REVIEWArcam

Review: Arcam rPlay

Jamie Biesemans | 25 februari 2017 | Fotografie Fabrikant | Arcam

SAMENVATTING

Lees hier de plus- en minpunten van de Arcam rPlay:

PLUSPUNTEN

  • Lichte en eenvoudige app
  • Goede ondersteuning bestandsformaten
  • Snelle setup via iOS
  • Multiroom-mogelijkheden via ruimer Play-Fi-ecosysteem
  • Ook Airplay en Spotify Connect present

MINPUNTEN

  • Relatief prijzig
  • Setup via Android verloopt wat moeizamer
  • Continu verbinding met mobiel toestel vereist
  • Geen ingangen om te herstreamen

De rPlay van Arcam biedt zich aan als een oplossing voor een probleem waar wel meer mensen mee zitten: ooit kocht je een muzieksysteem waar je nu nog altijd heel gelukkig mee bent, maar tegelijkertijd merk je dat het apparaat niet meekan met de nieuwste streamingtrends. Ondersteuning voor Tidal ontbreekt bijvoorbeeld, of hi-resbestanden weigeren af te spelen. Een toestel als de rPlay laat je toe om je hifi-systeem te behouden en gewoon door middel van een extern kastje heel wat streamingopties toe te voegen.

Arcam had er voor kunnen kiezen om de rPlay uit te rusten met eigen streamingsoftware en eigen apps, zoals het platform dat de Britten ook gebruiken voor de Arcam Solo-toestellen. Gelukkig was Arcam slim genoeg om dat niet te doen en koos ze voor Play-Fi van DTS.

We hebben al eerder over Play-Fi geschreven, ook in kader van een test van de Rotel T14. Play-Fi is namelijk een streaming-oplossing die DTS aanbiedt aan audiofabrikanten en die zij kunnen inbouwen in nieuwe producten. Langzaam maar zeker doen meer en meer merken mee. Naast Arcam en Rotel, springen onder andere Acer, Anthem, Klipsch, MartinLogan, McIntosh, Onkyo, Pioneer en Sonus Faber op de kar. Die brede ondersteuning is belangrijk, want Play-Fi blijft over de merken heen compatibel. In de Play-Fi-app zie je dus aanwezige apparaten van verschillende merken broederlijk naast elkaar verschijnen én – nu wordt het heel interessant – je kunt ze koppelen in zones. Zo is het theoretisch mogelijk om een Tidal-track synchroon af te spelen op de set in de eetkamer die gevoed wordt door een rPlay en op je Onkyo-AV-receiver in de woonkamer. We zeggen even ‘theoretisch’ omdat we zelf nog niet zo’n een multimerk-opstelling met Play-Fi hebben kunnen testen, maar volgens DTS moet het kunnen.

Meer dan Play-Fi

Interessant is dat de rPlay meer is dan een kastje met Play-Fi ingebouwd. Via Play-Fi heb je een aantal streamingopties, zowel via diensten als van eigen bestanden die op het netwerk aanwezig bent. Maar wat als je pakweg abonnee bent van een dienst als Qobuz, dat Play-Fi niet kent? Dat blijkt geen ramp, want de rPlay is eveneens een Airplay-ontvanger zodat je vanaf een iPhone of iPad alle mogelijke muziek-apps kunt streamen.

Daarnaast zit ook Spotify Connect in het Arcam-toestel ingebakken. Je ziet de rPlay dus verschijnen als afspeelapparaat in de Spotify-app zelf. Het probleem met Spotify Connect is dat je in principe meestal slechts naar één speaker of streamingtoestel kunt streamen. Dat is niet handig als je hetzelfde liedje op verschillende plaatsen in huis wil afspelen. DTS heeft echter een slimme omweg gevonden om het toch mogelijk te maken: in de Play-Fi app creëer je eerst een groep van Play-Fi-apparaten én die groep verschijnt dan als één speaker in de Spotify-app. Verschillende Spotify-streams in verschillende kamers laten horen, is echter geen optie.

