REVIEWLG

Review: LG OLED55B6V

Eric Beeckmans | 01 januari 2017 | Fotografie Fabrikant | LG

Baanbrekend kan je het ontwerp van de B6 ondertussen niet meer noemen, maar indrukwekkend, dat is een adjectief dat wel nog van toepassing is. Het scherm is slechts vijf millimeter dun en het kader is nauwelijks zichtbaar. Achteraan is de onderste helft uiteraard iets dikker, vijf centimeter ongeveer, zodat er plaats is voor de elektronica en aansluitingen. De transparante schermsteun eindigt in een donkere voetplaat. De televisie oogt erg modern, vanuit elke hoek.

De LG beschikt over vier HDMI-aansluitingen (alle vier HDMI 2.0a), waarvan er slechts twee aan de zijkant staan. De andere twee staan achteraan, en wijzen zoals alle andere aansluitingen achteraan naar de wand. Dat maakt een erg strakke wandmontage iets moeilijker. Twee van de drie USB-aansluitingen staan ook makkelijk bereikbaar aan de zijkant. De hoofdtelefooningang is dan weer achteraan gezet, wat een lastige keuze is. Vind je het echt te onhandig, kies dan voor een Bluetooth-hoofdtelefoon.

WebOS 3.0

WebOS 3.0 blijft een van onze favoriete smart tv-systemen. Vanop de launcherbar op het Home scherm start je moeiteloos je favoriete internettoepassingen, schakel je naar andere ingangen of activeer je de mediaspeler. Je rangschikt alles zelf in de volgorde die je wilt. Zijn de acht tegels op het start scherm niet genoeg voor al je favorieten, dan scroll je gewoon naar rechts voor meer keuze. De B6 scheen ons niet slechter te presteren dan zijn duurdere broertjes, dus op dat vlak lever je niets in.

Waar de E6 geleverd wordt met een premiumversie van LG’s Magic Remote en een tweede, kleinere remote voor alledag, krijg je bij de B6 de standaard Magic Remote mee. Dat is zeker geen stap achteruit. Met de Magic Remote wijs je snel en makkelijk aan op het scherm wat je wilt doen. Daarnaast is hij ook voorzien van de nodige toetsen, zoals volume, kanaal, ingangen, cijfers en d-pad zodat je niet moet knoeien met een virtueel toetsenbord op scherm. De ingebouwde microfoon gebruik je voor het inspreken van zoekopdrachten.

Beeldverwerking

Naar verluidt gebruikt de B6 hetzelfde OLED-paneel als de E6 en G6 maar zit er wel een andere chipset in. De verschillen zouden dan ook erg klein kunnen zijn, en onze testen wijzen dat ook uit. Bij de beeldverwerking zien we licht zwakkere resultaten dan de G6. Deinterlacing scoort nog steeds uitstekend, maar bij het herkennen van verschillende framerates voor video en film liep het soms mis. Dat veroorzaakt in uitzonderlijke gevallen lichte moire patronen in zeer fijn detail. Maar omdat dit enkel optrad bij vrij exotische framerates tillen we hier niet al te zwaar aan. Ook de ruisonderdrukking levert iets minder goed werk, en laat een beetje ruis achter. Maar dat leken ons de enige duidelijke verschillen. In alle andere opzichten lijkt de B6 de veel duurdere E6 en G6 te evenaren. Je krijgt met andere woorden prima upscaling van dvd of Blu-ray, of HD-televisie. Het beeld is prachtig gedetailleerd, en wie dat wil kan met behulp van de Superresolutie-instelling het resultaat nog zeer licht aan scherpen. Die instelling mag wat ons betreft iets meer uitgesproken resultaat leveren.

Lees verder >>


EDITORS' CHOICE