NIEUWS

Ook cassettes zagen stijging in 2016

Dit jaar begon met het nieuws dat de vinylverkoop het afgelopen jaar een nieuw hoogtepunt bereikte,  maar het blijkt dat de lp niet het enige oude medium is dat weer populair is. Ook de cassette lijkt bezig aan een opmars.

Hoewel de cijfers van de Nederlandse markt nog niet bekend zijn, werd er in 2016 maar liefst 74% meer cassettebandjes verkocht dan in het jaar daarvoor: 129.000 tegenover 74.000. Dat is natuurlijk nog niks in vergelijking met vinyl, waarvan in de VS maar liefst 13,1 miljoen exemplaren werden verkocht, maar desondanks een duidelijk stijging.

Op cassette waren vooral artiesten als Justin Bieber en The Weeknd populair, maar ook de reissue van Eminem’s The Slim Shady LP en Purple Rain van Prince waren populair. Met 4.000 verkochte exemplaren stond Awesome Mix Vol. 1, de soundtrack van Marvel-film Guardians of the Galaxy, met afstand bovenaan de lijst. Dezelfde cassette speelt een belangrijke rol in de film, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de populariteit.

Of de liefde voor cassettes net zo groot zal worden als die voor vinyl is nog maar de vraag. Wij laten het cassettedeck nog maar even op zolder staan.

EDITORS' CHOICE