonder een smart-phone te bedienen is.

Hoe te beginnen?

Als je zelf wil starten en ontdekken wat fijn werkt dan hebben we een aantal tips. Begin bijvoorbeeld met een simpel verlichtingssysteem, een streaming speaker, een slimme thermosstaat, een paar opbouwpluggen voor het stopcontact en een gateway. Zo kan je met een beperkte investering kennismaken met de mogelijkheden. Besef echter wel dat als je eenmaal begint je algauw meer wilt hebben. Je loopt dan al snel tegen beperkingen aan.

Als je een echt Smart Home wil bouwen dan is het beter om met een iets kleinere setup te starten, bijvoorbeeld alleen verlichting. Maar dan wel met een hoogwaardige gateway die veel meer mogelijkheden heeft. Dan is het systeem later eenvoudig uit te breiden. Uiteraard kunnen onze ElectroStylisten je over beide opties adviseren en op weg helpen.

Crowdfunding

Waar we ook even stil bij willen staan zijn de vele crowdfundingcampagnes voor slimme apparaten. We zien prachtige ideeën die door deze manier van financieren van de grond komen. Zeker voor Smart Homes zijn er een aantal campagnes succesvol afgerond. Zoals het Nederlandse Homey waar al veel over geschreven is. Via crowdfundingsites als Kickstarter en Indiegogo bieden, voornamelijk startups, mooie oplossingen voor vaak aantrekkelijke prijzen. Hoewel de deadlines zelden gehaald worden en lang niet alle campagnes daadwerkelijk doorgaan is het in een aantal gevallen zeker de moeite waard om deel te nemen.

Toch is een waarschuwing hier wel op zijn plaats. Het goed vermarkten van een idee na de productie is de grootste uitdaging. Van de toegezegde investering moet het product nog gemaakt worden in de beloofde aantallen. Er moet geïnvesteerd worden in personeel voor ondersteuning en doorontwikkelen, hier gaat vaak het meeste geld naar toe. Hiermee moet een producent vervolgens zorgen dat het product aantrekkelijk blijft en verkocht blijft worden. Zoals elk bedrijf moet er voldoende cashflow gegenereerd worden om te blijven bestaan. Hier gaat helaas vaak mis, met als gevolg dat het product na de initiële hype uit de gratie raakt en het bedrijf omvalt. Stel dat je jouw Smart Home hiermee hebt opgebouwd, dan kan het gebeuren dat je je huis niet meer kan bedienen.

De echte succesverhalen zoals Nest, Netatmo, Smart Things en Homey zijn de uitzondering. Het overgrote deel van de campagnes wordt helaas nooit werkelijkheid of blijft niet lang genoeg succesvol om in overweging te nemen voor een Smart Home.

One app to rule them all

In het verlengde van de crowdfundingcampagnes zien we steeds meer fabrikanten die met veel trots hun “totaal” oplossing presenteren. Bijvoorbeeld dat je met de app van je verlichting of wasmachine ook de muziek kan bedienen. Helaas blijkt dan dat het aanzetten van de muziek de enige optie is, volume bedienen of een volgend liedje selecteren kan niet. De besturing loopt via een opbouwplug in het stopcontact, die alleen de stroom aan en uit kan schakelen. Het is dan ook een enorme uitdaging om een alles-in-een oplossing te bouwen. We zien veel systemen met potentie maar nog onvoldoende echte mogelijkheden. Hoewel dat niet direct een probleem hoeft te zijn is het een risico om een keuze te maken op basis van beloftes. Wie zegt dat de beloofde ondersteuning daadwerkelijk geimplementeerd gaat worden? Het blijft voorlopig dus nog even dromen van een simpele en betaalbare totaaloplossing.

Waar het om gaat is dat je een methode kiest waarmee je met zo min mogelijk handelingen het gewenste resultaat kan behalen. Ons streven is om in drie of minder handelingen het doel te bereiken. Het is belangrijk daar vooraf al rekening mee te houden bij het maken van een keuze.

Kijk bijvoorbeeld naar de apps van Sonos, Heos en Bose, hun apps werken veel intuĂŻtiever dan een alles-in-een app die ook muziek kan bedienen. Logisch ook omdat zij met een heel team van ontwikkelaars aan de app blijven werken om hem zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Volgende stappen

Het mag duidelijk zijn: ga niet zomaar aan de slag. Denk goed na over wat je wil in huis. Misschien een open deur maar stel ook duidelijk een budget vast. Dat geeft houvast en helpt bij het maken van keuzes. Past iets nu niet binnen het budget dan kan het wellicht later wel. Het is dan wel belangrijk om weloverwogen keuzes te maken. Onze ElectroStylisten kunnen daarbij helpen. In de volgende editie gaan we in op de verschillende onderdelen van een Smart Home.


EDITORS' CHOICE