B&O's Horizon-tv's passen bij flexibele woontrend

De nieuwe BeoVision Horizon is niet enkel een heel fraaie televisie zoals we gewend zijn van de designers bij Bang & Olufsen. De Denen zien dit ook als hét scherm dat past bij een nieuwere, flexibelere woonvorm.

De BeoVision Horizon kregen we voor het eerst op IFA in Berlijn onder de ogen. In hallen gevuld met minimalistische tv-toestellen die de rand rond het scherm tot een paar millimeters herleiden, was dit toestel een uitschieter. B&O ontwierp de behuizing namelijk net om meer in het oog te springen, zeker als je de tv meer van opzij bekijkt. Het gebruik van matzwart aluminium voor het kader, de donkere lamellen voor de speaker en de verschillende beschikbare voeten geven de Horizon een unieker profiel.

Een Bang & Olufsen-ontwerper zei ooit op een persevent grappend dat hun tv’s “AV-receivers zijn met goede schermen.” Het was niet serieus bedoeld, maar ergens klopt het wel. Ook bij de Horizon, die vergeleken met doorsnee televisies een veel groter ingebouwd speakergedeelte bezit met twee 2,5 inch drivers die worden aangestuurd door twee versterkers van 30 watt. Het is ook frontaal geplaatst, onder het scherm en recht op de kijker gericht. Net als andere BeoVision-tv’s haakt de Horizon ook in op het hele B&O-assortiment, want via de Wireless Power Link kun je het tv-geluid ook afspelen via andere speakers van de Deense fabrikant.

Flexibel wonen

De Horizon is een 4K-tv en is beschikbaar in twee formaten: 40 en 48 inch. Dat is relatief klein, vooral als je het vergelijkt met de vlaggenschepen van andere fabrikanten. Bij sommige merken is het topmodel tegenwoordig zelfs enkel in 65 inch diagonaal beschikbaar.

Maar het kleinere formaat laat de Horizon volgens Bang & Olufsen beter passen in het nieuwe wonen, dat volgens de Denen veel meer flexibeler moet worden opgevat. Gedaan met een statische huiskamer waar de televisie tien, twintig jaar op een vaste plek blijft staan. Steeds meer mensen willen een meer dynamisch interieur, waar die tv soms op de ene plek, dan op een andere kan staan.

Om dat concept te illustreren, organiseert Bang & Olufsen in de Benelux bij dealers Flexible Living-shows. De kick-off voor die tour kreeg een dubbele start, met een event in Antwerpen en één in Amsterdam.

Hoe flexibel wonen er uitziet, werd treffend gedemonstreerd door interieurarchitect Filip Deslee in zijn eigen Loft1D aan het Zuid in Antwerpen. Deslee mag je een pionier van het compacter wonen noemen, want hij is er al decennia mee bezig. Kleiner wonen is – zeker voor de Belg – een lastigere stap, al wordt het op langer termijn misschien wel de onvermijdelijke toekomst. Wat Deslee aantoont is dat een kleine oppervlakte qua gevoel toch ‘ruimer’ kan zijn dan je zou verwachten. Door beweegbare wanden en een multifunctionele invulling van de ruimte lijkt Loft1D heel wat groter dan zijn bescheiden 90 m2.

In Nederland hield Bang & Olufsen de presentatie in ZOKU, een wat aparte kruising tussen hotel en loft die ontworpen werd door architectenbureau Concrete. Het zijn ruimtes bedoeld voor wat langere verblijven en bijgevolg zijn ze dus heel wat completer dan een doorsnee hotelkamer. Toch zijn ze maar 25 m2 groot, een bescheiden oppervlakte dat veel inventiviteit vraagt om alle woonnoden te voorzien.

Veelzijdig

De Horizon-tv past perfect bij deze woonconcepten, in het bijzonder als het toestel uitgerust wordt met een wat retro-aandoende voet met vier volle wielen. Het scherm kan dan van de keuken naar de huiskamerzone en later naar het slaapgedeelte worden versleept. Kabels verstoren altijd het nette interieursprookje wat, maar door een flexibele stroomdraad en content via WiFi te streamen is het in deze setting een minder groot probleem dan verwacht. De BeoVision Horizon heeft een Chromecast-functie ingebouwd, dus je kunt onder meer Netflix en YouTube rechtstreeks streamen over het draadloos netwerk.

Er zijn ook andere voeten beschikbaar voor de BeoVision Horizon, waaronder een niet-mobiele maar wel elegante cirkelvormige, die het toelaat de televisie 360 graden te draaien. Wie het graag kunstig ziet, kan ook opteren voor een schildersezel-stand, zodat je de televisie op de grond of op een laag tv-meubel kunt plaatsen.

De BeoVision Horizon blijft uiteraard een premiumproduct afgewerkt in luxematerialen, al zijn de startprijzen naar Bang & Olufsen-normen redelijk toegankelijk. De 40-inch versie begint bij 2.995 euro, de 48 inch uitvoering bij 4.395 euro.

EDITORS' CHOICE