NIEUWS

Wheel: de meest minimalistische draaitafel ooit?


Rob Nijman | 03 maart 2017 | Fotografie Fabrikant

Een fijn staaltje ‘Dutch Design’ op Kickstarter deze week: het Nederlandse Miniot zette een project op de crowdfundwebsite, simpelweg Wheel genaamd en bedoeld als revolutie in de vinylwereld. Het familiebedrijf hoopte in de geplande twintig dagen de gewenste vijftigduizend euro binnen te halen, maar zat na krap 72 uur al boven een ton (!) aan toegezegde donaties. The wheel is spinning!

UPDATE 8 maart: de teller staat inmiddels op 340.000 euro

Maar wat is het?

Wheel is een minimalistische draaitafel. Wat heet, het is de meest eenvoudige platenspeler die je ooit gezien hebt. Je denkt bij minimalistisch namelijk misschien aan RP-modellen van Rega of een instapper van Thorens, maar die high-enders maken het volgens Miniot allemaal veel te ingewikkeld. Wheel is echter precies wat het zegt te zijn: een wiel. Simpel, puur en gemakkelijk in het gebruik. Je legt de plaat op de Wheel en het apparaat speelt de onderzijde. Alle functionaliteit zit verscholen in de stick in het midden van de Wheel.

“We hebben ‘m Wheel genoemd. Want dat is het, gewoon een wiel.”

Waarom?

Peter Kolkman, oprichter van Miniot en de bedenker van Wheel, geeft aan altijd fan te zijn geweest van de techniek achter platen. Hij vroeg zich echter af waarom het afspelen van vinyl niet wat eleganter kan. “De cd heeft het erger gemaakt, en streaming heeft de beleving helemaal verdoofd.” Nu vinyl zijn tweede jeugd beleeft zag Peter de kans schoon om de plaat opnieuw te eren.

Dat Wheel inderdaad een elegante oplossing is geworden, is goed te zien - of eigenlijk niét te zien - aan het feit dat alles buiten beeld gebeurt. De volledige mechaniek zit namelijk verborgen in de bodemplaat. Zowel de aandrijving (33,3 rpm) als de toonarm en de versterking vind je in het binnenwerk van de Wheel, en dus effectief ónder de lp die je afspeelt. Het enige wat zichtbaar is, zijn je favoriete plaat en het stijlvolle stickje in het midden, waarin de belangrijkste functies verwerkt zitten: aan/uit, play/pause, volume en zelfs next/previous. De Wheel is daarmee niet alleen simpel in het gebruik, maar beschermt de techniek van stof en ongelukjes. De grip die de Wheel op je plaat heeft, maakt het bovendien mogelijk het apparaat verticaal te bevestigen. Je kan ‘m dus zo aan de muur hangen.

Techniek

Voor het afspelen van muziek vertrouwt de lineaire toonarm van de Wheel op de Audio-Technica AT95E cartridge, voor een ‘warm, rijk geluid met buitengewone helderheid en detail’. De volledige toonarm is uit één stuk gelamineerd mahoniehout vervaardigd. Doordat de toonarm specifiek voor de genoemde cartridge wordt gebouwd, is er een verregaande match op het gebied van demping, resonantie en de juiste gewichtsverdeling mogelijk. De AT95E is daardoor wel gespecificeerd voor iedere individuele Wheel, en dus niet custom te vervangen. De stick of stylus in het midden van de platenspeler is wel los na te bestellen.

“Muziek is analoog. Wheel ook.”

Het signaal van de Audio-Technica cartridge wordt direct naar de RCA connectoren verstuurd. Een switch laat je kiezen tussen phono of voorversterker, terwijl de ingebouwde hoofdtelefoonversterker de 3,5mm jack dient. Zodoende is de Wheel aan te sluiten op iedere versterker, of direct op actieve luidsprekers.

Over Miniot

 Miniot is een klein familiebedrijf opgericht door Peter Kolkman en Greet van den Berg. Designers en muziekliefhebbers, met een team om zich heen dat naar eigen zeggen jeugdigheid en ervaring goed combineert. Alles wordt in eigen huis bedacht en gebouwd, en in de ontwikkeling van de Wheel worden ze bijgestaan door een groep engineers en experts op het gebied van communicatie en logistiek. De Wheel is met een paar maanden klaar voor de volledige productie, en zal een marktprijs rond de 800 euro krijgen. Eerste levering wordt geschat op november 2017. Meer informatie via Kickstarter. Extra doneren is voor het project in principe niet meer nodig, maar je hebt dan natuurlijk wel een van de eerste bestellingen.

 

EDITORS' CHOICE