NIEUWS

De smart-tv in het connected home

Ulco Schuurmans | 19 december 2016 | Fotografie Fabrikant

De slimme tv heeft een lekker groot beeldscherm en maakt ook steeds meer deel uit van het thuisnetwerk en het Internet of Things. Dan ligt het voor de hand om eens te gaan bekijken of de smart-tv naast entertainment ook als commandocentrum voor domotica inzetbaar is. Praktisch gezien zijn er echter wel wat hobbels. De bediening is wat minder gebruiksvriendelijk, er zijn weinig apps beschikbaar en het is niet portable. Daar komt gelukkig stadig verandering in.

Rond de 40% van de Nederlanders heeft eind 2016 een smart-tv in huis. Dat gaat ten koste van de dvd/Blu-rayspeler omdat de kijkers de speelfilms steeds meer als video on demand van internet halen. Verder biedt de smart-tv veel kijkgemak bij het kiezen van programma’s/zenders, er is een elektronische tv-gids, het toegang hebben tot YouTube/Vimeo, abonnement-tv en tevens als internetbrowser.

De smart-tv maakt veelal tevens deel uit van het thuisnetwerk voor video- en audio. En waarom dan ook meteen niet van het domoticanetwerk? Daarbij waren aanvankelijk toch een aantal praktische problemen die hierna aan bod komen. Recente ontwikkelingen bij onder andere Samsung, LG, Apple, Sigma en ook Google wijzen er op dat de smart-tv het domein van commandocentrum in het smarthome gaat betreden.

Bedieningsgemak

Het gros van de toepassingen in het smarthome en domotica wordt bediend via touchscreen-consoles, smartphones en tablets. Daarbij groeit portable control sterk tot op afstand in de smartcar aan toe. Lekker compact, snel werkend en toegankelijk, draadloos en op afstand. De smart-tv staat vast opgesteld in de woonkamer. Dat is niet erg als je er meldingen uit het domoticanetwerk en beelden van IP-camera’s in PIP-vensters bekijkt. Gewoon lekker tv kijken vanaf de sofa en desgewenst het slimme huis in de gaten houden.

Portable is dit dus niet. Wie het vertrek waar de smart-tv staat verlaat zal een ander tweede beeldscherm moeten zoeken. Relatief nieuw in deze is het beeld dat de bewoners van het smarthome automatisch volgt naar een smart-tv in een ander vertrek. Onder andere bij Samsung. Een ergerlijker punt is het feit dat de smart-tv geen comfortabel touchscreen biedt. Dat betekent pielen met de afstandsbediening. Met de muis scrollen en aanklikken valt nog wel mee. Maar het intypen van opdrachten is een crime. Dan heb je toch echt een extra toetsenbordje nodig. Idem bij bewegingsgevoelige afstandsbedieningen. Een oplossing in deze vormt een remote control met touchscreen.

Een bijkomend probleem is dat het doorlopen van menu’s en het activeren van opdrachten behoorlijk traag kan verlopen. Dit afhankelijk van het besturingssysteem en type schermapp. Er gloort gelukkig hoop. Spraakgestuurde commando’s voor de smart-tv komen er aan. Zie bijvoorbeeld Siri van Apple.

Apps en besturingssysteem

Het aantal beschikbare apps op de smart-tv voor domotica laat tot op heden te wensen over. Gestadig komt daar dankzij Samsung, Apple, LG en straks ook Google verandering in. De fabrikanten streven er naar om dezelfde functionaliteit als op de muurdisplay, smartphone en tablet ook op de smart-tv te brengen.

Het besturingssysteem voor de smart-tv is van huis uit niet bedoeld voor het smarthome maar voor toegang tot AV-entertainment. Met de komst van Android, iOS en gelijksoortige operatingsystemen maakt de smart-tv nu volop contact met zijn omgeving. Dit zowel draadloos als per Ethernet. Overigens was Ethernet al langer in de running voor kabel-, en pay-tv plus aanvullende internetdiensten. Een belangrijke ontwikkeling vormt de hub. Daarmee verbind je de smart-tv als toegevoegd device met de rest van het thuisnetwerk en de AV-omgeving.

SmartThings hub

Samsung behoort tot de voortrekkers van de smart-tv in het slimme huis. De koppeling aan de domotica verloopt via de hub van SmartThings. Het gaat daarbij om de combinatie van Samsung SUHD tv’s met slechts één overall besturingsapp.

Tot de geboden hub-mogelijkheden behoren onder andere:
- De koppeling van compatibele smart apparaten voor domotica aan besturingsvensters op de smart-tv.
- Het streamen van videobeelden vanuit bewakings/IP-camera’s.
- Het bedienen van deursloten.
- Het bedienen van de verlichting (LED-lampen op intensiteiten kleur of sfeer) en zonwering.
- Niet storen op de smartphone zetten.

