NIEUWS

Vijf muzieknieuwtjes uit de entertainmentwereld nr.1

HiFi.nl komt met een nieuwe rubriek. Vanaf vandaag publiceren we wekelijks een overzicht met de opvallendste nieuwsberichten uit de wereld van entertainment, en dan uiteraard gericht op muziek. Met deze week onder meer de dood van Chris Cornell, maar ook Planet Earth-soundtrack van Hans Zimmer live in Ahoy.

Zanger Chris Cornell (52) pleegt zelfmoord

Chris Cornell heeft deze week op 52-jarige leeftijd een einde aan zijn leven gemaakt. Hij was bekend als de zanger van Soundgarden en Audioslave. Na een optreden van Soundgarden in Detroit werd Cornell dood aangetroffen in de badkamer van zijn hotel. Hij had zelfmoord gepleegd door zichzelf op te hangen. De zanger was mogelijk onder invloed van medicijnen en angstremmers. Brian Bumbery, de manager van Cornell, omschrijft het overlijden van de zanger als ‘plotseling en onverwacht’.

Cornell stond bekend als de zanger van Soundgarden, maar was van 2001 tot 2007 eveneens frontman van Audioslave. Zelf bracht hij door de jaren heen vier studioalbums uit: Euphoria Morning (1999), Carry On (2007), Scream (2009) en Higher Truth (2015). Daarnaast richtte hij in 1990 ook de band Temple of the Dog op, als eerbetoon aan zijn overleden vriend Andrew Wood, die ook actief was als zanger.

Sony en Warner nemen mogelijk Spinnin’ Records over

Music Business Worldwide meldt dat Sony en Warner Spinnin’ Records willen overnemen. Het nieuws zou afkomstig zijn van ‘betrouwbare bronnen’.

Met de overname van het Nederlandse dancelabel zou een slordige 100 miljoen dollar gemoeid zijn. Eerder waren er al geruchten dat twee majors hun zinnen hadden gezet op Spinnin' Records. Medeoprichter Eelko van Kooten werd door Quote om een reactie op het overnamebedrag gevraagd en kreeg toen 'een beetje weinig' te horen als antwoord.

Spinnin' Records claimt het grootste dancelabel ter wereld te zijn en heeft artiesten als Tiësto, Afrojack, Sander van Doorn en Oliver Heldens onder contract. Het YouTube-kanaal van het in Hilversum gevestigde bedrijf telt momenteel 17 miljoen leden.

Universal Music investeert in The Pop-Up Truck

Er komt een nieuw marketingconcept naar België. Universal Music en Marketingbureau Upstars slaan de handen ineen voor The Pop-Up Truck.

De compleet ingerichte, multifunctionele en verplaatsbare ruimte is bedoeld voor gebruik op zowel publieke evenementen als B2B-events. In 2014 openden Upstars met Muziekpunt.be al twee pop-up stores, waar optredens van meer dan dertig artiesten plaatsvonden. Het bleek een belevenis waar fans en bezoekers zich enorm in konden vinden en ook de verkoop van cd’s en dvd’s ging vervolgens omhoog. The Pop-Up Truck is nu de volgende stap, met Universal Music als investeerder. Op zaterdag 20 mei maakt de truck om 14.00 uur zijn debuut op het parkeerterrein van Ring Shopping Kortrijk, waar Andre Hazes Jr. zijn nieuwe cd zal signeren.

“In eerste instantie investeren wij mee om onze artiesten en releases te ondersteunen”, liet Universal weten in een verklaring. “Genres en locaties maken niet uit, want dankzij The Pop-Up Truck kunnen wij snel en efficiënt contact maken met ons publiek. Van ontmoetingen met artiesten tot en met het verkopen van fysiek producten. Dankzij dit initiatief kunnen we snel en eenvoudig schakelen, waardoor we direct het juiste publiek bereiken.”

Planet Earth II komt naar Ahoy Rotterdam

Op zaterdag 17 maart 2018 komt Planet Earth II als live event naar Rotterdam Ahoy. Daarbij staat natuurlijk de muziek van Hans Zimmer centraal.

Naast de beelden op een groot scherm in 4K Ultra High Definition wordt de soundtrack ondersteund door een uit tachtig muzikanten bestaand symfonieorkest. Zimmer kennen we uiteraard van films als Inception, 12 Years A Slave, The Lion King en The Dark Knight Trilogy. De Duitse componist won in het verleden al talloze prijzen, waaronder een Oscar, twee Golden Globes en drie Grammy’s. Hij schreef de muziek voor Planet Earth II exclusief voor de live-uitvoering van het programma. De kaartverkoop van Planet Earth II Live In Concert is vandaag om 10:00 uur begonnen via planetearthlive.nl.

Planet Earth II is het tweede deel in de Planet Earth-serie van de BBC. De makers reisden voor deze serie met de nieuwste 4K-camera’s af naar plekken waar nog nooit eerder gefilmd werd. Van de eerste reeks uit 2006 werden meer dan 3,5 miljoen dvd’s verkocht. Ook die reeks kreeg destijds een live in concert evenement. Planet Earth II wordt in Nederland en Belgie op dvd- en Blu-ray uitgebracht en gedistribueerd door Just Entertainment.

Weinig Eurovisiesongfestival in Single Top 100

Het Eurovisiesongfestival trok vorig weekend ruim vier miljoen Nederlandse kijkers, maar relatief gezien stonden er deze week weinig liedjes die gezongen werden in de GfK Dutch Single Top 100.

Het nummer Amar Pelos Dois van de Portugese winnaar Salvador Sobral kwam binnen op plaats 35. De als vierde geëindigde Belgische deelneemster Blanche mocht met City Lights uiteindelijke een plek op nummer 39 noteren. Het Moldavische SunStroke eindige als derde met Hey! Mamma, waarmee ze in de top 100 op plek 70 terecht kwamen. De Roemeense jodelaars Ilinca & Alex Florea, die als zevende eindigden, kwamen met Yodel It! binnen op plaats 90. De Hollandse inzending van O'G3NE werd in Nederland uiteraard het hoogst genoteerd. Met Lights And Shadows behaalden zij een 14e plaats in de Single Top 100.

In de jaren zestig en zeventig stonden de hitlijsten telkens vol met nummer die gezongen werden op het evenement. De laatste keer dat het Eurovisiesongfestival een echt grote hit voortbracht was in 2012, toen de Zweedse winnares Loreen met Euphoria een tweede plaats in de hitlijsten bereikte. De meest succesvolle Nederlandse nummers waren Sieneke (2010; Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie)), Anouk (2011; Birds) en The Common Linnets (2014; Calm After The Storm), die allemaal binnenkwamen op nummer drie.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door onze mediapartner, Entertainment Business.

EDITORS' CHOICE