TIP

HiFi.nl weektip: Silent Running


Redactie HiFi.nl | 31 oktober 2011

Het gros van de snaaraangdreven platenspelers is voorzien van de aloude Made In Holland Philips/Airpax/Premotec 110V synchroonmotor. Een betrouwbare en degelijke motor die relatief stil kan lopen, mits het een exemplaar betreft wat goed is behandeld. Laterale krachten of een vertikale tik op de motorpoelie zijn voor elke elektromotor funest. Alhoewel deze klassieker niet tot de meest filigrane motoren behoort, zullen de prestaties beduidend verminderen wanneer de eenvoudige glijlagers en/of de as schade oplopen.

Zelfs in onberispelijke staat zal een standaard Premotec ofwel af fabriek, of op latere datum van zich laten horen gezien de reeds genoemde lagering geen garantie is voor een zo stil mogelijke loop. Met name bij platenspelers zonder ontkoppeld subchassis kan een tjilpende of zelfs stommelende motor roet in het auditieve eten gooien. Dit fenomeen is al decennia bekend bij platenspeler-ontwerpers en fabrikanten als Systemdek, Pink Triangle en Linn boden al begin jaren `80 een oplossing in de vorm van een zogenoemde `motorbearing thrust plate/ball`. Het betreft een eenvoudige maar ingenieuze constructie die ervoor zorgt dat de motoras niet op het onderste glijlager staat maar minimaal wordt opgetild door een kogel of plaat (plus smering) die door middel van een stelschroef op de juiste hoogte kan worden gezet.

 

Die stelschroef en drukplaat/kogel zijn dan gevat in een U-profiel (Systemdek) of een cillinder (Linn) wat tegen het chassis van de motor wordt geschroefd of gelijmd.   Vele mooie snaaraangedreven platenspelers zijn niet voorzien van een dergelijke motor-modificatie maar het Britse SRM-Tech biedt gelukkig uitkomst in de vorm van een DIY kit bestaande uit hun eigen Adjustable Motor Thrust Bearing, lagervet en een imbussleutel. Het is een MTB van het kogel-principe en het wordt geleverd met instructies. De SRM-Tech AMTB werd aan schrijver dezes ter beschikking gesteld door Mike Harris van Moth Group (Britishaudio.co.uk) en vergezeld van een SRM-Tech viltmat, gemaakt van pure scheerwol.

De SRM-Tech mat wordt warm aanbevolen als upgrade voor platenspelers die van een mixed-fibre viltmat zijn voorzien; minder last van statische lading en een betere mechanische demping verhogen het plaatplezier.  Inmiddels is Rik Stoet Audio de Nederlandese importeur van SRM-Tech (zie Rikstoet.nl) en kan men de AMTB aldaar of via Vinylvinyl.nl bestellen (prijs op aanvraag). Hoe werkt het? De cillinder van de AMTB moet goed gecentreerd worden verlijmd met het chassis van de motor. Vervolgens worden de kogel (voorzien van het meegeleverde vet) en de imbus-stelschroef aangebracht en opgeschroefd, totdat de motoras net merkbaar omhoog komt.

 

Als optimale controle van de correcte hoogte-instelling kan men de motor laten lopen (N.B.: voorzichtigheid is geboden met de lichtnet-aansluitingen in de buurt van de motor!). Met het oor bij de motor kan men de AMTB nog minutieus bijstellen tot de meest stille loop wordt gevonden. Voilá, een stiller en soepeler lopende motor, wat zich uit in een rustiger klankbeeld en toegenomen toonzuiverheid (in dit geval toegepast in een Goldring GR2). Let wel: de fabrieksgarantie van de platenspeler zal door deze modificatie kunnen vervallen. In geval van twijfel kan men de modificatie het beste laten uitvoeren door een ervaren analoog-expert.

Happy Spinning!

EDITORS' CHOICE