NIEUWS

ISE 2017: All the connections you need

Ulco Schuurmans | 11 maart 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 maart 2017

De in de titel genoemde slogan van de ISE 2017 pretendeert al veel en groots van opzet. Dat klopte ook precies want deze beurs was in de RAI nog uitgebreider, innovatiever en veelzijdiger dan de voorgaande jaren. Al die verbindingen van de Integrated Systems Europe omvatten video, audio, slimme huizen en gebouwen, datadistributie, virtual en augmented reality, digital signage, Big Data netwerken, drones en entertainment. In dit beursverslag een indruk van de trends en nieuwe ontwikkelingen voor het smarthome.

Ooit begonnen als een kleine beurs voor integrated circuits, kabeltjes en connectoren is de ISE nu zelfs uitgegroeid tot het onderdompelen in nieuwe werkelijkheden. Daarbij gaan de eerste gedachten uit naar Virtual en Augmented Reality. Inderdaad was er relatief veel aandacht voor slimme 3D-brillen (Oculus Rift, Sony, Samsung, Google nieuwe generatie en Microsoft) in gesimuleerde spel- en trainingsomgevingen. VR en AR gaan tegenwoordig nog een stuk verder. Zij betreden de domeinen van draadloze bediening van de woon/werkomgeving, digital signage (product & verkoopdemonstraties) en een geheel andere natuurlijk realistische en ruimtelijke beleving van beeld en geluid. Nieuw is de zogenaamde MxR, de gemixte realiteit waarbij de computer de werkelijkheid aanvult met onderdompelende (immersive) sensaties, beelden, geluid en interacties.

Behalve beeld en spraak over het internet via IP (Internet Protocol) gaat nu ook hifi en ruimtelijke audio volop over IP. Dat heet AoIP, heel geschikt voor streaming multiroom audio. Voor vergaderingen zette Dante de toon met het ControlSpace EX-systeem.

Belangrijke trends

Natuurlijk was op de ruim 1.100 stands van de ISE 2017 nog veel meer te zien. De hoge innovatieve kwaliteit van de thuisbioscoop trok onze aandacht. Dit zowel op het gebied van de super (zowel grootte als resolutie) beeldschermen als de netjes weggewerkte en geheel in het interieur opgaande ruimtelijke luidsprekers. Dolby Atmos, Auro 3D en DTS:X breken definitief door.

In het slimme huis en gebouw integreert letterlijk alles naadloos met elkaar. Naast het Internet der Dingen (IoT) waarbij zowel de sensoren als actuatoren overal naadloos met elkaar aan het slimme netwerk koppelen zie je steeds meer of the shelf devices. Apparaten die het vanaf de plank of schap in de winkel het in het slimme huis meteen doen. Niks geen gedoe met installatie, veel geprogrammeer en eenkennige connectoren of protocollen! Behalve het koppelen van apparaten (the Things) gaat het bij het IoT ook steeds meer over dienstverlening (de Services). En wat dacht de lezer van het IoT dat trends en facts analyseert?

Streaming van video en audio wordt voor iedereen toegankelijk en betaalbaar. Sluit de camera, smartphone en/of microfoon aan op een hardware encoder en stel de distributiesoftware in. Je bent dan meteen realtime zichtbaar op Youtube en een of meerdere websites. Ideaal voor onderwijs, vergaderen, marketing, medische consulten, het volgen van evenementen, het profileren van een eigen productie en zorg op afstand. Onder andere verkrijgbaar van Datavideo, Epiphan, Sim2 en Blackmagic.

Intelligente verbetering

Slimme gebouwen sluiten een huwelijk met de Data Everywhere (een neef van de Big Data) en het IoT over IP-netwerken. Camera’s, sensoren, lichaamstrackers, meet & regelapparatuur en analyserende & visualiserende software sturen het smarthome en building. Dat gaat veel verder dan een camera in de koelkast. Het betreft echt de intelligente verbetering van de kwaliteit bij het leven en werken vaak nog nader uitgewerkt in een hospitality-concept. Daarnaast de groene tak die het milieu spaart en natuurcalamiteiten aanpakt.

