REVIEWMediamarkt

Review: Onkyo TX-L20

SAMENVATTING

Hieronder lees je de plus- en minpunten van de Onkyo TX-L20:

PLUSPUNTEN

  • Mooi en slank design
  • Gelikte app-besturing
  • Veel streamingopties en multiroom
  • Google Cast (op termijn)
  • Voldoende vermogen
  • Vier HDMI-ingangen, phono-ingang

MINPUNTEN

  • Prijsverschil met TX-L50 is niet immens
  • Bluetooth-paring zit te diep in de menuÕs
  • Google Cast is er nog niet

Je hebt die mooie nieuwe televisie uitgepakt en bent enorm onder de indruk van de beeldkwaliteit. Maar het geluid… Tja, daar ben je wat minder blij mee. Tenzij je investeerde in een topmodel zal een doorsnee televisie inderdaad een heel magere klank weergeven, wat je niet merkt bij het bekijken van het nieuws maar zeker wel als je wil genieten van een actiefilm of een Zweedse misdaadreeks. Wat nu?

Er zijn heel wat opties als je het tv-geluid wil verbeteren, zoals soundbars en AV-receivers. Een oplossing die relatief weinig wordt aangeboden is een stereoreceiver expliciet bedoeld om met een tv te worden gebruikt. Fabrikanten gaan er blijkbaar van uit dat mensen die willen investeren in een receiver dan meteen ook de stap naar 5.1, 7.1 of hoger zullen zetten. Maar een enorme toename aan luidsprekers in de woonkamer is niet iets dat iedereen lust. 

Stereo met subwoofer

Onkyo heeft met de TX-L20 wel gedacht aan de groep filmliefhebbers die wil genieten van de voordelen van een AV-receiver, zonder meters luidsprekerkabel te moeten aanleggen of strijd te voeren met de partner. Noem het een stereoreceiver met HDMI-ingangen of een AV-receiver met ‘slechts’ 2.1-kanalen, het komt er op neer dat je hier een apparaat hebt dat met de toevoeging van twee speakers je tv-avond al veel beter doet klinken. En omdat het toestel via een pre-out in staat is om een subwoofer aan te sturen, kun je opteren voor twee kleinere boekenplankspeakers of on-wall luidsprekers die ondersteund worden door een sub. Hou je van spectaculaire filmsoundtracks, dan is een subwoofer in dit geval zeker aan te raden.

Visueel is de TX-L20 nagenoeg een tweeling van de TX-L50. Het zou ons niet verbazen als het hier feitelijk over hetzelfde apparaat gaat, met iets aangepaste software en een paar kleine aanpassingen. Zo zijn er uiteraard minder luidsprekeraansluitingen achteraan bij de TX-L20. Eén leuk gevolg daarvan is dat de minimalistische luidsprekerterminals van de TX-L50 bij dit model vervangen zijn door grotere, degelijke aansluitingen.

Slanke verschijning

De TX-L20 is dus een AV-receiver zonder het gespierde lichaam van dat soort toestellen te hebben. Het is een vrij compacte receiver, met moderne lijnen en een gebogen front die netjes passen in een modern interieur. De wit oplichtende volumeknop is er ook hier present. Het toestel dat wij bekijken had een witte behuizing, wat een verfrissende afwisseling is voor de zwarte AV-receivers die we meestal op bezoek krijgen. Net als de TX-L50 is de TX-L20 overgens ook in het zwart beschikbaar.

De TX-L20 is duidelijk bedoeld voor mensen die gewoon goed geluid willen en niet duizend-en-één-opties. De voorkant is dus vrij sober gehouden, met niet te veel knopjes of een groot display. De essentie vind je er, dat is het. Alle aansluitingen zitten achteraan, op een USB-poort en een hoofdtelefoonuitgang na. Die zijn heel handig vooraan geplaatst.

Wel een rasechte AV-receiver

Laat je niet misleiden door het 2.1-etiket. De 2 x 85 watt TX-L20 heeft wel de eigenschappen van een AV-receiver. Achteraan zijn er bijvoorbeeld vier HDMI-ingangen voor videobronnen die 4K-klaar zijn en HDCP 2.2 ondersteunen. Een Ultra HD Blu-ray aansluiten is dus geen enkel probleem.

Verder zijn er twee geluidsbronnen analoog aan te sluiten via cinch-poorten (zoals een cd-speler) en kun je zelfs een draaitafel op een aparte phono-ingang verbinden. Qua digitale audio-ingangen is de keuze beperkter: één coax en één optische ingang. Die laatste is duidelijk bedoeld als alternatief voor een HDMI-koppeling met je tv. We zouden toch aanraden om de TX-L20 via HDMI aan te sluiten aan de televisie, want anders kun je geen videobronnen schakelen en is de bedienen van het volume omslachtiger.

Streamingopties in overvloed

Veel mensen gebruiken een AV-receiver om naar muziek te luisteren. Het is zelden puur een oplossing voor beter tv-geluid. De TX-L20 speelt op die trend goed in. Qua streaming presenteert het net dezelfde lijst van streamingopties als de TX-L50. En we spreken hier over een indrukwekkend lange lijst: Bluetooth, Airplay, DLNA, Tidal, Deezer, Spotify én – na een nog te verschijnen update – Google Cast. Zeker met dat laatste zal deze Onkyo in staat zijn om nagenoeg elke streamingbron af te spelen. Als je muziek streamt, presenteert de Onkyo dat ook netjes op het scherm. Het is een detail, maar wel de kers op de taart, vinden we.

De receiver heeft ook FireConnect ingebouwd, het multiroomplatform dat Onkyo en zustermerk Pioneer dit jaar introduceren. Concreet wil dat zeggen dat je via de Onkyo-app muziek kunt afspelen op de TX-L20 of simultaan op meerdere compatibele toestellen laten horen. Het multiroom-aspect hebben we echter nog niet kunnen uitproberen, omdat we niet tegelijkertijd FireConnect-apparaten in het testlab op bezoek hebben gehad.

Uitstekende Onkyo-app

Onkyo heeft zijn app vernieuwd en veel frisser gemaakt dan voorheen. Ook vanuit een functioneel perspectief zit het goed. Onkyo groepeert de zaken slim, zodat niet-technische gebruikers niet overweldigd worden, bijvoorbeeld door de fysieke invoeren op een ander scherm te plaatsen dan de vele streamingbronnen. Ook de verschillende geluidsmodi en instellingen zoals speakerlevels  en toonregeling worden gegroepeerd weergegeven op een manier die niet overweldigend is. Eén klein opmerking: de app past het best bij een tablet, maar enkel op de iPad werkt hij in landschapsoriëntatie. Een Android-tablet moet je altijd rechtop houden. Een detail om aan te werken.

Conclusie

Het is zeker niet elke dag dat een fabrikant een 2.1-alternatief biedt voor een 5.1-product. Maar er valt veel voor te zeggen. Qua geluidsupgrade ten opzichte van de tv-speakers spreek je van een enorme stap (vooropgesteld dat je de juiste luidsprekers en – raden wij aan – subwoofer aansluit) en het is ook een goede muziekweergever.

Je zou uiteraard ook de TX-L50 kunnen aanschaffen en enkel 2.1-kanelen aansluiten, aangezien het prijsverschil tussen de L20 en L50 vrij bescheiden is. Maar als je het toch op stereoweergave gaat houden, dan is de slanke TX-L20 een mooi toestel dat vrij veel vermogen neerzet. Het enorme aanbod aan streamingdiensten en goede bediening via de app zijn twee grote pluspunten.

MERK

EDITORS' CHOICE