De aanwezigheid van die twee extra streamingopties is een goede zaak. Play-Fi ondersteunt wel wat, maar is zeker qua streamingdiensten niet ongelooflijk compleet. Tidal en Deezer zijn wellicht de twee belangrijkste voor de Benelux, de andere diensten zijn eerder op Amerikanen gericht. Dankzij Airplay en Spotify Connect worden dus heel wat meer mensen bediend. Alleen is Airplay enkel relevant voor Apple-gebruikers (of mensen met een HTC 10). Bluetooth met aptX of Cast van Google waren voor Android-gebruikers een mooie derde alternatief geweest, zodat ook zij niet-ondersteunde diensten konden streamen.

Geen blikvanger

Je kunt de rPlay moeilijk er van beschuldigen mooi of opvallend te zijn. Het is een vrij anoniem zwart apparaat uit aluminium en met twee led’s vooraan en een minuscule volumeregeling. Maar is dit erg? Niet bepaald. In de meeste omgevingen zou je de rPlay gewoon achter een muzieksysteem verbergen of ergens in een meubel. Er is geen reden waarom je dit ding bij gewoon gebruik zou moeten of willen zien.

Ook qua aansluitingen blijft het heel rustig achteraan de rPlay. Je kunt hem met de ethernetkabel of via WiFi op het netwerk aansluiten. In dat laatste geval moet je nog de meegeleverde externe antenne vastschroeven. Verder heeft Arcam een digitale coax-uitgang voorzien (geen S/PDIF) en twee analoge cinch-paren. Dit zijn echter geen twee zones of apart instelbare uitgangen. De ene heeft een variabele uitgangsniveau (en hiermee kun je dus het volumeniveau regelen via de app), de andere heeft een vaste (zodat je het volume op je versterker moet regelen).

Er zijn geen ingangen voorzien, hoewel Play-Fi op andere apparaten het herstreamen van bronnen wel kan. Arcam positioneert de rPlay dus echt als pure streamer, niet als toegangspoort tot je multiroomsysteem. Als je de rPlay dan vergelijkt met concurrerende ‘pure’ multiroomstreamers, zoals de Denon HEOS Link, Sonos Connect, Yamaha WXC-50 of Bluesound Node, dan mis je die ingangen toch wel. Op zich geen probleem als je niet op zoek bent naar een oplossing die pakweg je cd-speler overal in huis beschikbaar maakt, maar enkel een streamer voor je muzieksysteem moet hebben. Maar toch, het prijsverschil tussen de rPlay en die rianter uitgeruste rivalen is niet bijzonder groot…

Instellen via de Play-Fi-app

Net zoals bij andere Play-Fi-toestellen van andere merken, stel je de rPlay in via de officiële DTS Play-Fi-app. Het moet gezegd worden, DTS heeft er zijn werk van gemaakt om je via een duidelijk stappenplan uit te leggen hoe je de rPlay met je netwerk verbindt. Die uitleg is grafisch helder en in het Nederlands.

Net zoals bij de test van de Rotel T14 ondervonden we problemen om de rPlay aan te melden op de WiFi-netwerk via een Android-toestel. Via een S7 Edge lukte het gewoonweg niet, ondanks meerdere pogingen, maar als we dan grepen naar een Huawei Mate 9 dan slaagde meteen de eerste poging. Na een reset probeerde we het opnieuw met een iPad en net zoals bij de Rotel ging het op iOS meteen heel vlot. Zeker na de T14-ervaring blijven we het instellen van Play-Fi een wisselvallige ervaring vinden. Zeker op Android mocht het iets probleemlozer verlopen .

Eens dat de rPlay aangemeld is op het netwerk kun je het een naam geven – en dat kan ook eentje zijn dat je zelf verzint, zoals ‘Slaapkamer van Bert’.

MERK

EDITORS' CHOICE