Behalve smarthome-producten van Samsung ondersteunt SmartThings ook devices van Philips, Sonos, Yale, GE en Apple. In totaal zijn er al zo’n tweehonderd geschikte domotica-apparaten. Tevens geschikt voor wearables zoals smartwatches. Samsung zegt dat alle 2016 modellen van smart-tv’s geschikt zullen zijn voor het IoT. Daarnaast is er ook de zogenaamde Cinema Mood die film en tv-series de sfeer of stemming geeft die jij zo graag ziet.

Z-Wave

Vanuit Sigma Z-Wave zijn nieuwe toepassingen voor de smart-tv in het slimme huis aangekondigd. Het gaat daarbij om turnkey-toepassingen op het gebied van home monitoring, veiligheid & bewaking en energiebeheer. Met de voor zowel Android als iOS geschikte Z-Ware-apps.

Er zijn allerlei mogelijkheden voor het koppelen van sensoren (ook via settopboxes), het timen van gebeurtenissen en het melden van waarschuwingsboodschappen. Alle beschikbare sensoren voor rook, wateroverlast, beweging, Co2 e.d. passen op de Z-Wave powered smart-tv. Je kunt tevens devices laten slapen en op gezette tijden weer activeren. Verder noemt Z-Wave het bestieren van het huishouden per smart-tv.

Apple TV en Home-Kit

Met Apple TV maak je van elke tv die nog niet smart is er eentje slim voor entertainment (video, audio), YouTube, Vimeo en internet. Voor domotica ontwikkelt Apple zogenaamde HomeKits. Dat zijn apps die allerlei domotica-zaken meten, regelen en als hospitality voor de gebruikers laten instellen. Vanaf generatie Apple TV 3 en iOS7 bestuur je met de apps uit de Home Kit het smarthome. Het aantal beschikbare smart devices voor domotica met Apple TV en HomeKit breidt zich continue uit. Zie daarvoor de Apple website over domotica. Siri is heel interessant, zodra dit ook in het Nederlands goed werkt, voor spraakgestuurde slimme huizen. Je vraagt het aan de smart-tv en het slimme huis voert het uit. Bijvoorbeeld “doe het licht aan” of “laat het beeld van de tuincamera zien.”

Compatibel met de Apple HomeKit zijn onder meer Philips Hue 2.0, Elgato Eve room, Eve Energy, Eve Door & Window, Eve Weather, Netatmo thermosstaat, Ecobee 3 thermostaat, tado slimme airco en diverse Samsung apparaten. Je kunt allerlei sensoren op afstand en in verschillende ruimten aan de apps van de Apple HomeKit koppelen en vervolgens de daaraan gekoppelde actuatoren bedienen.

Thuisbioscoop

De thuisbioscoop is een goed voorbeeld van de integratie van audiovisueel amusement met domotica. Het systeem verzorgt zowel de weergave van films en tv-series met bijbehorende ruimtelijk geluid als de instelling van licht, omgevingstemperatuur en ventilatie. Per genre valt zelfs een hospitality setting te programmeren om de sfeer en beleving zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Bekende merken die zich met dergelijke cinema-setting bezighouden zijn B&O Beolink met een eigen gateway, Samsung en Crestron. Hetzelfde als bij de thuisbioscoop kan eveneens voor een game-omgeving.

Hacking en privacy

Uit het verleden bleek dat smart-tv’s veiligheidslekken hebben. Dat berustte doorgaans op geen Firewall of virusprotectie, verouderde apps en besturingssystemen. Bij oudere modellen smart-tv’s waren er regelmatig geen updates meer beschikbaar. Dat maakt zowel de smart-tv zelf als het thuisnetwerk kwetsbaar.

Via de smart-tv kunnen buitenstaanders over internet toegang krijgen tot de thuisnetwerken, zowel bekabeld als draadloos. Daarnaast ook tot de tv zelf en camera’s in huis. Voorkom dit door voldoende beveiliging en regelmatig updaten!

Aantrekkelijk vooruitzicht

De smart-tv eist zijn rol in het smarthome op. Na eerst een enigszins moeilijke start biedt de slimme tv nu voldoende gebruiksvriendelijke functionaliteit en groeit het aantal nuttige en echt doelmatige toepassingen. Een aantrekkelijk vooruitzicht voor wie de home control graag lekker groot in beeld vanaf de comfortabele sofa in de huiskamer ziet.


EDITORS' CHOICE