TIP

HiFi.nl weektip: iTunes foutcorrectie


Guido de Kanter | 14 november 2011

Van alle muziekspelers is iTunes waarschijnlijk de meest wijdverbreide. Daarbij heeft dit programma niet alleen maar liefhebbers: iTunes geldt als zwaar en langzaam, er is kritiek op de manier waarop iTunes een muziekdatabase inricht, en niet iedereen vindt de gebruikersinterface handig..

Zijn brede verspreiding dankt iTunes ongetwijfeld aan de populariteit van Apple`s draagbare i-apparatuur zoals de iPod, de iPhone en de iPad. iTunes is dé brug tussen computer en i-apparaat. Het is deze min of meer vaste koppeling van Apple`s hardware met iTunes die er mede voor gezorgd heeft dat iTunes zijn weg vond niet alleen naar Apple-computers, maar ook naar honderden miljoenen Windows-PC`s.
.
Daarbij is iTunes is gratis te downloaden, werkt het óók als de gebruiker geen i-apparaat bezit, en heeft het programma niet alleen critici maar ook fans. iTunes heeft veel mogelijkheden, een snelle zoekfunctie en, interessant voor audiofielen: het signaal dat iTunes uitstuurt is bitperfect, althans op de Macintosh.
.
.
Deze week een tip om met iTunes beter te rippen.
De precisie van een gespecialiseerd ripprogramma als EAC zal iTunes nooit bereiken. De AccurateRip-technologie (zie de Tip van vorige week) ontbreekt, net als EACs fanatieke en perfectionistische trekje om een verdacht stukje cd wel twintig keer uit te lezen.
.
Hoe anders de aanpak van iTunes. Die lijkt alleen maar gericht te zijn op snelheid, precisie is van ondergeschikt belang. Het is met de standaardinstellingen van iTunes bijna onvermijdelijk om te eindigen met bestanden die `getik` bevatten. Passages waar te horen is dat de geripte cd een kras bevatte, of een vlekje.
.
Hoorde je bij een traditionele cd-speler tikjes in het signaal, dan kon je nog de cd eruithalen, hem poetsen en dan verderluisteren. Een geluidsbestand kun je niet oppoetsen. Je moet de fouten vóór zijn. Gelukkig heeft iTunes een eenvoudig in te schakelen functie genaamd foutcorrectie. Deze vind je onder het menu iTunes > Voorkeuren... > (tabblad) Algemeen > (knop) Importinstellingen... > (knop) Gebruik foutcorrectie bij lezen audio-cd`s. Die vink je aan. Klaar!
.
.
Het enige (kleine) nadeel hieraan is dat het rippen iets langzamer zal gaan. Maar dat weegt niet op tegen het grote voordeel: nog maar zelden `tikkende` geluidsbestanden. Wat iTunes, anders dan EAC, niet doet is het op wonderbaarlijke wijze redden van afgeragde, bijna onafspeelbare cd`s uit bijvoorbeeld de bibliotheek. iTunes is geen restauratieprogramma. De foutcorrectie in iTunes is beperkter, maar ook sneller. Een zwaarbeschadigde cd kan er in EAC wel een dag over doen om helemaal te worden ingelezen, terwijl de cd er bij iTunes na maximaal een uur weer uit komt.
.
Ten slotte is het altijd een goed idee om met een schoongemaakte cd te beginnen, zodat de foutcorrectie zo weinig mogelijk hoeft in te grijpen!

EDITORS' CHOICE