REVIEWBluesound

Review: Bluesound Pulse Soundbar

SAMENVATTING

Lees hieronder de plus- en minpunten van de Bluesound Pulse Soundbar

PLUSPUNTEN

  • Zeer krachtig in het laag (zonder sub!)
  • Levensechte, goed geplaatste stemweergave
  • Bijzonder goede muziekweergever
  • Werkt samen met andere Bluesound-toestellen
  • Ondersteuning hi-res
  • Prachtige app op tablet, beter dan vroeger op smartphone
  • Veel streamingdiensten
  • Bluetooth met aptX

MINPUNTEN

  • Geen HDMI
  • Bij plaatsing rekening houden met hoogte
  • Premiumprijs

Bluesound heeft de voorbije jaren een mooie plaats veroverd op de Belgische en Nederlandse markt. Het is een multiroomsysteem en zo zijn er inderdaad anderen, maar het merk heeft toch een eigen propositie die hifi-liefhebbers weet aan te spreken. Dat Bluesound deel is van de Lenbrook Group, bekend van NAD en PSB Speakers, heeft daar zeker mee te maken. Het is een merk dat de hifi-markt kent en vooral weet wat muziekliefhebbers nodig hebben. Vandaar de nadruk op zaken als geluidskwaliteit, hi-res audio en geavanceerde instellingen die je via een browser kunt benaderen (handig voor custom install-types). Bluesound is tevens de enige die zoiets als de Vault heeft, een mooi vormgegeven netwerkspeler die dubbelt als NAS met ingebouwde cd-lezer. Zo kun je zonder computer je muziekcd’s rippen en overal in huis beluisteren.

Maar wat nog ontbrak bij Bluesound was meer aandacht voor tv-audio. Ja, je kon met een Node of Powernode de tv via een optische kabel aan Bluesound-toestellen koppelen. Maar wat je echt nodig hebt om te scoren in de huiskamer, is een soundbar. Die is er nu: de Bluesound Pulse Soundbar.

Geen simpele ziel

Wie gaat winkelen voor een soundbar zal al gauw ontdekken dat er veel vis in de zee zit. Laten we eerlijk zijn: soundbars zijn er bij de vleet. Maar de ene is de andere niet. Er zit een groot verschil tussen een product van 200-300 euro en eentje die hoger mikt. En niet enkel qua geluid, maar ook qua mogelijkheden.

De Pulse Soundbar onderscheidt zich meteen van heel veel andere producten door de aanwezigheid van Bluesound. Je weet dus meteen dat dit dus niet een soundbar is die puur gericht is op het verbeteren van het tv-geluid, maar ook deel wil uitmaken van je muziekbeleving. We vermoeden zelfs dat het omgekeerd in elkaar zit, gegeven de oorsprong van Bluesound. Muziek is het vertrekpunt. Zou dat kloppen?

De soundbar kan door Bluesound in combinatie met andere Bluesound-toestellen worden gebruikt, zoals een Node (die je als bron verbindt met een versterker) of een Powernode (een streamer/versterker die je kunt gebruiken met je eigen luidsprekers). Bluesound heeft een heel assortiment aan apparaten én een groeiend aantal NAD-toestellen dat kan samenwerken met Bluesound-toestellen. Dat is mogelijk omdat NAD met MDC een vrij unieke functie biedt om bepaalde versterkers uit te breiden, door middel van een module die je in de versterker steekt. Er is ook zo’n MDC-module voor Bluesound.

Bij deze soundbar geniet je van de volledige Bluesound-functionaliteit. De Pulse Soundbar bedien je net als andere Bluesound-toestellen vanuit de Bluesound-app en het kan ook alles afspelen dat de andere Bluetooth-apparaten aankunnen.

Veel streamingdiensten

Bluesound als platform is geen nieuw gegeven, wat zeker geen nadeel is. Het heeft toch een zekere evolutie meegemaakt, waardoor onder meer de ondersteuning voor streamingdiensten behoorlijk breed is geworden. Het lijstje van diensten mag je gerust zeer uitgebreid noemen, met namen als Deezer, Qobuz, Tidal, Juke (van Media Markt) en Napster. De Soundbar is Spotify Connect-compatibel; je kunt hem dus rechtstreeks vanuit de Spotify-app bedienen.

Daarnaast kun je eigen muziekbestanden beluisteren. Dat kan vanaf je eigen mobiele toestel, vanaf USB-opslag of over het netwerk. De app vindt automatisch mogelijke netwerkbronnen (zoals een gedeelde map op een NAS), maar je kunt ook een adres handmatig invoeren. Selecteer je eigen bestanden, dan moet je geen schrik hebben dat de soundbar ze niet afspeelt. Niet alleen lust de Pulse Soundbar de meeste bestandsformaten (inclusief MQA-compatibele FLAC’s en meer), het heeft geen probleem met hi-resbestanden tot 192 kHz/24-bit. Dat is toch wel een pluspunt als je muziekcollectie ook uit dergelijke bestanden bestaat.

De verbinding met de tv verloopt via een optische kabel, wat als voordeel heeft dat het snel ingesteld is. De meeste televisies sturen via deze uitgang enkel stereo naar buiten, de soundbar gebruikt Dolby-technologie op dit signaal op te waarderen. Het is overigens mogelijk een oudere tv of een andere bron (zoals een cd-speler of iPod) aan te sluiten op deze soundbar, via een analoge aux-ingang.

Leert je bevelen

Eén van de nadelen van een S/PDIF-verbinding met de tv is dat je het volume niet kunt regelen via de afstandsbediening van je televisie. Het signaal dat uitgestuurd wordt via de optische kabel heeft immers een vast uitgangsniveau. Gelukkig heeft Bluesound hier een oplossing voor. De Pulse Soundbar kan de bevelen van een willekeurige IR-remote aanleren. Aangezien je bij de meeste moderne televisies de ingebouwde speaker kunt uitschakelen als je geluid via de optische uitgang stuurt, kun je gerust de Bluesound-soundbar koppelen aan de volumetoetsen van je tv-remote. Vooropgesteld dat je geen topmodel-tv bezit, want die hebben tegenwoordig een RF-remote. Dat was bijvoorbeeld het geval bij het tv-toestel waarmee we deze soundbar getest hebben, de LG OLED55B6. De snelle oplossing in dergelijke gevallen is ergens een oude remote uit een lade te halen en die te gebruiken.

MERK

EDITORS' CHOICE