TIPApple

HiFi.nl weektip: iTunes op Mac


Guido de Kanter | 21 november 2011 | Apple

Gelukkig gaat Apple niet in alles zijn eigen weg. Met het meest veelvoorkomende audiobestandsformaat, MP3, is iTunes helemaal compatible. Het programma leest en schrijft MP3.

Maar wat als je net een Mac hebt aangeschaft, of je eerste Apple muziekspeler, en je een grote collectie muziek hebt in een bestandsformaat waar iTunes geen raad mee weet? Windows Media, Ogg en FLAC, dat speelt iTunes allemaal niet. Er moet dan geconverteerd worden. Gelukkig is er software die precies dat voor je doet. Daarbij gaat deze tip uit van de situatie dat je een Mac hebt; volgende week behandelen we Windows.
.
Hét alternatieve omzetprogramma op de Mac heet Max. Max is een open source, dus gratis te downloaden rip- en conversieprogramma. In deze tip blijft het zullen we het rippen even buiten beschouwing laten en beperken we ons tot conversie. Het programma bevat meer dan 20 codecs, waarvan de meeste ook nog eens op veel punten zijn in te stellen. Steeds terugkerende instelmogelijkheden zijn de bitrate en `snel` of langzaam (betere kwaliteit) encoderen.

.
.
Het meest geëigende formaat om naar te converteren is voor muziekliefhebbers meestal Apple Lossless. Dit bestandstype is zoals de naam al aangeeft verliesvrij, wat betekent dat er bij een omzetting naar Apple Lossless geen kwaliteit verloren gaat. Bij de `lossy` formaten die iTunes ondersteunt, MP3 en MPEG-4-audio, gebeurt dit wel.
.
Is het bronbestand een FLAC-file, dan is ook dit een lossless bestand, wat dus niet aan kwaliteit heeft ingeboet vergeleken met de cd-master. Het is in zo`n geval natuurlijk zinnig om van lossless naar lossless te converteren. Ogg is wel lossy, maar ook hier kun je het best naar Apple Lossless converteren. Want: een lossy formaat omzetten naar een ander lossy formaat, daarbij gaat altijd kwaliteit verloren.
.
Het nadeel van Apple Lossless is dat het relatief grote bestanden oplevert. Als vuistregel wordt een cd of een WAV- of AIFF-bestand (lossless én onbewerkt: het originele signaal) zo`n 30 tot 40 procent kleiner in Apple Lossless. Dit in tegenstelling tot MP3 en MPEG-4-audio, waar zelfs de hoogste bitrate van 320 kbit per seconde nog een besparing geeft van meer dan een factor 4.
.
Als je een lossy bronbestand in bijvoorbeeld Ogg dan ook persé relatief klein wilt opslaan, kies dan voor MPEG-4-audio. Dat is de efficiëntste lossy codec in iTunes, en bij 320 kbit/s is het niet erg waarschijnlijk dat je veel verschil gaat horen met de bron-Ogg.
.
Terug naar het programma Max. Bij de vele mogelijkheden en de onverslaanbare prijs heeft dit programma wel een groot nadeel, en dat is de onoverzichtelijkheid van de gebruikersinterface. Max tovert niet minder dan vier min of meer belangrijke vensters tegelijk voor, die allemaal een rol hebben.
.
Bij de conversie van een Ogg- of FLAC-bestand ga je als volgt te werk. Allereerst ga je naar de voorkeuren van Max. Onder het tweede tab, Codering, klik je onder in de lijst op Apple MPEG-4-audio, dan op de `+`, en dan op Apple Lossless.
.
.
Klik daarna op OK, en vink het bestandsformaat daarna aan als actief. 
.
.
Zorg dat eventuele andere coderingen ofwel afgevinkt staan (zodat je niet per ongeluk naar meerdere formaten tegelijk omzet), of gooi ze met de `-` weg. Daarna ga je naar het menu Archief > Converteer bestanden. Dan selecteer je de bestanden die je om wilt zetten. Dan verschijnt het venster Conversie, waarin je muziekbestanden klaarstaan om omgezet te worden. Klik bovenin dit scherm op de knop Convert, en het omzettingsproces gaat van start.
.
.
Is dat voltooid, dan staan je .m4a (Apple Lossless)-bestanden voor je klaar in dezelfde map als de bronmap. De .m4a-bestanden zijn klaar om te worden toegevoegd aan iTunes.
.
Wat Max níet doet is WMA-bestanden (uit Windows Media Player) omzetten. Ook niet als op de computer Flip4Mac is geïnstalleerd, het gratis programmaatje dat de Mac compatible maakt met Windows Media. Dan komt het programma Switch in beeld (14 euro). Jammer genoeg converteert Switch alleen naar de verliesvrije formaten AIFF en WAV (en talloos veel lossy formaten). Apple Lossless ontbreekt.
.
Wil je de bestanden uiteindelijk nog omzetten naar Apple Lossless, dan kan dat natuurlijk alsnog met Max. Of met iTunes, want iTunes is compatible met AIFF. Het nadeel daarvan is weer dat iTunes de bestanden eerst in de bibliotheek inlaadt. Natuurlijk kunnen ze na omzetting naar Apple Lossless ook weer worden gedeletet, maar dat geeft extra handelingen.
.
Is het ontbreken van Apple Lossless jammer, een pluspunt is het gebruiksgemak. Switch werkt veel eenvoudiger dan Max: je sleept de WMA-bestanden die je wilt omzetten gewoon het hoofdvenster in, en dan staan ze meteen klaar om omgezet te worden. Beneden in het venster nog even AIFF of WAV selecteren uit het pulldownmenu `Output Format...`, op Convert klikken en voilà. Daar begint de conversie.
.
.
Eén beperking is dat Switch niet weet om te gaan met (de relatief zeldzame) WMA Lossless-bestanden. Deze zijn op voorhand niet zo makkelijk te herkennen, want deze bestanden hebben net als hun lossy WMA neefjes en nichtjes de bestandsextensie .wma. De Lossless WMA`s leveren, omgezet door Switch, bestanden vol stilte op. Lossless WMA zul je óf onder Windows moeten omzetten met een programma als dB PowerAmp, óf ze kunnen voor verdere bewerking worden gereedgemaakt met het brandprogramma Roxio Toast (100 euro). Voor wie dat heeft. Maak van de bestanden die je wilt omzetten een audio cd-project, en bewaar de "schijf" als een .Sd2f-bestand. Vervolgens dubbelklik je op de .Sd2f, waarna deze virtuele schijf gaat "mounten" (geladen wordt alsof het een fysieke cd is). Dan verschijnt er een cd in de Finder vol met .aiff-bestanden. Daar kun je mee doen wat je wilt, bijvoorbeeld omzetten met iTunes of Max.
.
Natuurlijk zou je het .Sd2f-bestand ook kunnen branden. Maar branden is zo 1999...

EDITORS' CHOICE