REVIEWCabasse

Review: Cabasse Murano

René Smit | 06 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant | Cabasse
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 07 februari 2017

D&D Audio importeert een scala aan fraaie merken waarvan er een aantal, waarschijnlijk niet geheel toevallig, van Franse origine is. Één van de merken is het luidsprekermerk Cabasse, een gevestigde naam in Audioland sinds de jaren vijftig. Hoewel vaak aanwezig op audioshows is de naamsbekendheid bij het grote publiek toch relatief klein. Dat ligt niet aan het uiterlijk van de luidsprekers, een gedeelte van het assortiment heeft een uitgesproken vormgeving en is zeker niet over het hoofd te zien.

Kenmerkend bij het design is de bolvorm, gebaseerd op de La Sphère - het ultieme visitekaartje van Cabasse. Een ontwerp dat, met zijn 22” woofer, zelfs intimiderend kan overkomen maar klankmatig met de groten der aarde mee kan. Net als het Engelse KEF is Cabasse een fervent voorstander van het integreren van tweeter, midrange en zelfs woofer in één chassis. Op die manier kun je eenvoudiger een puntbron benaderen. Technisch vraagt deze oplossing echter nogal wat van de fabrikant. Cabasse doet dit al vele jaren en beheerst deze techniek tot in de puntjes. In de nieuwe Murano luidspreker, onderwerp van deze review, wordt voor de tweeter en middentoner gebruik gemaakt van deze techniek in combinatie met een aparte woofer. Dit maakt deze uit de kluiten gewassen standmount speaker een echt driewegsysteem.

In detail

De nieuwe Murano is de kleinste telg uit de high-end Artis serie. Klein is een beetje relatief, gezien de afmetingen en het gewicht van de luidspreker. De Murano meet 38,5 x 24,8 x 30 centimeter en weegt een niet misselijke 14 kilogram. De speaker is leverbaar in hoogglans wit, zwart of mahonie. De Murano is met zijn ietwat taps toelopende kast en inspringende voet fraai vormgegeven. Het lakwerk is strak, onberispelijk en volledig in lijn met de paarprijs van 4.500 euro. De drive units liggen keurig verzonken in de baffle en zijn afgewerkt met een verchroomde ring. De afneembare fronten zijn met magneten op de baffle te bevestigen. Hierdoor oogt de speaker zonder frontdoek ook bijzonder strak. Persoonlijk vind ik de frontdoeken iets te heftig afgewerkt met aan de bovenkant een glimmend zilverkleurig plaatje met de merknaam en aan de onderkant vrij fors en glimmend het Cabasse logo. Dit doet in mijn optiek een beetje afbreuk aan de hoogwaardige uitstraling.

Aan de achterzijde vinden we de basreflexpoort en een paar zwaar uitgevoerde enkelvoudige aansluitterminals. De gebruikte tweeter/midrange driver is de BC13, welke ook in de La Sphère en L’Ocean wordt toegepast. Om de unit optimaal te laten blenden met de woofer werd voor de Murano een nieuwe aluminium waveguide ontworpen. De woofer is een 17 centimeter 17ND36 gemaakt van honeycomb materiaal. De motor van de woofer weegt maar liefst 4 kilogram. In feite is deze woofer een miniatuur versie van de 55cm unit uit de La Sphère. Het frequentiebereik loopt van 48 tot 24.000Hz. De midrange neemt het bij 800Hz over van de woofer en de tweeter begint bij 3500Hz.

Plaatsen en aansluiten

Om de Murano’s goed te kunnen plaatsen en optimaal te laten presteren haal ik mijn oude vertrouwde, met zand afgevulde Sound Organisation stands van de zolder. Hiermee komt de tweeter mooi op oorhoogte en hebben de speakers een stevige basis. Het verdient zeker aanbeveling om diverse types stands te proberen bij, of na aanschaf van de speakers.  De juiste stand haalt echt het maximale aan prestaties uit de speaker.

Met een set Simply Audio Cadenza luidsprekerkabels wordt verbinding gemaakt met mijn Devialet 200 versterker. Als bronnen fungeren een Bluesound Vault Gen2 muziekserver en een Funk Vector draaitafel met Shelter 301 element. Netsnoeren zijn van Crystal Cable en AudioQuest en de Vault is bovendien voorzien van twee AudioQuest Jitterbugs. Om de set zo optimaal mogelijk te laten spelen is voorzien in een separate stroomgroep in de meterkast. Na enig schuiven klinken de speakers het best wanneer ze ongeveer twee meter uit elkaar staan, ongeveer veertig centimeter van de achterwand en een meter van de zijwanden. Licht ingedraaid zorgt voor een mooi stereobeeld met veel diepte en breedte.

MERK

EDITORS' CHOICE