TIP

HiFi.nl weektip: Drive offset correct instellen


Redactie HiFi.nl | 07 november 2011

Wie gaat voor gemak ript in iTunes of een ander geliefd jukeboxprogramma, maar de serieuze liefhebber gebruikt Foobar2000 of het supernauwkeurige EAC. Eén van de faciliteiten die het rippen met deze programma`s preciezer maakt, is de zogenoemde drive offset. Oftewel: compensatie voor afwijkingen bij de laseraansturing.

Door Guido de Kanter

Want, vreemd maar waar: er zijn bijna geen optische drives die precies naar het begin van een track gaan. De meeste drives beginnen net iets te laat of net iets te vroeg. De afwijking loopt meestal in de vele tientallen samples. De Matsushita DVD-R UJ-85J in een iMac uit 2008 bijvoorbeeld, heeft een afwijking van +102.
.
.
Welke afwijking jouw optische drive heeft, kun je vrij eenvoudig uitzoeken. AccurateRip.com houdt een lijst bij van vrijwel alle ooit geproduceerde drives. De naam van jouw drive vind je heel simpel: die staat in het pull-downmenu, links bovenin in het hoofdvenster van EAC, waarin je je optische drive selecteert. Goed om te weten: Matsushita wordt in PC hardwareoverzichten ingekort tot "MATSHITA", en op AccurateRip.com vind je hun drives onder Matsushita`s bekendste merknaam: Panasonic. De drive in de iMac komt dus in de lijst voor als `Panasonic - DVD-R UJ-85J`. Dus wie zijn of haar drive niet in één keer kan vinden, doet er dan ook goed aan om op alleen (een deel van) het typenummer te zoeken.
.
.
De drive offset pas je daarna als volgt aan: klik op het menu EAC (in de menubalk) > Drive options (F10) > (Klik op OK) Tab: Offset / Speed. In dat venster geef je de afwijking van je drive op. Wie ook een Matsushita DVD-R UJ-85J heeft, typt `+102`. Klaar!
.
.
Mocht je drive onverhoopt toch niet op de lijst staan, dan kun je de afwijking zelf nameten. AccurateRip vergelijkt dan jouw startpunten met referentiestartpunten die op hun server staan. Wat je voor deze functie nodig hebt is één van de titels die als referentie-cd kunnen dienen. Op de site van AccurateRip vind je een lijst. Een ander programma dat bij het rippen rekening kan houden met drive offset, is Foobar2000. Daar stel je de drive offset als volgt in: Menu File (in de menubalk) > Open Audio CD > in dat venster enkelklikken op de UJ-85J, dan klikken op de knop `Drive settings` > en in dat venster typ je je afwijking in het invoerveld `Read offset correction`. Heel simpel.
.
.
Merk op dat Foobar2000 wel het typenummer van een drive toont, maar niet de fabrikant. Installeer bij twijfel dus even het gratis EAC, daar zie je dat wél.
.
Ten slotte een kort woord van relativering. De extra precisie van een correct ingestelde drive offset is natuurlijk meegenomen, maar het belang ervan moet ook weer niet overdreven worden. De afwijkingen bedragen hooguit enkele milliseconden. Dat geldt zelfs voor de meest "onnauwkeurige" drives. Dus ook al zit in bijvoorbeeld iTunes geen drive offset-functie, dat is niet per se iets om van wakker te liggen.


EDITORS' CHOICE