HI-VISIT

HiVisit: Music2 Audio Import


Werner Ero | 04 januari 2017 | Fotografie Werner Ero
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 23 december 2016

Ondanks, of misschien wel mede door de onophoudelijke stroom aan alsmaar betere nieuwe audioproducten (waarbij maar al te vaak een daadwerkelijke muzikale visie ontbreekt) krijg ik steeds vaker heimwee naar vroegere tijden. De periode dat alles nog veel meer een kunst was en de producten vooral klankmatig en minder meettechnisch werden afgestemd. Hoewel de tijd van weleer natuurlijk niet meer terug kan komen, is het wel heerlijk om weer eens kennis te maken met een importeur die letterlijk een brug weet te slaan tussen de deugden van toen en de inmiddels verbeterde kennis en technische innovaties van nu.

In het gloednieuwe bedrijfspand aan de Dwarskulk 1 in Hoek van Holland maak ik onder andere kennis met eigenaar Marco de Wilde. Een zeer gedreven persoon die muziek uit al zijn poriŽn ademt en daarbij heel duidelijke eigen ideeŽn bezit over de te voeren producten, bedrijfsvoering, als muziekweergave in het algemeen. Doordat ik Marco inmiddels al vele jaren op beurzen en shows tegenkom en begin 2015 ook de nodige producten voor hem heb getest, heb ik vooraf al een duidelijk beeld wat hij zoekt en nastreeft in zijn muziekbeleving. Maar niets is natuurlijk zo verhelderend als een echt 1-op-1 gesprek. Dus toen zijn melding dat hij op korte termijn een prachtig nieuw bedrijfspand zou gaan betrekken waarin hij al zijn lang gekoesterde wensen en plannen daadwerkelijk zou kunnen gaan realiseren in mijn mailbox verscheen, nam ik direct de telefoon. Een afspraak was vervolgens snel gemaakt en zo komt het dat ik nu voor u op weg ben naar wat al snel een wel heel bijzondere HiVisit zou gaan worden!

Verbazing

Het leuke van een HiVisit afleggen is dat je als redacteur op heel veel verschillende plaatsen in ons mooie land terechtkomt. Zeker de eindbestemming Hoek van Holland geeft op mijn route werkelijk prachtige vergezichten over vooral de uitgestrekte Nieuwe Waterweg prijs. Visueel hoogtepunt is echter de wereldberoemde Measlantkering. Tot voor deze reis heb ik deze twee enorme (210 meter lengte per deur!) lange gebogen delen, die bij een waterstand van drie meter boven NAP automatisch sluiten, nog nooit in het echt gezien. Nu rijd ik er tot mijn verbazing bijna pal langs.

Het pand van Music2 is uiteindelijk slechts een kilometer van deze kering gelegen, hoewel de revolutionaire constructie zelf helaas door een hoge dijk aan het oog wordt onttrokken. In tegenstelling tot de andere vooral hoekige panden op het bedrijventerrein, is Dwarskulk 1 als enige met een volledig rondlopende pui uitgevoerd. Samen met de rode bakstenen en grote glazen raampanelen gevat in zwarte kunststof kozijnen, doet het pand zowel modern als prettig uitnodigend aan. Doordat ik reeds verwacht word staat de voordeur al uitnodigend open en kom ik terecht in een lichte en ruime hal met voorportaal. Verrassend is echter dat de eerste persoon die ik vervolgens tegenkom niet Marco de Wilde is, maar Cock van der Weiden! Voor wie hem nog niet kent, Cock is al sinds de oprichting ťťn van de twee mensen achter het zeer uitgesproken Nederlandse high-end merk Sonore Audio.

Maar wat doet hij dan in dit nieuwe Music2 bolwerk, vraag ik mij meteen af? Een vraag die al snel wordt beantwoord wanneer ik door hem een hele grote ruimte meteen rechts naast de ingang wordt binnengeloodst. Het volgende moment ben ik toch wel even met stomheid geslagen. Niet doordat zich nu naast Marco nog een heer voorstelt als Cliff Farhang van Darius Audio, maar vooral doordat de ruimte voor mij werkelijk volgepakt staat met de beste vintage audio-apparatuur! Terwijl Marco mij de hand schudt, zie ik aan de pretlichtjes in zijn ogen dat hij duidelijk geamuseerd is door mijn verbaasde reactie.

Oud en nieuw

"Van harte welkom bij Music2! Ik zie dat je nogal verbaasd bent al deze spullen hier te zien staan. Dit is precies een van de redenen dat ik je heb uitgenodigd voor een HiVisit," vervolgt hij. "Vooral doordat ik door de vele mogelijkheden van dit nieuwe pand nu eindelijk in staat ben de andere delen van mijn muziekpassie met andere liefhebbers te delen. Je moet het eigenlijk zo zien: Music2 is en blijft in hoofdzaak wat ik zelf 'Het analoge audio distributiepunt van de Benelux' noem. Mijn ultieme audiopassie ligt dus bij de Benelux distributie van met name analoge audioapparatuur. Daarbij moet je dan denken aan merken als: Dr. Feickert, Pluto Audio en Reed platenspelers. Hana, Koetsu, van den Hul en Zxy pick-up elementen en Ikeda Soundlabs armen en elementen. Maar doordat wij verder ook streven naar het aanbieden van audiobouwstenen waarmee een compleet systeem kan worden samengesteld, voeren wij verder ook Octave en Sonore Audio (buizen-) versterkers en recent het onder kenners zeer gewaardeerde Duitse transistormerk Restek. Onze luidsprekers zijn de befaamde hoornmodellen van het Duitse Blumenhofer, terwijl tenslotte Cammino en Sonore Audio voor de oh-zo-belangrijke kabelverbindingen zorg dragen. Zelfs voor het afregelen van uw draaitafel hoeft u uw huis niet meer uit. Voor een schappelijk tarief bieden wij aan bij u thuis de draaitafel af te regelen."

Toch zegt dit nog steeds niets over al die mooie oude audiocomponenten die zo mooi om ons heen opgesteld staan. Feitelijk is dit een deel van de oogst van de mooiste en best klinkende producten die Marco in de loop der jaren heeft weten te verzamelen. "Een collectie waarvoor ik nu eindelijk de ruimte heb om ze zowel statisch als spelend op te stellen! Ja, je gelooft het misschien niet, maar alles wat je hier ziet verkeert in topconditie en is vaak nog helemaal origineel ook! Om ook andere muziekliefhebbers hiervan te laten genieten heb ik het Old School Hifi museum geÔnitieerd. Een presentatie waarbij na afspraak serieuze belangstellenden van harte welkom zijn om te genieten van een verzameling van de mooiste audioproducten die de twintigste eeuw heeft voortgebracht."

Terwijl ik ondertussen van mijn koffie geniet en rustig om mij heen kijk, ontwaar ik de zeer zeldzame en beroemde transistor 20.5 XL mono eindversterkers van Mark Levinson, broederlijk naast buizencollega's als de McIntosh MC60 mono'ss en Audio Research D250 mkII, D79C en Reference 110 stereo eindversterkers. Speciaal voor mij als CD liefhebber heeft Marco zelfs een heus Proceed PDT-3 CD transport met de bijbehorende PDP-3 DAC opgesteld. Volgens hem nog steeds een van de mooist klinkende CD spelers die ooit zijn vervaardigd. Maar zoals het een ware analoog liefhebber betaamd, wordt deze direct geflankeerd door verschillende mooie draaitafels en studiospoelenrecorders, waaronder een Revox PR 99 mkII en Teac A7300 RX.

EDITORS' CHOICE