Bij het thuis/kantoornetwerk ligt bij de netwerken het spanningsveld rond de verbindende bus. KNX timmert nog altijd stevig aan de weg doch voelt de hete adem van IP en IEEEE 802.3 in de rug. De winstpakker is dat slimme netwerken voor thuis en kantoor steeds minder installatie en programmeren behoeven. Tevens flexibel, makkelijk uit te breiden of te (her)programmeren. IP transformeert momenteel de totale smart building en AV-industrie.

Unified communications

Last van files, hoge reis- of verblijfskosten, weinig tijd en mogelijk een onveilige contactomgeving? Unified communicatons (UC) biedt de oplossing. Gewoon thuis of op kantoor een realtime digitale AV-vergaderomgeving zo gebeurt (on the fly), relatief goedkoop en vrijwel overal met een breedbandverbinding te realiseren deze zogenaamde unified communications. Heel geschikt voor thuiswerken, onderwijs en therapeutische sessies maar ook voor entertainment.

De vaste vorm van videoconferencing in de directieruimte wordt gaandeweg vervangen door de huddle rooms. Dat zijn knusse flexibele werk- of leef/woonplekken waarbij jezelf in mum van tijd een UC-setting activeert. Daarvan liet onder andere WyreStorm een treffend staaltje zien met de meeting & Huddle-roomkit. Geschikt voor 5 x 1 bedraad en draadloos met HDBaseT, indesk HDMI en VGA.

UC krijgt steun van open standaarden zoals IP, betrouwbare breedbandnetwerken en ‘of the shelf devices’ tegen alleszins betaalbare kosten. Integratie van video, audio en screen sharing in optima forma voor het slim samenwerken thuis en op kantoor. Al met al een belangrijke trend want de ISE weidde de gehele hal 11 aan huddle-systemen.

Inbouwspeakers

Bij audio is het elk ISE-jaar toch allemaal nog net weer wat beter en fraaier. Zoals gezegd is surround geluid bezig met het veroveren van de homecinema. Dolby Atmos, Auro 3D en DTS:X staan op hoog niveau en de versterkers met bijbehorende luidsprekers staan op hoog niveau.

Wat het wegwerken en inbouwen van surround speakers betreft werd de redactie gegrepen door het Soundframe-concept van Bowers & Wilkins. In plaats van het doorbreken en trekken van kabels plus het plaatsen van de luidsprekers in de muren bouw je het geluidssysteem gewoon als een fraai ogend boxenframe om het beeldscherm heen. Een dergelijk 17 cm diep ombouwsysteem gooit hoge ogen met optimaal ontworpen klankkasten met Nautilus Swirl tweeters en Kevlar mid/lowrange units. Het frontje van de CWM Cinema7 Soundframe valt vanwege de magneetbevestiging zo af te nemen. Hiernaast uiteraard ook inbouw-luidsprekers voor de muren en plafonds bij Bowers & Wilkins. Bij de nieuwe CI800 Series Diamond staat de combinatie hoge hifi/homecinema kwaliteit in zo min mogelijk bezette ruimte op de voorgrond. De Diamond dome tweeters, Continuum midrange drivers en Aerofoil bass cones en roteerbare speaker-bevestiging leggen de lat opnieuw hoger.

Behalve inbouw biedt de Bowers & Wilkins Diamond Cinema Experience met de DB-serie subwoofers een excellent laag. Voor deze subwoofers is er een gratis dedicated app waarmee je deze speakers snel en comfortabel optimaal kunt instellen.

Origin fabrikant van inbouwluidsprekers heeft het volste vertrouwen van Bang & Olufsen verkregen. En dat wil natuurlijk het nodige zeggen over de geboden geluidskwaliteit. Samen ontworpen zij de Celestial In-Ceiling en Palatial In-Wall speaker-collectie. De Weather-X-technologie van Origine maakt deze speakers geschikt voor zowel gebruik binnen als buiten. Een andere vruchtbare combinatie vormt KEF en Arcam die lieten horen waartoe Atmos wel niet in staat is. Reference luidsprekers met de AV860 processor is gewoon echt genieten. Helaas wel een fikse aanslag op de portemonnee…

Domotica-installatie

Om te beginnen domotica plaatsen zonder een echte IT-installateur. Dat streeft Luxul na met haar draadloze toegangspunten, routers en switchers. Het uitbreiden met meer devices (tot 16 accespoints) en verdere naadloze roaming is relatief eenvoudig en robuust. Neem bijvoorbeeld de XWC-1000 draadloze controller met de Luxul’s eigen exclusieve Roam Assist technologie. Helemaal toegesneden op custom-installatie zonder veel kopzorgen in het smarthome.

