REVIEW

Review: 5Play voor video, audio, internet en de thuisbioscoop

Bij het transport van video, audio en internet door slimme huizen, gebouwen en auditoria speelt een CAT5/6-netwerkstructuur een grote rol. Meestal sneller dan draadloos, heel betrouwbaar en flexibel. De standaard HDBaseT voorziet niet alleen in een snel transport van AV-datapakketjes maar ook in besturing en voeding van de aangesloten apparatuur op afstanden tot 100 meter en meer. Dat heet 5Play en is heel geschikt voor het moderne slimme video-, audio- en informatie LAN thuis, op kantoor en bij evenementen.

Een compleet netwerk voor AV, besturing en voeding van de aangesloten slimme apparaten in één kastje onder de trap? Dat kan met HDbaseT als het pand voorzien is van CAT5/6-bekabeling. Sluit er switchers, receivers, zenders, extenders en (waar nodig) interfaces op aan en het functioneert zonder mankeren. Je bouwt er een robuust snel netwerk mee voor zowel video (2K Full HD, en 4K UHD), ruimtelijk geluid, en razendsnel internet.

Een HDBaseT matrixnetwerk is in feite een grote audiovisuele- en datahub waarop je alle apparatuur kunt aansluiten. Multimedia & datanetwerken zijn er relatief eenvoudig zelf of via de vakman mee te installeren. De prijs is relatief gemiddeld voor dergelijke LANs. 

Er is een ruim aanbod van bekende leveranciers zoals Wyrestorm, Lightware, Cyp, Elan, Vanco, Intelix, Blustream, Valens, Octava, Gefen, Shinybow, Aja, Mon.price, Atlona, Belkin, Roland, Seada, HD Anywhere en Kanexpro.  Samsung, LG, Epson, Panasonic, NEC, Pioneer, Apple en andere AV-merken ondersteunen (bieden compatibiliteit met) HDBaseT. Er zijn al diverse installateurs gespecialiseerd in HDBaseT zoal HDB Connect en Hulskamp Audiovisueel. Ook HDBaseT-netwerkjes in de smartcar behoren tot de mogelijkheden

5Play: het HDBaseT-concept

De technologie met als peetvader Valens bestaat al sinds 2009. Aanvankelijk voor HD 1080 maar recent ook voor 4K UHD. Er is een HDBaseT Alliance die deze standaard continu doorontwikkelt. Het netwerk is in de architectuur stervormig en valt als zodanig aan te vullen of verder uit te breiden.

Netwerken op basis van HDBaseT transporteren ongecomprimeerde HD en Ultra-HD video (tot maximaal 4K), audio, USB, Ethernet, stroom/voeding en besturing (zoals RS en IR) over een CAT5 of 6 Ethernet-netwerk. De in het jargon genoemde 5Play convergence staat voor het simultaan versturen van:

  • HD video in 2K tot maximaal 4K waaronder HDMI en 3D. 
  • HDCP-compatibel.Audio. 
  • Multikanaals en ruimtelijk, Dolby, Atmos. Digitaal, optisch en ook analoog als signaal in/output.
  • Internet-data en IP.
  • Besturingssignalen van de daarvoor compatibele apparatuur. 
  • RJ45, USB- en RSC 232 compatibel.
  • Het netwerk voorzien van netvoeding over Ethernet op afstand volgens de IEEE 802.3at-2009 PoE standaard.

De T staat voor het versturen van T-type datapakketjes. Tot een afstand van 100 meter is daarbij doorgaans geen aanvullende ondersteuning nodig. Bij video kan je zowel een netwerk van devices en switches als een point-to-point-verbinding opzetten. HDBaseT is geheel compatibel met HDMI, (Full) HD en UHD, 3D en de gangbare videoformaten voor TV en PC. Regelmatig lees je dat HDBaseT een vervanger voor HDMI is of gaat worden. Dat is niet waar. HDMI gaat wel gewoon in het HDBaseT pakketsignaal mee en kan dat over veel grotere afstanden tegen een stuk lagere kosten.

Audio gaat gewoon mee door dezelfde mediakabels als video. Bij Ethernet gaat het om de ondersteuning van twisted pair tot 100 Mbps of meer. Dat geeft toegang tot internet, lokale netwerken (LAN), tv-schermen, computers, stereosets/audio-installaties en tal van andere CE-devices.

5Play: stroom en besturing

Power Over Ethernet (PoE) voorziet in de voeding tot 100 Watt bij de op HDBaseT-kabels aangesloten apparaten. Dan is er geen aparte voeding meer nodig. Power over HDBaseT volstaat.

Bij de besturing op afstand variëren de mogelijkheden van het simpel aan en uit zetten en play of stop tot RS232/USB of IR-aansturing van de gangbare apparaat functies. Het aansturen van aangesloten apparaten is onder meer van belang bij evenementen. Bijvoorbeeld het aansturen van videobeamers, al of niet voorzien van een ingebouwd of opgeklikt interface voor HDBaseT. Wij noemen het schalen, zoomen, synchroniseren van meerdere projectoren voor één beeld op het scherm,  en intensiteit van het licht.

Een andere nuttige eigenschap is het kunnen uitlezen van de projectorstatus, de gebruiksduur van de lamp en eventueel benodigd onderhoud aan de videoprojector. Daarnaast ook totale controle over de videoswichers. Ook geschikt voor Consumer Electronics Control (CEC) en IP. De PAM16 encoding schermt goed af tegen elektrische interferenties en de BER-foutcorrectie staat op hoog niveau. De latency is in de praktijk veelal verwaarloosbaar.


EDITORS' CHOICE