NIEUWS

Bluetooth 5.0 officieel aangekondigd


Redactie Hifi.nl | 14 december 2016 | Fotografie Fabrikant

Het is officieel: Bluetooth 5 is aangekondigd. Deze versie brengt ten opzichte van de huidige versie, 4.2, behoorlijk wat verbeteringen met zich mee.

De belangrijkste verbeteringen zijn dat Bluetooth 5 twee keer sneller is dan nu én dat het bereik verviervoudigd zal worden. Buiten moet je zo’n 400 meter bereik hebben, binnen zo’n 45 vanwege de muren en andere obstakels. De bandbreedte wordt twee keer zo hoog als nu, waardoor er via Bluetooth veel meer data verzonden kan worden: 2 Mb/s in plaats van 1 Mb/s. Dat is uiteraard ook goed nieuws voor ons als muziekliefhebbers, want dat betekent dat ook hi-res audio via Bluetooth een reële optie wordt.

Je zou zeggen dat de ontwikkelingen zorgen voor een groter energieverbruik, maar dat is niet geval volgens SIG, het bedrijf achter Bluetooth. Sterker nog: Bluetooth 5 moet tot 2,5 keer minder energie verbruiken dan zijn voorganger. Ook laat SIG weten dat de nieuwe variant minder zal storen met andere draadloze signalen.

Uiteraard betekent deze aankondiging niet dat Bluetooth 5 gelijk te gebruiken is – de hardware in de huidige apparaten is tenslotte nog niet up to date. Het zal dus zeker nog een paar maanden duren voordat je de nieuwe technologie in apparaten tegenkomt. 

EDITORS' CHOICE