RTI biedt complete huisautomatisering met een 16 x 16 matrix en een zeer fraai 10 inch inbouw touchpanel, de in-wall KX10. Geschikt voor zowel residentiële als commerciële settings. Het HIRES 10 inch scherm schittert in de fijnmazige programmering op het screen en is via HDBaseT video input in staat om high definition video direct in breedbeeldformaat te bekijken. Met Ethernet connectiviteit controleer je de veiligheid via (IP-)camera’s en er is een VoIP intercom aanwezig. Aansturing van slimme elektrische apparaten kan via IR en RS-232 poorten of integratie van de KX10 in het eigen RTI ecosysteem waar alles met een enkele aanraking bij de besturing van het slimme huis mogelijk is. Ook Divus levert met Touchzone zeer fraaie helemaal van glas gebouwde touchpanels. Geschikt voor thuis en in het kantoor. Ook lekker intuïtief in het gebruik.

Control4 hecht veel waarde aan de doeltreffende integratie van alle slimme diensten met flexibele mogelijkheden tot uitbreiding in het smarthome. Controllers zoals de EA5 zijn het brein van het eigen slimme huis voor het optimaal samenwerken van elektronische apparaten waaronder verlichting, beveiliging, multiroom audio en video (overal). Geen enkele beperking bij de afmetingen van het smarthome. Het past altijd. Geheel compatibel met HDMI, ZigBee, iOS en Android. Met naar keuze een tablet, 7-10 inch tabletop displays, smartphone of smart TV en draadloze keypads als controller van het totale thuisnetwerksysteem. Andere opties zijn de EA3 controller speciaal voor multiroom AV en de familie room entertainment controller de EA1.

Spraakbesturing in combinatie met de Amazon Echo en de digitale assistent Alex begint al heel normaal te worden. Onder meer te zien bij Crestron en Elan (8.0).

4K projectie en short throw

De UHD (4K) videoprojector is inmiddels wat meer betaalbaar en van hoge kwaliteit voor in de huiskamer of de thuisbioscoop geworden. Nieuw zijn de lasertechnologie en de echte short throws (zowel als rearprojection TV) met vanaf circa 40 cm projectie-afstand een schermdekking. Barco Residential maakte bijvoorbeeld een goede indruk met wel prijzige de 4K Loki DLP XPR fosforlaser projector net als de Sim2 Nero 4K. Flatscreen cinema-tv-settings met front- of rearprojection vallen nu ook thuis te realiseren. Barco Residential bouwt deze geheel op maat en regelt tevens het high-end in-wall audiosysteem en een bij het eigen interieur passend architectuurontwerp.

Panasonic creëert met de SOLID SHINE Laser Power-technologie (PT-RZ21K 3-chip DLP-series) een lichtkanon van 20.000 Lumens. De resolutie is XWGA. Met de LFV8-series bouw je een prachtige 4K-ready video(scherm-)muur op. En voor een 4K integrated multi-touch display kan je onder andere terecht bij Elo.

Een ander opvallend displaystaaltje was een ultradun aan twee kanten bruikbaar beeldscherm van Dynascan. Deze 55 inch DS551DR4 biedt zowel 3.000 als 1.000 nit displaykracht met twee gescheiden video-ingangen voor ook twee verschillende beelden.

OLED

De OLED-tv was echt het feestje van LG op de ISE 2017. Gebogen, flexibele, open frame digital signage, wallpaper of een transparante display? Het is allemaal mogelijk en tijdens het bekijken zeker smaakmakend.

Ook Panasonic en Sony geloven in de toekomst van OLED. Samsung lijkt in deze nog af te wachten. Die zet eerst in op de Quantum-dots met een sublieme kleurweergave en zeer hoge helderheid.


EDITORS' CHOICE