Opvallend: Acoustic Preference Gracioso 2.0 klassieke speaker

Acoustic Preference heeft de Gracioso 2.0 luidsprekers geïntroduceerd, het 2017-model van de weergever die jaren geleden al op de markt kwam. De Gracioso komt in een standaard versie en in een gelimiteerde LE (Limited Edition)-uitvoering, waar slechts 99 paar van verschijnt.

De Consumer Electronics Show in Las Vegas zet standaard de toon voor het leeuwendeel van de productintroducties van het hele jaar. Niet voor niets is het circus altijd begin januari. En hebben we er met gemak een hele maand nieuws van. Vandaag komt dat nieuws van Acoustic Preference. En dat is mooi, want Acoustic Preference is niet per se een merk waar je heel veel van hoort. Sterker, de high-end speakers hebben momenteel niet eens een Benelux-importeur. Voorheen was dat Hifi Corner Trading. Zonder dealer in Nederland of België zijn we nu aangewezen op het online aanbod van het merk, of een bezoek aan een dealer in één van onze buurlanden. Het valt dus niet mee om een indruk van deze modellen op te doen, maar puur op basis van hun imposante verschijning wilden we ze je niet onthouden.

Eerst maar wat achtergrond dan. Acoustic Preference is een klein familiebedrijf uit Maribor, Slovenië, dat werd opgericht in 2001. Zoals wel vaker is het merk ontstaan uit de wens van een aantal muziekliefhebbende vakmensen, in dit geval familieden, om een hifi-product op de markt te zetten dat aan de hoogste eisen voldoet. Kwaliteit, duurzaamheid, prestige. De Slovenen doen dan ook niet aan massaproductie, maar bouwen hun speakers uitsluitend met de hand en veelal custom voor een bepaalde klant. 

Voor de nieuwste generatie Acoustic Preference-modellen heeft het merk alles uit de kast getrokken om een luidspreker te presenteren met 'een stevige bas, een natuurlijke midrange en gedetailleerde hoge frequenties'. Tot zover overigens niets nieuws, want daar richt iedere luidsprekerfabrikant ooit zich op, nietwaar? De Gracioso 2.0 is een luidspreker die 'zijn missie begrijpt', zo stelt de trotse fabrikant. Er wordt in het midden gelaten wat die missie is, maar we vermoeden iets met 'muziek weergeven zoals de artiest het bedoeld heeft'. 

De Gracioso 2017-lijn bestaat uit twee modellen: de ST of Standard Version en de LE Limited Edition. Beide zijn voorzien van een point-to-point crossover, maar de LE-versie wordt onder meer gekenmerkt door een hogere klasse Mundorf-componenten en het gebruik van zilver voor de bedrading versus koper voor de ST. De uitvoeringen verschillen naar eigen zeggen voldoende om het verschil van 3.500 euro per paar te verantwoorden; de ST kost 11.490 euro per set, de Limited Editions verwisselen voor € 14.990 van eigenaar. Voor de specificaties verwijzen we je graag naar onderstaande lijstje, en de website van het merk: acoustic-preference.com.

Acoustic Preference Gracioso 2.0:

  • 2-weg/bass reflex systeem (down fire)
  • 12 dB/oct/LKR/2800 Hz crossover
  • Frequency response: 37 Hz - 35 kHz
  • Sensitivity: 89 dB (91 dB voor de LE) / 1W / 1m 
  • Power/Impedance: 150 W / 8 Ohm
  • Afmetingen: 255 (315) x 355 (420) x 1040 mm (B x D x H) met spikes (voet)
  • Gewicht: ongeveer 27 kilo per speaker

EDITORS' CHOICE