NIEUWS

Hifi om naar uit te kijken in 2017

Rob Nijman | 11 februari 2017 | Fotografie Fabrikant

Ook bij HiFi.nl sluiten we ieder jaar braaf af met een terugblik op het beste wat de afgelopen 12 maanden te bieden hadden. Daarnaast is er natuurlijk de traditionele Product van het Jaar-verkiezing, waarbij we in 12 categorieën de beste apparaten voorbij laten komen. Maar hoe zit het met interessante hardware die nog niét verkrijgbaar is? Vandaag daarom een lijstje met hifi om in 2017 naar uit te kijken.

Arcam AVR-860

De nieuwe ‘thuisbioscoopalleskunner’ van een merk dat voor home cinema-liefhebbers al veel moois op de markt gebracht heeft. “Als een van de weinige audiospecialisten die ook AV-receivers ontwerpt, heeft Arcam een reputatie opgebouwd rond de balans tussen fijngeslepen technische specificaties en wereldklasse audioprestaties," zo introduceerde Arcam de 860 op CES in januari. De processor beschikt in de basis dan ook over het leeuwendeel van het vermogen van de AVR850, Surroundproduct van 2016.

De AV-860 kan overweg met de AVR-modellen uit dezelfde lijn, maar je bent vrij in je versterkerkeuze. De speaker terminals zijn vervangen door 7.1.4 XLR en RCA outputs voor Dolby Atmos en DTS:X opstellingen. Er is ondersteuning voor onder meer Spotify Connect en UPnP-streaming en een willekeur aan HDMI 2.0a-connecties. Daarnaast behuist de AV860 software voor Dirac Live om de prestaties van versterker(s) en luidsprekers op de akoestiek aan te passen.

ELAC Concentro

Wie in het voorjaar van 2017 in de markt is voor iets (totaal) anders, hoeft niet verder te kijken dan naar onze oosterburen. ELAC, het merk met de geruststellende slogan ‘Finest German Engineering’, brengt in het eerste kwartaal namelijk iets bijzonders naar de markt: de Concentro.

De Concentro is een imposante vloerstaander met een minstens zo imposant prijskaartje: 30.000 euro. Per stuk. Dan haal je wel 1-meter-60 hoge en 140 kilo zware speakers in huis, op basis van de fijnste Duitse engineering die het merk anno nu te bieden heeft. Kijk maar eens naar de nieuwe generatie JET 5-ribbontweeter in een 127 midrange-driver. Of de viervoudige 250mm woofers, volgens eigen zeggen in staat om tot 18 Hz te leveren. Genoeg muzikaal vermogen om je aan te sporen in ieder geval eens te gaan luisteren. Dat kan op korte termijn bij de betere hifi-dealer.

Marantz PM 10/SA 10

Geen High End München zonder Marantz-introductie, zo weten we uit jarenlange ervaring met de niet te missen hifi-beurs. Afgelopen mei was dat niet anders, toen het merk de PM-10 en SA-10 aan de wereld voorstelde. Brand Ambassador Ken Ishiwata zou echter Ken Ishiwata niet zijn als hij met de eerste kennismaking tevreden was, en sinds die inleidende spotlight werd er daarom volop gewerkt aan de doorontwikkeling. Marantz wil namelijk een echt high-end statement maken met dit stereoduo, en zal naar verwachting in deze of komende maand met de definitieve versies naar voren treden. Een uitgebreide voorbeschouwing op de PM-10 geïntegreerde versterker (€ 8.000) en de SA-10 speler (€ 7.000) lees je hier.

Q-Acoustics Concept 500

Ook Q Acoustics doet een duit in het high-end zakje. De Britten hebben tijdens een exclusieve preview bij Armour Home in het Engelse Woking de ambitie uitgesproken in het hogere segment mee te gaan doen. Hoe? Met de Concept 500. Deze stevige vloerstaanders moeten dan ook in de buurt van de vierduizend euro per paar gaan kosten, wat aanzienlijk meer is dan eerdere modellen.

Er gaat behoorlijk wat nieuwe hardware schuil in de Concept 500. De speaker is onder meer voorzien van een gloednieuwe 28mm tweeter en twee 165mm mid-bas drivers in een fraaie behuizing die we bij Q-Acoustics nog niet eerder zagen. Qua techniek is de luidspreker voorzien van UAL Gelcore-technology, ontstaan uit een samenwerking tussen de ontwerpers van Fink Audio en IDA. De innovatie, ook benu in de Concept 20 en 40, zorgt dat trillingen van de kast worden gereduceerd. In het geval van de 500 moet dat leiden tot een ongekende diepte in de weergave. De kast kan in twee verschillende finishes afgewerkt worden: wit/bruin of zwart/bruin.

Oh, en om een voorschotje te nemen op High End München in mei 2017: er komen waarschijnlijk ook boekenplankmodellen.

MQA

De laatste in het lijstje is stiekem geen product, maar een hele groep aan hardware – namelijk alle hifi-apparatuur die MQA-compatibel is. En eigenlijk ook gewoon MQA als concept op zich. Want hoewel ‘Master Quality Authenticated’ bepaald niet nieuw is voor 2017, is de verwachting dat er in het komende jaar voldoende staat te gebeuren om MQA net dat beetje interessanter te maken. En dan hebben we het niet alleen over de apparatuur die ermee overweg kan.

De voornaamste oplossing die MQA aanbrengt, is namelijk het slimmer verpakken van de informatie. De hi-res data blijft behouden, maar zit verstopt in een file die wat mobieler is dan we gewend zijn. MQA-compatibele spelers kunnen die gedetailleerde informatie weer uitpakken. Maar ook voor alle andere apparatuur is MQA een bruikbare techniek: bestanden worden dan afgespeeld in 44.1 kHz / 16-bit en bieden dus cd-kwaliteit on the go.

Wat daarnaast heel boeiend is achter de ontwikkeling van MQA, is dat bedenker en Meridian-voorman Bob Stuart de ambitie heeft uitgesproken om een probleem met digitale codering te tackelen. De ingenieur is van mening dat er bij de omzetting van analoge signalen naar digitale informatie in de huidige situatie teveel verloren gaat. De wiskunde achter MQA wil dat ondervangen. Daarnaast wil Stuart met MQA gaan garanderen dat hi-res audiofiles daadwerkelijk alle (opname)informatie bevatten die ze zeggen te bevatten. De luisteraar verzekeren van een weergave zoals door de artiest in de studio bedoeld, dat moet hifi-liefhebbers goed in de oren klinken.


EDITORS' CHOICE