REVIEW47 Labs

Blueroom Minipod en Bass Station

René van Es | 31 oktober 2001 | 47 Labs
In alle landen om ons heen zie je ze ineens weer opduiken. Engeland, Duitsland en Frankrijk raken in de ban van de “rare mannetjes”, “monniken met pij en kap”, “mr. Blobby’s” of “Teletubbies op stelten”. En meer fraaie benamingen worden gebruikt in de wandelgangen om de Blueroom Minipods aan te duiden. Met de komst van een sub woofer onder de naam Bass Station hebben de Minipods er bovendien een forse uitbreiding van de familie bij gekregen en komt ook een complete AV set in zicht, op te bouwen rond deze producten. Wat ze kunnen en hoe ze in elkaar zitten leest u in het onderstaande verslag.

Minipods

Van oorsprong komen de Blueroom Minipods uit de keuken van B&W Loudspeakers. Het was een design probeersel van de fabriek en in een later stadium is men een eigen weg gegaan. In de loop der tijd hebben de speakers wat veranderingen ondergaan (onder meer is de metalen tweeter vervangen door een soft dome), maar in basis is het nog steeds het “product met het afwijkende uiterlijk”. De kast is gevormd uit kunststof. En je vindt hem mooi of lelijk, maar het wijkt volkomen af van de ouderwetse rechthoekige kast. Het voordeel van een vorm zoals deze Minipods hebben is dat resonanties goed gedempt kunnen worden. Staande golven in de kast kunnen door de ronde vormen ook niet optreden. De basweergave kan dan strak zijn en de ronde vorm is tevens erg prettig voor het afstraalgedrag. De 5" woofer is afgeschermd en bevindt zich in zijn eigen compartiment, dat gekoppeld is met het ondercompartiment waar een bass reflex poort een plekje heeft gekregen. De tweeter is een 1” soft dome type, waarbij ik niet kon constateren of die ook is voorzien van een compensatie magneet. Door het geringere magnetische veld van een tweeter magneet is dat meestal ook niet nodig. Het filter valt wat tegen. Ik zie niet graag bi-polaire condensatoren toegepast. Daar kan men sterk verbeteren en ook de aansluitingen zijn intern met simpele stekertjes gerealiseerd. Een gesoldeerde aansluiting is beslist beter. Maar lastiger met service.

De aansluiting naar buiten werkt met veerklemmen die robuust zijn uitgevoerd en flinke dikke kabels aankunnen. Het systeem heeft volgens opgave een nominale impedantie van 4 Ohm en een rendement van 90 dB bij 1 Watt op 1 meter afstand. Dat rendement lijkt mij erg hoog en optimistisch ingeschat. Dus een versterker vanaf 25 Watt is zeker aan te bevelen. De Minipod kan worden neergezet op rubberen dopjes die bijgeleverd zijn. Maar staat ook zeer stabiel op de bijbehorende metalen Sputnik pootjes en kan zelfs hangen met de als accessoire leverbare muurbeugel. Persoonlijk vind ik de Sputnik pootjes het leukste. De Minipod kun je dus op vele manieren als design object in het interieur plaatsen. De prijs van een set bedraagt Fl. 1099,- en Blueroom heeft een groot aantal dealers in Nederland, Belgie en Luxemburg (stad). Tegen meerprijs is een gedeeltelijk doorzichtige set leverbaar a la de iMac of een set in parelmoerkleuren.


EDITORS' CHOICE